Gemeenten betreuren RvS-uitspraak 130 km/u op A2

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: woensdag 8 maart 2017, 10:22 uur | update: 17:48 uur

DE RONDE VENEN/STICHTSE VECHT - Minister Schultz mocht de maximumsnelheid op de A2 in de avond en nacht verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat heeft de Raad van State vanmorgen beslist.

Alle bezwaren van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen tegen het verkeersbesluit zijn ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. De gemeenten zijn zeer teleurgesteld in de uitspraak. Wethouder Pieter de Groene van Stichtse Vecht stelt dat de betrouwbaarheid van de overheid een zware deuk heeft opgelopen.

BEZWAREN
De twee gemeenten en enkele inwoners van Maarssen voerden in hoger beroep meerdere bezwaren aan. Zij vinden dat de minister een uitgebreid milieuonderzoek had moeten laten doen en dat ze meer rekening had moeten houden met de effecten op de natuur, de gezondheid van omwonenden en de verkeersveiligheid.

BEOORDELINGSRUIMTE
Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de minister 'beoordelingsruimte' bij het nemen van een verkeersbesluit en spelen ook politieke en bestuurlijke inzichten een belangrijke rol. "Het valt buiten de taak van de rechter om de waarde of het maatschappelijk gewicht van alle betrokken belangen naar eigen inzicht vast te stellen", stelt de hoogste rechter.

Ook is er volgens de rechter geen sprake geweest van een onredelijk en onevenwichtig besluit. Een lagere maximumsnelheid dan 130 kilometer per uur is volgens het landelijke beleid alleen aan de orde wanneer dat uit een oogpunt van milieu of verkeersveiligheid nodig is. De minister heeft die belangen onderkend en afgewogen na meerdere onderzoeken, stelt de rechter.

"De nadelige effecten van het verkeersbesluit op onder meer het woon- en leefklimaat blijven binnen de wettelijke normen en zijn niet zodanig dat de minister daaraan in redelijkheid doorslaggevende betekenis had moeten toekennen", aldus de hoogste algemene bestuursrechter.

REACTIES
Wethouder Pieter de Groene van gemeente Stichtse Vecht: "De uitspraak is natuurlijk bijzonder teleurstellend voor tienduizenden inwoners van onze gemeenten. Wij vinden: afspraak is afspraak. Onder veel inwoners heerst het gevoel van onrechtvaardigheid."

Volgens de wethouder is er een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. "Ons werd in een prachtige folder met de titel 'Beter en betrouwbaar' een situatie voorgespiegeld, van 120 naar 100. Niet voor niets zijn afspraken gemaakt bij de wegverbreding op basis van milieuonderzoek. Het Rijk gaf daarin aan dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals de snelheidsverlaging van 120 naar 100 km per uur. Alleen zo bleven effecten op luchtkwaliteit, geluid en natuur aanvaardbaar. Al binnen acht maanden werd er getornd aan de afspraken. De betrouwbaarheid in de overheid loopt daarmee onder inwoners een zware deuk op."

Wethouder David Moolenburgh van gemeente De Ronde Venen is ook teleurgesteld. "Maar we geven niet op. De minister kiest voor minimale tijdswinst, wij nog steeds voor een schoner milieu en een gezond en langer leven. Tot slot vragen we ons af wat een paar minuten tijdswinst oplevert, vergeleken bij het tijdsverlies door dichtgeslipte afritten op de A2, bijvoorbeeld bij Vinkeveen. Logischerwijs zou de focus meer daar moeten liggen dan op harder rijden. Als de snelheid ook overdag verhoogd wordt, zullen we als gemeenten wederom bezwaar maken, conform de bijna unaniem door alle partijen aangenomen moties in beide gemeenteraden."

Het Ministerie van Infrastructuur en MIlieu stelt in een reactie dat het goed is dat het besluit nu definitief is. "De uitspraak bevestigt dat er een zorgvuldig en correct besluit is genomen."


