Moskeeën: geen dwang tot stemadvies DENK

De Ulu-moskee in Utrecht
De Ulu-moskee in Utrecht © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Moskeeën in Utrecht spreken tegen dat ze onder druk worden gezet om hun achterban aan te sporen op DENK te stemmen. Geen enkele moskee in de provincie zegt dit door de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) geschetste beeld te herkennen.
De in IJsselstein gehuisveste RMMN heeft naar eigen zeggen van verschillende moskeebestuurders signalen ontvangen dat er dwang is tot een stemadvies. De raad noemt DENK polariserend door kiezers continu aan te spreken op hun geloof of etnische afkomst.
Om hoeveel meldingen het gaat en in welke moskeeën dit gebeurt wil de RMMN omwille van de privacy niet zeggen. "We hebben een aantal meldingen uit het hele land en de afgelopen maanden zijn er meer signalen binnengekomen", zegt een woordvoerder.
Op een campagneposter van DENK doet de politieke partij een "oproep aan alle moslims: stem op DENK". Op de poster staat de al Fithra-moskee in Utrecht Overvecht duidelijk vermeld als ondersteunende moskee. Dat al Fithra DENK steunt, bleek ook al uit een audioboodschap die de Imam van de moskee begin deze maand verspreidde via sociale media. Imam Suhayb Salam had eerder gezegd dat moslims niet horen te stemmen, maar nu er een partij is die opkomt voor hun rechten, moet dat van de imam juist wel.

TERUGHOUDEND

Wat politiek betreft zijn andere moskeeën terughoudender. Abdelkader el Yandouzi van het Islamitisch Cultureel Centrum in Leische Rijn organiseerde een verkiezingsdebat met de partijen PvdA, VVD, Denk, GroenLinks en D66. "Ik heb gelezen wat de raad zegt, maar ik herken het niet. Wij geven geen stemadvies en zeggen alleen tegen onze broeders: doe mee in de maatschappij en ga stemmen."
Moskee Nasser in Veenendaal geeft geen stemadvies en zegt ook dat er geen druk wordt uitgeoefend door welke partij dan ook. "Voor Veenendaal kan ik met 100 procent zekerheid zeggen dat dit niet gebeurt", zegt voorzitter Hassan Saidi, tevens gemeenteraadslid voor D66.
Denk-lijsttrekker Kuzu was bij de opening van de Ulu-moskee en over politiek wordt binnen het gebedshuis veel gepraat. Maar secretaris Alpay Demirci zegt ook geen stemadvies te geven aan de bezoekers. "Wij staan voor alle partijen open, zelfs voor de PVV."
Bij de El Fath-moskee in Woerden reageert men kortaf: "Wat de raad zegt is niet waar. Het is niet waar."

LOYALITEITSDRUK

Volgens de Raad van Marokkaanse Moskeeën speelt Denk in op sentimenten en is er loyaliteitsdruk: "De partij staat voor twee dingen: etnische achtergrond en religieuze overtuiging, hierdoor ontstaat groepsdruk binnen de moslimgemeenschap en worden moslims die niet op Denk stemmen door anderen indringend bevraagd en voor verrader uitgemaakt," zegt de RMMN.
Binnen de moslimgemeenschap is de sociale controle volgens de organisatie enorm en ook speelt veel van de druk zich af in "de wandelgangen' en op sociale media." In een van de berichten die RTV Utrecht in bezit heeft wordt geschreven: 'Moslims worden dagelijks door velen in de politiek voor eigengewin misbruikt om zo zetels binnen te krijgen."
De RMMN vindt het zorgelijk dat DENK op deze manier stemmen probeert binnen te halen en wil dat de partij ermee stopt. "Moskeeën zijn neutraal en het is belangrijk dat moslims gaan stemmen. Het is jammer dat dit gebeurt want het is een kwetsbare gemeenschap."
DENK is benaderd voor een reactie, maar heeft deze nog niet gegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.