Kamerverkiezingen: feiten en cijfers

PROVINCIE UTRECHT - 12.980.788 Nederlanders mogen woensdag hun stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Een aantal cijfers op rij:
- Dit zijn de 28e landelijke verkiezingen sinds 1918 (de eerste met algemeen kiesrecht)
- In totaal telt de provincie Utrecht 92 kandidaten voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 maart. Mannen zijn met 54 tegen 38 vrouwen veruit in de meerderheid.
- Drie lijsttrekkers wonen bij ons in de buurt. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie komt uit Hoogland. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren woont in Maarssen en Robert Valentine van de Libertarische Partij in Baarn.
- De helft van de kandidaten komt uit de steden Utrecht en Amersfoort. GroenLinks-kandidaten (zeven van de acht) en CDA'ers (drie van de vijf) wonen overwegend in de stad Utrecht. Ook D66 is een stadspartij, met zes kandidaten die vooral in Utrecht (3) en Amersfoort (2) wonen. Van de acht VVD'ers komt de helft uit de stad Utrecht; de rest woont verspreid over de regio.
- Utrechters kunnen bij elk stembureau in de gemeente stemmen. Op uw stempas staat het adres van het dichtstbijzijnde stembureau, maar het is niet verplicht om daar te stemmen.
- De opkomst en de voorlopige uitslagen van de stembureaus in de gemeente Utrecht zijn live te volgen. Overdag zie u online hoeveel mensen in Utrecht komen stemmen. Na 21.30 uur worden de eerste voorlopige uitslagen van de stembureaus gepubliceerd. Als de resultaten van het laatste stembureau bekend zijn, is de voorlopige uitslag van de gemeente Utrecht te zien.
- Aantal gemeenten: 388 gemeenten in Nederland en drie bijzondere gemeenten in het Caribisch gebied (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Dat zijn er, door gemeentelijke herindelingen, een stuk minder dan bij de verkiezingen in 2012. Toen waren er, los van de drie gemeenten in het Caribisch gebied, nog 415 gemeenten.
- Aantal deelnemende partijen: 28. Daarmee wordt, wat het aantal deelnemende partijen betreft, de naoorlogse records van de verkiezingen in 1971 en 1981 geëvenaard. Het absolute record werd gevestigd bij de verkiezingen van 1922. Toen deden er 53 partijen mee.
- Aantal kandidaten: 1116, van wie 393 vrouwen en 723 mannen. Op de lijsten van de PvdA staan de meeste kandidaten: 171. Op die van de Vrije Democratische Partij (VDP) de minste: 1. Zowel de oudste kandidaat (93) als de jongste kandidaat (16) staan op de lijst van de Partij voor de Dieren.
- Leeftijd stemgerechtigden: Bijna een kwart van de Nederlanders die mogen stemmen (24 procent) is 65 jaar of ouder. Ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012 is deze leeftijdsgroep met 2 procent gegroeid.
- Aantal stations waar gestemd kan worden: Kiezers kunnen op meer dan zestig stations terecht om hun stem uit te brengen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Toen ging het om ruim veertig stations.
- Aantal kieskringen: Twintig, waaronder een die bestaat uit de bijzondere Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
- Aantal in het buitenland woonachtige Nederlanders dat zich geregistreerd heeft om te stemmen: Ruim 75.000. Dat is aanzienlijk meer dan bij de vorige verkiezingen. In 2012 lieten ruim 40.000
kiezers in het buitenland zich registreren.
- Aantal kiesgerechtigde militairen in het buitenland: In de Afghaanse stad Mazar-e-Sharif zijn honderd Nederlandse militairen actief voor de NAVO-missie Resolute Support. In Mali zijn 290 militairen voor de VN-missie Minusma, het overgrote deel verblijft in Gao. En in Irak gaat het om zo'n 150 militairen van wie de meesten in Erbil zitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.