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 17 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

Een voorbeeld van een goede vooruitziende blik van Rijkswaterstaat. Anticiperen op schonere auto's in de toekomst. Laten we wel wezen: de auto's zijn een stuk schoner geworden sinds de verbreding van de A2 in ca. 2006. Ik ben blij dat Rijkswaterstaat de mobiliteit in de regio wel serieus neemt. Kan je van gemeente Utrecht niet zeggen.
Tinus Gragwoater uit Vleuten | 09-03-2017 14:59 uur  

waar praten we trouwen over een snelheidsverhoging in de "daluren" als er slechts nog 20 % ?? van het dagelijks totaal over de A2 rijdt en als iemand, ondanks dat het nu mag, niet harder dan 100 wil rijden, is dat natuurlijk ook goed maar wel alsjeblieft rechts houden
maarten uit Loenen aan de vecht | 08-03-2017 19:42 uur  

Goed bezig RVS maar nu jullie in een "flow" zitten, meteen doorpakken en snel een positief besluit van het probleem "amelisweerd" zodat hier spoedig een spa de grond in kan
maarten uit Loenen aan de vecht | 08-03-2017 19:33 uur  

Beste Abdel, erg gemakkelijk. 1 barbecue is niet te vergelijken met tienduizenden auto's die wel degelijk bij 130km meer fijnstof uitstoten langs je huis. En die over de zogenaamde "milieu freaks": ik ben blij dat ze er zijn. Er zijn al teveel mensen zoals u, waardoor de wetenschappelijk bewezen klimaatverandering in een nog sneller tempo doorgaat dan nu al het geval is. Helaas zijn die 2 minuten tijdswinst, (meer is het niet) voor velen het belangrijkste!
Martin uit Utrecht | 08-03-2017 16:57 uur  

Als de omwonenden en betrokken gemeenten echt zo begaan zijn met het milieu en de luchtkwaliteit, dan kunnen ze beter in het geweer komen tegen het tunneldoseren. Dat zorgt namelijk dagelijks voor onnodige files met alle extra uitstoot van dien.
Renť uit Bilthoven | 08-03-2017 15:13 uur  

De landelijke VVD beloofde destijds aan de VVD in Maarssen (Swane / Smit) dat 100 de maximum snelheid zou worden en blijven. Dit gezien de gezondheid, het leefklimaat en het woongenot van de Maarssenbroekers. Het lijkt me niet voor de hand liggen dat er nog iemand uit Stichtse Vecht op diezelfde VVD gaat stemmen. Tenzij u 3 x genaaid wilt worden.
Henk uit Utrecht | 08-03-2017 14:57 uur  

Beste Jeroen uit maarssen, Hoeveel burgers zijn er dood gegaan van 1990 t/m 2010 vanwege de snelheid op de snelweg? Geen 1! 0.0. Er is geen 1 burger overleden omdat 1 kilometer verderop een auto harder heeft gereden dan 100. Als dit zo was dan zouden er maandelijks mensen sterven die vlakbij een race circuit wonen waar harder wordt gereden dan 200 km. Dit is een lobby van de zogenaamde milieu freaks. De milieu wordt slechter van autos die staan en waarvan de motor maar blijft draaien. De auto industrie zegt namelijk zelf: dat boven de 120 km p. uur de auto zuiniger rijdt en er veel minder fijn stof vrij komt. de barbecue thuis is schadelijker dan de auto die langsrijdt. De gemeente ronde venen ging alleen maar in beroep vanwege de vele miljoenen die het gaat mislopen! en u als burger wordt daarvoor ingezet. Als burger zelf niet sporten, veel roken ongezond eten maar wel klagen dat een auto niet harder mag rijden dan 100?
Abdel uit Utrecht | 08-03-2017 12:21 uur  

Heeft niets met links/rechts te maken. 100 km/u was beloofd met de hand op het hart. Arie
Arie uit Utrecht | 08-03-2017 12:13 uur  

Als de afrit bij vinkenveen dichtslibt, moet de gemeente de doorstroming beter regelen op het onderliggende netwerk. Zelf ben ik wel voorstander voor overal 120 km/h ongeacht het tijdstip.
Cas uit Utrecht | 08-03-2017 12:06 uur  

Nou weten we zeker dat we niks hebben aan de partij van lachebekje. Het is weer bewezen afspraken en toezeggingen worden gewoon niet nagekomen en dat is niet alleen hier, maar is van toepassing op heel NL. De volgende stap gaat zeker worden de gehele dag 130 dan wordt de andere afspraak daarover ook geschonden. En dan vreemd vinden dat de normen en waarden vervagen, niet gek toch als je zelf niet weet wat dat is.
rene uit Maarssen | 08-03-2017 11:53 uur  

