Gemeenten betreuren RvS-uitspraak 130 km/u op A2

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: woensdag 8 maart 2017, 10:22 uur | update: 17:48 uur

DE RONDE VENEN/STICHTSE VECHT - Minister Schultz mocht de maximumsnelheid op de A2 in de avond en nacht verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat heeft de Raad van State vanmorgen beslist.

Alle bezwaren van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen tegen het verkeersbesluit zijn ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. De gemeenten zijn zeer teleurgesteld in de uitspraak. Wethouder Pieter de Groene van Stichtse Vecht stelt dat de betrouwbaarheid van de overheid een zware deuk heeft opgelopen.

BEZWAREN
De twee gemeenten en enkele inwoners van Maarssen voerden in hoger beroep meerdere bezwaren aan. Zij vinden dat de minister een uitgebreid milieuonderzoek had moeten laten doen en dat ze meer rekening had moeten houden met de effecten op de natuur, de gezondheid van omwonenden en de verkeersveiligheid.

BEOORDELINGSRUIMTE
Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de minister 'beoordelingsruimte' bij het nemen van een verkeersbesluit en spelen ook politieke en bestuurlijke inzichten een belangrijke rol. "Het valt buiten de taak van de rechter om de waarde of het maatschappelijk gewicht van alle betrokken belangen naar eigen inzicht vast te stellen", stelt de hoogste rechter.

Ook is er volgens de rechter geen sprake geweest van een onredelijk en onevenwichtig besluit. Een lagere maximumsnelheid dan 130 kilometer per uur is volgens het landelijke beleid alleen aan de orde wanneer dat uit een oogpunt van milieu of verkeersveiligheid nodig is. De minister heeft die belangen onderkend en afgewogen na meerdere onderzoeken, stelt de rechter.

"De nadelige effecten van het verkeersbesluit op onder meer het woon- en leefklimaat blijven binnen de wettelijke normen en zijn niet zodanig dat de minister daaraan in redelijkheid doorslaggevende betekenis had moeten toekennen", aldus de hoogste algemene bestuursrechter.

REACTIES
Wethouder Pieter de Groene van gemeente Stichtse Vecht: "De uitspraak is natuurlijk bijzonder teleurstellend voor tienduizenden inwoners van onze gemeenten. Wij vinden: afspraak is afspraak. Onder veel inwoners heerst het gevoel van onrechtvaardigheid."

Volgens de wethouder is er een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. "Ons werd in een prachtige folder met de titel 'Beter en betrouwbaar' een situatie voorgespiegeld, van 120 naar 100. Niet voor niets zijn afspraken gemaakt bij de wegverbreding op basis van milieuonderzoek. Het Rijk gaf daarin aan dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals de snelheidsverlaging van 120 naar 100 km per uur. Alleen zo bleven effecten op luchtkwaliteit, geluid en natuur aanvaardbaar. Al binnen acht maanden werd er getornd aan de afspraken. De betrouwbaarheid in de overheid loopt daarmee onder inwoners een zware deuk op."

Wethouder David Moolenburgh van gemeente De Ronde Venen is ook teleurgesteld. "Maar we geven niet op. De minister kiest voor minimale tijdswinst, wij nog steeds voor een schoner milieu en een gezond en langer leven. Tot slot vragen we ons af wat een paar minuten tijdswinst oplevert, vergeleken bij het tijdsverlies door dichtgeslipte afritten op de A2, bijvoorbeeld bij Vinkeveen. Logischerwijs zou de focus meer daar moeten liggen dan op harder rijden. Als de snelheid ook overdag verhoogd wordt, zullen we als gemeenten wederom bezwaar maken, conform de bijna unaniem door alle partijen aangenomen moties in beide gemeenteraden."

Het Ministerie van Infrastructuur en MIlieu stelt in een reactie dat het goed is dat het besluit nu definitief is. "De uitspraak bevestigt dat er een zorgvuldig en correct besluit is genomen."


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 17 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

Een voorbeeld van een goede vooruitziende blik van Rijkswaterstaat. Anticiperen op schonere auto's in de toekomst. Laten we wel wezen: de auto's zijn een stuk schoner geworden sinds de verbreding van de A2 in ca. 2006. Ik ben blij dat Rijkswaterstaat de mobiliteit in de regio wel serieus neemt. Kan je van gemeente Utrecht niet zeggen.
Tinus Gragwoater uit Vleuten | 09-03-2017 14:59 uur  

waar praten we trouwen over een snelheidsverhoging in de "daluren" als er slechts nog 20 % ?? van het dagelijks totaal over de A2 rijdt en als iemand, ondanks dat het nu mag, niet harder dan 100 wil rijden, is dat natuurlijk ook goed maar wel alsjeblieft rechts houden
maarten uit Loenen aan de vecht | 08-03-2017 19:42 uur  

