Jaarbeurs 100 jaar onlosmakelijk verbonden met Utrecht

UTRECHT - Deze dagen vullen motorfanaten en liefhebbers van het kaartspel Magic de hallen van de Jaarbeurs. Heel anders dan de industriële producten in 1917, maar daarmee voldoet de Utrechtse beurs nog steeds aan het credo waarmee het precies 100 jaar geleden werd opgericht: het bevorderen van handel en nijverheid.
De Jaarbeurs is een oorlogsproduct. De organisatie wordt in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog opgericht. Nederland is dan weliswaar neutraal, maar vele bedrijven kunnen hun handelswaar niet meer afzetten in het buitenland. Fabrikanten en winkeliersverenigingen richten daarom een vereniging op voor het houden van beurzen. Utrecht wordt gekozen als standplaats vanwege de centrale ligging.
De Utrechtse wethouder W.A. van Zijst en journalist Willem Graadt van Roggen nemen zitting in het bestuur en op 26 februari 1917 is de eerste beurs een feit. Honderden kramen en houten barakken worden geplaatst op de Vredenburg, het Janskerkhof en op de Maliebaan. Bijna 700 deelnemers tonen hun waar aan ruim 85.000 winkeliers en groothandelaren. Een groot succes en een jaar later is de oppervlakte van de beurs dubbel zo groot en met 1019 deelnemers flink gegroeid.

VAKBEURZEN

De tijdelijke paviljoens voldoen niet lang en in 1921 komt er een vast gebouw op de Vredenburg. Als in 1922 ook buitenlandse bedrijven welkom zijn, komt er een voorjaars- en een najaarsbeurs. Dat smaakt naar meer en er volgen vele specifieke vakbeurzen.
Beurzen zijn in de Tweede Wereldoorlog verboden - de Wehrmacht vordert de gebouwen - maar vanaf 1946 breidt de Jaarbeurs flink uit en wordt de binnenstad te klein. Er verrijst een enorm complex aan de westkant van het Centraal Station, waar beurzen, evenementen en bijeenkomsten van alle soorten en maten worden gehouden. De beursgebouwen in de binnenstad worden in 1970 gesloopt om plaats te maken voor Hoog Catharijne.

PAUS

De beurs maakt een gestage groei door en wordt gebruik voor bijzondere evenementen, zoals in 1985, als Paus Johannes Paulus II een mis leidt, of tien jaar later als de Jaarbeurs het toneel vormt voor de finale van de Davis Cup. In 2015 is de Jaarbeurs de centrale plek voor de
van de Tour de France.
De stad groeit en ook de Jaarbeurs heeft ambities. Jarenlang wordt met het gemeentebestuur gesteggeld over de richting van de uitbreiding. Pas nadat in 2013 een nieuwe directeur is aangesteld, vlotten de onderhandelingen. Eind 2015 ligt er een akkoord en wordt duidelijk dat de Jaarbeurs de komende jaren flink op de schop gaat. Er wordt terrein geruild met de gemeente en langzaam maar zeker worden de plannen uitgevoerd.
De nieuwe bioscoop Kinepolis is inmiddels klaar en de aannemer staat te springen om het Beatrixgebouw aan te pakken en doorzichtiger te maken. Er komen nieuwe hotels, parkeren gaat naar de andere kant van het Merwedekanaal en de hallen worden flink uitgebreid en verbouwd. Ook al heeft de Jaarbeurs inmiddels grote belangen in Azië, de Utrechtse plannen zorgen ervoor dat de beurs de komende honderd jaar een belangrijk onderdeel van de stad blijft.
Om het eeuwfeest te vieren is de expositie '100 jaar Jaarbeurs' ingericht in de centrale hal van het Beatrixgebouw. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.