Ik heb altijd VVD gestemd, maar dat doe ik NOOIT meer! Als je mensen onnodig laat sterven, wat verschillende onderzoeken aangeven maar deze mogen in deze zaak niet mee doen. Ik adviseer elke bewoner van stichtse veacht aangifte te doen bij politie (artikel 178b). ...wanneer gaat politiek eerlijk zijn..
Jeroen uit Maarssen | 08-03-2017 11:52 uur  

Eindelijk een behoorlijke snelheid op de wegen.
Hans uit Utrecht | 08-03-2017 11:33 uur  

Ze doen maar ik rijd max 100 willen ze harder gaan ze maar lekker links om me heen doei!.
Davey uit Maarssen | 08-03-2017 11:15 uur  

Goed nieuws! Ook mooie opsteker voor de VVD zo net voor de verkiezingen. Nu op de dag nog 130 km/uur.
Herman uit Utrecht | 08-03-2017 11:13 uur  

Deze overheid en regering zijn onbetrouwbaar omdat ze bij de verbreding van de snelweg toezeggingen hebben gedaan, die ze nu overschrijden. En de rechter is er in mee gegaan. Hoezoe de overheid is betrouwbaar?
Appieuq uit Utrecht | 08-03-2017 10:29 uur  

Super goed nieuws, nu nog landelijk en 24 uur per dag die 130 instellen. Dan weten we ook waar we aan toe zijn 24 uur per dag.
Ineke Daemen uit Woerden | 08-03-2017 10:26 uur  

goed zo, hier ben ik het mee eens. bye bye links!
mootjerds uit Utreg | 08-03-2017 10:26 uur  

Nieuwsoverzicht

Utrechtse verpleeghuizen aan Kamerleden: kom verkiezingsbeloftes na

De overkoepelende vereniging voor zorgorganisaties in de provincie Utrecht wil d...

 • audio

lees verder »


-advertentie-

Stroomstoring in Groenekan en Westbroek

Inwoners van Groenekan en Westbroek zitten donderdagochtend zonder stroom. Dat m...

lees verder »


Hoogland blijft zonneparkplan kritisch volgen

Hoogland zal zich niet verzetten tegen de bouw van een eventueel zonnepark in he...

lees verder »


Tuinbranche nadert jaaromzet van vier miljard

Nederlanders hebben vorig jaar meer geld gestoken in hun tuin. Volgens brancheor...

lees verder »


Ondiep klaar met verkeersdrukte door knijp Monicabrug

Bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep zijn ontevreden over verkeersmaatregelen i...

 • audio

lees verder »


Brand in cafetaria in Utrechtse binnenstad

De brandweer is donderdagochtend in actie gekomen vanwege een brand in een horec...

lees verder »


Vaker intercity op Amsterdam-Utrecht-Eindhoven

Vanaf december gaan er meer treinen rijden op de lijn Amsterdam-Utrecht-Eindhove...

lees verder »


Tweede Kamer geÔnstalleerd: spannende dag voor Utrechtse nieuwelingen

De Tweede Kamer komt donderdag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen....

 • audio

lees verder »


Brandweer zet waterkanon in bij brand in loods

In een loods aan de Uraniumweg in Utrecht heeft woensdagavond brand gewoed. De b...

lees verder »


A28 weer vrij na dakpannen op de weg

Op de A28 Utrecht-Amersfoort zijn woensdagavond twee rijstroken afgesloten gewee...

lees verder »


Bagger Baarn op tijd weg

Het bagger in de Eempolder in Baarn is op tijd verdwenen. Dat zei wethouder Mari...

lees verder »


RTV Utrecht wint NL-Award voor docu over David di Tommaso

RTV Utrecht heeft een NL-Award gewonnen voor de documentaire 'David di Tommaso, ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Kwaliteit Welzorg ondermaats, regio Amersfoort stopt samenwerking

Wethouders in de regio Amersfoort (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijke...

lees verder »


Inwoners Zederik: Utrecht bedreigt onze dorpse identiteit

Inwoners van de gemeente Zederik zijn verdeeld over de 'verhuizing' van Zuid-Hol...

 • video

lees verder »


Gilissen lijsttrekker VVD Utrecht

Dimitri Gilissen wordt lijsttrekker van de VVD in Utrecht bij de gemeenteraadsve...

lees verder »


HKU-studenten op Holland Animation Film Festival

Vandaag is in Utrecht het Holland Animation Film Festival begonnen. Films uit bi...