Goed bezig RVS maar nu jullie in een "flow" zitten, meteen doorpakken en snel een positief besluit van het probleem "amelisweerd" zodat hier spoedig een spa de grond in kan
maarten uit Loenen aan de vecht | 08-03-2017 19:33 uur  

Beste Abdel, erg gemakkelijk. 1 barbecue is niet te vergelijken met tienduizenden auto's die wel degelijk bij 130km meer fijnstof uitstoten langs je huis. En die over de zogenaamde "milieu freaks": ik ben blij dat ze er zijn. Er zijn al teveel mensen zoals u, waardoor de wetenschappelijk bewezen klimaatverandering in een nog sneller tempo doorgaat dan nu al het geval is. Helaas zijn die 2 minuten tijdswinst, (meer is het niet) voor velen het belangrijkste!
Martin uit Utrecht | 08-03-2017 16:57 uur  

Als de omwonenden en betrokken gemeenten echt zo begaan zijn met het milieu en de luchtkwaliteit, dan kunnen ze beter in het geweer komen tegen het tunneldoseren. Dat zorgt namelijk dagelijks voor onnodige files met alle extra uitstoot van dien.
Renť uit Bilthoven | 08-03-2017 15:13 uur  

De landelijke VVD beloofde destijds aan de VVD in Maarssen (Swane / Smit) dat 100 de maximum snelheid zou worden en blijven. Dit gezien de gezondheid, het leefklimaat en het woongenot van de Maarssenbroekers. Het lijkt me niet voor de hand liggen dat er nog iemand uit Stichtse Vecht op diezelfde VVD gaat stemmen. Tenzij u 3 x genaaid wilt worden.
Henk uit Utrecht | 08-03-2017 14:57 uur  

Beste Jeroen uit maarssen, Hoeveel burgers zijn er dood gegaan van 1990 t/m 2010 vanwege de snelheid op de snelweg? Geen 1! 0.0. Er is geen 1 burger overleden omdat 1 kilometer verderop een auto harder heeft gereden dan 100. Als dit zo was dan zouden er maandelijks mensen sterven die vlakbij een race circuit wonen waar harder wordt gereden dan 200 km. Dit is een lobby van de zogenaamde milieu freaks. De milieu wordt slechter van autos die staan en waarvan de motor maar blijft draaien. De auto industrie zegt namelijk zelf: dat boven de 120 km p. uur de auto zuiniger rijdt en er veel minder fijn stof vrij komt. de barbecue thuis is schadelijker dan de auto die langsrijdt. De gemeente ronde venen ging alleen maar in beroep vanwege de vele miljoenen die het gaat mislopen! en u als burger wordt daarvoor ingezet. Als burger zelf niet sporten, veel roken ongezond eten maar wel klagen dat een auto niet harder mag rijden dan 100?
Abdel uit Utrecht | 08-03-2017 12:21 uur  

Heeft niets met links/rechts te maken. 100 km/u was beloofd met de hand op het hart. Arie
Arie uit Utrecht | 08-03-2017 12:13 uur  

Als de afrit bij vinkenveen dichtslibt, moet de gemeente de doorstroming beter regelen op het onderliggende netwerk. Zelf ben ik wel voorstander voor overal 120 km/h ongeacht het tijdstip.
Cas uit Utrecht | 08-03-2017 12:06 uur  

Nou weten we zeker dat we niks hebben aan de partij van lachebekje. Het is weer bewezen afspraken en toezeggingen worden gewoon niet nagekomen en dat is niet alleen hier, maar is van toepassing op heel NL. De volgende stap gaat zeker worden de gehele dag 130 dan wordt de andere afspraak daarover ook geschonden. En dan vreemd vinden dat de normen en waarden vervagen, niet gek toch als je zelf niet weet wat dat is.
rene uit Maarssen | 08-03-2017 11:53 uur  

Ik heb altijd VVD gestemd, maar dat doe ik NOOIT meer! Als je mensen onnodig laat sterven, wat verschillende onderzoeken aangeven maar deze mogen in deze zaak niet mee doen. Ik adviseer elke bewoner van stichtse veacht aangifte te doen bij politie (artikel 178b). ...wanneer gaat politiek eerlijk zijn..
Jeroen uit Maarssen | 08-03-2017 11:52 uur  

Eindelijk een behoorlijke snelheid op de wegen.
Hans uit Utrecht | 08-03-2017 11:33 uur  

Ze doen maar ik rijd max 100 willen ze harder gaan ze maar lekker links om me heen doei!.
Davey uit Maarssen | 08-03-2017 11:15 uur  

