Militairen krijgen les over bloedige geschiedenis Grebbeberg

RHENEN - Zo'n 150 militairen kregen maandag op het Ereveld op de Grebbeberg geschiedenisles. Ze hoorden over de Slag om de berg: de bloedigste veldslag van het Nederlandse leger. Gidsen vertelden over hoe er toen gevochten werd.
De 84-jarige Teun Jordaan leidt de soldaten rond. Hij heeft de oorlog meegemaakt. Als 7-jarige moest hij vluchten. In kolenschuiten stak hij de Rijn over, weg van de Duitsers. Nu vertelt hij de verhalen van de mannen die hem en het dorp Rhenen verdedigden.
"Jullie zien dat wel op tv, zo'n stad die helemaal gebombardeerd is. Dat was bij ons ook", vertelt hij de soldaten. Stil en aandachtig luistert de groep van tien naar zijn verhalen. "Allemaal prikkeldraadversperringen om ons huis. Wat daar nog inlag en inhing aan menselijke resten, dat tart elke beschrijving."

TRAUMA

Nog regelmatig heeft Jordaan last van zijn oorlogsherinneringen. Op latere leeftijd kreeg hij er last van. Bijvoorbeeld toen hij keek naar de luchtlandingen in Normandië. Dat deed hem herinneren aan een brandende Dakota, boven zijn huis in Rhenen. "Parachutisten sprongen daaruit. Ze werden doodgeschoten uit de lucht. Zoals Barton. Die heb ik zelf dood zien schieten in de lucht. Hij ligt op de gewone begraafplaats. Daar ga ik nog regelmatig naartoe."
De oorlog beheerst het leven van Jordaan nog steeds. "Soms stap ik in de auto en rijd ik even naar het ereveld. Dan moet ik even naar de jongens." Vol verve vertelt hij de verhalen bij alle grafstenen. Vrijwel elk graf heeft een verhaal en Jordaan kent die.

INDRUK

De verhalen maken indruk op de soldaten: "Je stelt je toch voor hoe dat toen geweest is. Respect." Jordaan wil ze vooral meegeven hoe bijzonder het is om soldaat te zijn. "Het is een eerbetoon aan de kameraden. Dat je je leven wilt geven, is het grootste wat je kunt geven. Dat ze dat willen doen, net als de soldaten toen, dat vind ik geweldig!"

Militairen krijgen geschiedenisles

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.