 • video

lees verder »


Verdachten autobranden Den Dolder zijn Altrecht-patiŽntes

De vrouwen die zijn aangehouden voor acht recente autobranden in Den Dolder zijn...

 • video

lees verder »


Auto en bus botsen in De Meern

In De Meern zijn een auto en bus woensdagmiddag gebotst. Het ongeluk gebeurde op...

lees verder »


Burgemeester: blijf alert ondanks arrestaties autobranden

Een zucht van verlichting in Den Dolder. Woensdagmiddag maakte de politie bekend...

 • video

lees verder »


Man op scootmobiel schrikt en komt lelijk ten val

In Utrecht is woensdagmiddag een man in een scootmobiel gevallen. Volgens een ge...

lees verder »


Wijkagent De Meern: "Denk ff na domoor!"

Drie banden van een auto van de politie zijn dinsdagavond lek gestoken in Leidsc...

lees verder »


Auto uitgebrand in Overvecht

In de Utrechtse wijk Overvecht is woensdagmiddag een auto uitgebrand. De wagen s...

 • slideshow

lees verder »


Zuid-Holland: gemeente Vijfheerenlanden hoort bij ons

De provincie Zuid-Holland ziet het helemaal niet zitten dat de nieuwe fusiegemee...

lees verder »


Wesley Sneijder vlucht niet voor Erdogan

Wesley Sneijder is niet van plan weg te gaan uit Turkije. De politieke rel tusse...

lees verder »


Vrouwen aangehouden voor autobranden Den Dolder

De politie heeft twee aanhoudingen verricht vanwege de recente autobranden in De...

lees verder »


Dode motorrijder gevonden in sloot langs polderweggetje

Bij een ongeluk in Woerdense Verlaat is woensdag een motorrijder omgekomen. Een ...

lees verder »


File door brand op vrachtwagen

Op de A1 tussen Eembrugge en Amersfoort is de lading van een vrachtwagen in bran...

 • slideshow

lees verder »


Geen Broederliefde op Bevrijdingsfestival

De rappers van Broederliefde hebben zich als groep teruggetrokken van de Bevrijd...

lees verder »


Geluidswal en uitbreiding voor motorclub Utrecht

De gemeente Utrecht wil een geluidswal laten bouwen langs Motorclubvereniging Ut...

lees verder »


Verpauperde camping Leersum moet leeg

Camping Wildzicht in Leersum moet worden leeggehaald. Dat draagt de gemeente Utr...

lees verder »


15-jarige inbrekers op heterdaad betrapt

Drie inbrekers hebben dinsdagmiddag proberen in te breken in een huis in Utrecht...

lees verder »


Tv-kijkers herkennen man die voor duizenden euro's kleding stal

Ontwikkelingen in een grote kledingroof-zaak in Utrecht: de politie heeft een 47...

lees verder »


Brandweer beukt voordeur in Utrechtse wijk Nieuw Engeland in

De brandweer van Utrecht heeft woensdagmiddag in de wijk Nieuw Engeland een voor...

lees verder »


Storing bij tramovergang IJsselstein

Bij een tramovergang in IJsselstein is woensdag aan het begin van de middag stor...

lees verder »


Definitief advies: fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij Utrecht horen

De nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij de provincie Utrecht gaan hore...

 • slideshow

lees verder »


Beschuit met muisjes staat klaar voor drachtige olifant Indra

De olifantenverzorgers van Dierenpark Amersfoort zijn in opperste staat van para...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Hels kabaal voor kinderen ver van huis in een rolstoel

Toeters, bellen, trommels en een kabaal alsof de wereld vergaat. Op die manier v...

 • audio

lees verder »


Politie zoekt nog steeds bankpasdief Wilnis

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht is deze week aandacht besteed aan e...

lees verder »


Auto-ongeluk in Schuilenburg trekt veel bekijks

In de Amersfoortse wijk Schuilenburg is woensdagochtend een auto-ongeluk gebeurd...