Goed nieuws! Ook mooie opsteker voor de VVD zo net voor de verkiezingen. Nu op de dag nog 130 km/uur.
Herman uit Utrecht | 08-03-2017 11:13 uur  

Deze overheid en regering zijn onbetrouwbaar omdat ze bij de verbreding van de snelweg toezeggingen hebben gedaan, die ze nu overschrijden. En de rechter is er in mee gegaan. Hoezoe de overheid is betrouwbaar?
Appieuq uit Utrecht | 08-03-2017 10:29 uur  

Super goed nieuws, nu nog landelijk en 24 uur per dag die 130 instellen. Dan weten we ook waar we aan toe zijn 24 uur per dag.
Ineke Daemen uit Woerden | 08-03-2017 10:26 uur  

goed zo, hier ben ik het mee eens. bye bye links!
mootjerds uit Utreg | 08-03-2017 10:26 uur  

Nieuwsoverzicht

Honderd auto's verwoest door brand in veilingbedrijf Amersfoort

Door de brand bij veilingbedrijf BVA Auctions aan de Kryptonweg in Amersfoort zi...

lees verder »


-advertentie-

Motorrijder ernstig gewond bij ongeluk op N210 in Lopik

Een motorrijder is zaterdagavond ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de...

 • slideshow

lees verder »


Brand in bedrijfspand Amersfoort onder controle

De brandweer is al uren bezig met een brand in een veilinghuis in Amersfoort. Ro...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Fantasyliefhebbers naar Kasteel de Haar: "Het staat helemaal vol"

Duizenden fantasyliefhebbers verzamelen zich dit weekend bij Kasteel de Haar in ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Deze week in het nieuws: Koningsdag en lintjes voor Utrechters

Een overzicht van alle activiteiten op Koningsdag was het best gelezen nieuwsber...

 • slideshow

lees verder »


Achter de schermen: veiligheidsoperatie Koningsdag

Ballonnen die beveiligingscamera's afschermen, muziekbandjes die opstoppingen ve...

 • video

lees verder »


Dames UZSC veroveren landstitel

De waterpolodames van UZSC zijn landskampioen geworden. In Ede werd het tweede d...

 • slideshow
 • audio

lees verder »


Lange file door kettingbotsing op N201

Vier auto's zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de N201 bij Loe...

 • slideshow

lees verder »


Nieuwe Goejanverwellesluis geopend: sluiswachter zonder werk

De familie van sluiswachter Ad Gelderblom beheerde meerdere generaties lang de o...

lees verder »


Nog eens drie extra punten aftrek voor Magreb'90

De Utrechtse voetbalclub Magreb'90 heeft van de licentiecommissie van de KNVB no...

 • audio

lees verder »


Bijzondere koe gaf al meer dan 100.000 liter melk

Burgemeester Molkenboer van Woerden is zaterdag op bezoek geweest bij een bijzon...

 • video

lees verder »


Warme tweede week van meivakantie

Goed nieuws voor kinderen die een meivakantie van twee weken hebben: zij kunnen ...

lees verder »


Dafne Schippers kampte met burn-outverschijnselen

Topatlete Dafne Schippers zat een poosje op de rand van een burn-out. Dat onthul...

lees verder »


Pepperspray nodig bij arrestatie vermoedelijke drugsdealer Woerden

Na een wilde achtervolging met auto's en een politiehelikopter is vrijdagavond i...

 • slideshow

lees verder »


Loodvervuiling geconstateeerd op landgoed in Zeist

Jonge kinderen mogen niet meer spelen op Landgoed Bornia in Zeist omdat de grond...

lees verder »


Bekende Utrechters komen op voor huismus

Maarten van Rossem, boswachter Tim Hogenbosch, Ronald Giphart en Henk Westbroek ...

lees verder »


Utrecht rijdt ondanks ontploffing door met IVECO's op gas

De gemeente Utrecht heeft contact gezocht met de leverancier van haar vrachtwage...

 • slideshow

lees verder »


Veel schade door botsing tegen vangrail op A12

Een automobiliste is vanavond rond 17.00 uur in botsing gekomen met een vangrail...

 • slideshow

lees verder »


Mijlpaal voor Hindoes: eindelijk eigen tempel in Utrecht

Een langgekoesterde wens van de Hindoe-gemeenschap in Utrecht is in vervulling g...

 • audio
 • video

lees verder »


Mirte (14) wint fotoprijs met serie over Hongerwinter

De 14-jarige Mirte Rietveld heeft een fotoprijs gewonnen met haar serie over de ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Honkbaltalent UVV maakt transfer naar Amerika

Hij is nog maar 17 jaar en vertrekt in augustus naar Amerika: het jonge honkbalt...