 • slideshow

lees verder »


Vier Utrechtse medailles op Special Olympics

De Utrechtse skiŽrs Ralph Maas uit Driebergen en Myrthe Bechger uit Eemnes hebbe...

lees verder »


"Peuter (3) Uithoorn neergestoken door overbuurvrouw"

De vrouw die dinsdagavond een 3-jarig meisje zou hebben neergestoken in Uithoorn...

lees verder »


"Gezicht groene lobby Amersfoort Ronald Vis (75) overleden"

Ronald Vis, oud-raadslid van GroenLinks in Amersfoort, is op 75-jarige leeftijd ...

lees verder »


Primeur vanuit Zeist: rentetarief van nul procent

Klanten van Triodos Bank krijgen geen rente meer over hun spaargeld. De bank in ...

lees verder »


"Sukkels" dumpen wietafval in Gagelbos

Boswachter Tim heeft via zijn populaire Twitteraccount aandacht gevraagd voor ee...

 • slideshow

lees verder »


Alles over water in fort bij Schalkwijk

Het fort 'Lunet aan de Snel' bij Schalkwijk wordt opengesteld voor bezoekers. Wo...

 • audio

lees verder »


Universiteit zet kinderen aan het rekenen

De Universiteit Utrecht organiseert de vijftiende Grote Rekendag. Kinderen in Ut...

 • audio

lees verder »


Ingenieurs: tunnel bij Amelisweerd kan ook

Niet een verbreding van de snelweg maar een tunnel bij Amelisweerd moet de oplos...

 • audio

lees verder »


Kinderen planten bomen op Nationale Boomfeestdag

Vandaag wordt voor de zestigste keer de Nationale Boomfeestdag gevierd. In heel ...

 • audio

lees verder »


Flinke rookschade door brand Utrecht

De brandweer in Utrecht is dinsdagavond rond 22.00 uur massaal uitgerukt voor ee...

 • slideshow

lees verder »


Ella Vogelaar: "Te veel bezuinigd op Vogelaarwijken"

Het gaat anno 2017 nog altijd niet goed in de meeste 'Vogelaarwijken', zoals Ond...

 • audio

lees verder »


Neergestoken peuter Uithoorn buiten levensgevaar

Een dramatisch incident net over de provinciegrens in Uithoorn: een 3-jarig meis...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Update: vermiste jongen Overvecht gevonden

De politie is op zoek naar een 15-jarige jongen die voor het laatst is gezien in...

lees verder »


Nieuwe SP-wethouder in IJsselstein

De SP in IJsselstein draagt Chris Baerveldt voor als nieuwe wethouder. Hij wordt...

lees verder »


Strieder ook volgend seizoen bij FC Utrecht

Het contract van Rico Strieder bij FC Utrecht is met ťťn seizoen verlengd. De cl...

lees verder »


Spullen uit ijzertijd gevonden bij station Driebergen-Zeist

Bij de werkzaamheden bij station Driebergen-Zeist zijn de overblijfselen van een...

 • video

lees verder »


Kind (12) op straat beroofd van telefoon

Een 12-jarige jongen uit Woerden is maandag bedreigd en beroofd van zijn telefoo...

lees verder »


Gekke lantaarnpaal in Nigtevecht weggehaald

De lantaarnpaal die midden op de Raadhuisstraat in Nigtevecht stond, is dinsdag ...

lees verder »


Windvlaag verwoest marktkraam in Baarn

Een stormachtig dagje op de Baarnse dinsdagmarkt. Rond 12.45 uur raasde een klei...

 • slideshow

lees verder »


Privťbrieven Wim Sonneveld openbaar

Een tot nog toe onbekende collectie brieven die Wim Sonneveld uitwisselde met zi...

lees verder »


Krijgt Utrecht er bijna 35.000 inwoners bij?

De fusie van de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik nadert een belangrijke stap...

 • video

lees verder »


Gemeenten betreuren RvS-uitspraak 130 km/u op A2


Gerelateerde berichten

Raad van State beslist: 100 of 130 km/u op A2?

lees meer

Stichtse Vecht boos over snelheidsverhoging A2

lees meer

'130 km/u-strook voor zuinige auto op A2'

lees meer

Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
'Gekust door de Eeuwigheid' is de titel van het 31ste album van Lenny Kuhr. Ze komt hier in Aan Tafel over praten.

Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
In de regio

Fotoalbum Utrecht Marathon
Kijk hier naar het fotoalbum van de 36e Utrecht Science Park Marathon!

lees verder »


Radio M Utrecht

Tuintips op Radio M Utrecht
Iedere werkdag geeft tuinman Jurgen Smit in het radioprogramma Utrecht komt Thuis van Maya Eksteen rond 18.40 uur een tuintip.

lees verder »

-advertentie-