 • video

lees verder »


Rondreizende oplichters weer actief in Nieuwegein

Inwoners van Nieuwegein worden gewaarschuwd voor zogenoemde 'travellers'. Deze r...

lees verder »


Openluchttheater Doorn hersteld: "Mooi gebied met rijke historie"

Het in verval geraakte openluchttheater op landgoed Zonheuvel in Doorn wordt wee...

 • audio

lees verder »


Werkstraf voor oproep tot "bom in moskeeŽn"

Een 52-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot 24 uur werkstraf omdat ze tij...

lees verder »


Kankeronderzoeker Clevers genomineerd voor Europese prijs

Kankeronderzoeker Hans Clevers is genomineerd voor de prijs 'Europees uitvinder ...

lees verder »


"Ongelukken door herinrichtingsplan Wittevrouwensingel"

Busbedrijf U-OV is ontevreden over de oorspronkelijke herinrichtingsplannen voor...

 • slideshow

lees verder »


Schoorsteen in brand in Polsbroek

Een inwoner van Polsbroek (gemeente Lopik) keek vrijdagochtend raar op toen er e...

 • slideshow

lees verder »


Spakenburg neemt maatregelen voor 'relwedstrijd'

Voetbalclub Spakenburg doet er alles aan om de wedstrijd tegen Kozakken Boys zat...

 • audio

lees verder »


Meeste jeugdhulp in regio nodig in Utrecht, minste in Renswoude

Ruim 13 procent van de kinderen tot 17 jaar in de gemeente Utrecht kreeg vorig j...

 • audio

lees verder »


'Twittertreiteraar' doet aangifte tegen burgemeester Veenendaal

Sjoerd Hania is nog niet klaar met de gemeente Veenendaal. De 'twittertreiteraar...

 • audio

lees verder »


Utrechtse hoogleraar schenkt prijs aan fonds Ploumen

De Utrechtse hoogleraar Olle ten Cate geeft een prestigieuze Amerikaanse prijs t...

 • audio

lees verder »


Automobilisten opgelet: A1 dit weekend deels dicht

De A1 tussen knooppunt Diemen en afrit Muiderberg is het hele weekend dicht. Rij...

lees verder »


Wetsovertreders: juridische stappen tegen Van der Hoevenkliniek

De Bond van Wetsovertreders start een kort geding tegen de Van der Hoevenkliniek...

lees verder »


Drugsdealer vlucht door Benschopse boomgaarden

Een spectaculaire achtervolging vannacht in Benschop: de politie wilde twee drug...

lees verder »


Geen bezwaren tegen bouw nieuwe sporthal Overvecht

De gemeente Utrecht gaat een nieuwe sporthal bouwen in de wijk Overvecht. De bou...

lees verder »


Golfkar voor eenzame ouderen ook naar andere Utrechtse wijken

Het project met golfkarretjes voor ouderen in Utrecht wordt uitgebreid. De karre...

lees verder »


Woerdense dierenambulance: problemen door ruimtegebrek vogelopvang

De Dierenhulpverlening Woerden zit met de handen in het haar. De vogels die de W...

 • audio

lees verder »


Dieven slaan toe bij cafetaria in Harmelen

In Harmelen is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken bij een snackbar ...

lees verder »


Auto's gaan in vlammen op in Soest

In Soest zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee auto's ernstig beschadig...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Terug naar Zeist: Ennie (87) groeide op met zeven Joodse onderduikers

De 87-jarige Ennie de Bie valt van de ene verbazing in de andere als ze voor het...

 • video

lees verder »


Gemeenten betreuren RvS-uitspraak 130 km/u op A2


Gerelateerde berichten

Raad van State beslist: 100 of 130 km/u op A2?

lees meer

Stichtse Vecht boos over snelheidsverhoging A2

lees meer

'130 km/u-strook voor zuinige auto op A2'

lees meer

Fotoalbum Koningsdag 2017
Nog even nagenieten van Koningsdag 2017? Bekijk hier het Utrechtse fotoalbum.

lees verder »Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
RTV Utrecht

DocU: Koningsdag, veilig feesten?
Deze DocU geeft een kijkje achter de schermen bij de gemeente Utrecht en de hulpdiensten die elk jaar nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat Koningsdag zo veilig mogelijk verloopt.


Binnenkort

DocU: Stoomcursus Treintechniek
Op 6 en 7 mei zendt RTV Utrecht de DocU: Stoomcursus Treintechniek uit. Hoe komt het dat een trein op de rails blijft en waarom worden vogels niet geŽlektrocuteerd als ze op de bovenleiding zitten?

-advertentie-