Das in Amelisweerd kan gevolgen hebben voor uitbreiding A27

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: zondag 19 maart 2017, 15:47 uur | update: maandag 27 maart 2017, 08:32 uur

UTRECHT - In Amelisweerd is een dassenburcht aangetroffen, vlak naast de snelweg A27. De aanwezigheid van het beschermde dier kan gevolgen hebben voor de uitbreiding van de snelweg.

De beheerder van het gebied trof de burcht aan in het stuk bos vlak bij de snelweg. De locatie is niet toegankelijk, maar wel bekend bij gemeente en Rijkswaterstaat. Op camerabeelden is in ieder geval ťťn das te zien. De beheerder van Amelisweerd is erg enthousiast over de vondst maar mag van de gemeente Utrecht er verder niets meer over zeggen.

De vondst van de dassenburcht kan namelijk gevolgen hebben voor de verbreding van de A27. Daarvoor zou immers het bos rond de burcht gekapt moeten worden. Volgens secretaris Jos Kloppenborg van actiegroep Vrienden van Amelisweerd moet Rijkswaterstaat nu in ieder geval de noodzaak van de bomenkap aantonen. Als de provincie daarmee instemt moet er vervolgens een plan komen over wat er met de dassen moet gebeuren.

Over de verbreding van de snelweg bij Amelisweerd wordt al heel lang gediscussieerd. Volgens critici zorgt meer asfalt voor extra luchtvervuiling en geluidsoverlast. Ook zijn ze tegen het kappen van een stuk bos.


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 24 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

Catweazle uit Nieuwegein, als je niet weet waar je het over hebt, hoe kan je dan een oordeel geven over iets waar je niets van weet? deze dassen zitten er al een aantal jaren in dit gebied. ze zijn vermoedelijk vanuit de richting De Bilt (waar ze ook zitten) gekomen. dat die weg er gaat komen zal niet tegengehouden gaan worden hoor, die dassen worden gewoon verplaatst.
Ron uit Utrecht | 21-03-2017 13:19 uur  

Tjonge, interessant hoe de asfaltmafia klip en klare camerabeelden nog leugens weet te noemen. Typisch fossiele denkbeelden van automobilisten...
Joost uit Utrecht | 20-03-2017 13:20 uur  

100 % gescript. Beest ergens gevangen en hier uitgezet, voor het plaatje. En dat allemaal om 1 rijtje bomen. Man, man, man. Klaver, get a life.
Catweazle uit Nieuwegein | 20-03-2017 03:04 uur  

Je kunt het misschien een keer met wat knoflookpadjes of zeggekorfslakjes proberen, maar een das ergens uitzetten is heel andere koek. Die maakt dan zeker niet "op commando" zomaar op de plaats waar jij dat zou willen een burcht. HIer is dus meer aan de hand.
Erik uit Leusden | 20-03-2017 00:29 uur  

Wel heen toevallig. Maar als dit waar is dan zie je dat de argumenten dat dieren last van verkeer hebben geen stand houdt want anders zal die das echt niet naast de snelweg gaan "wonen"
geert uit Bilthoven | 19-03-2017 23:46 uur  

Verdorie weer zo'n klotebeest dat de vooruitgang in de weg zit.
Luuk Upuuk uit De Bilt | 19-03-2017 22:26 uur  

het betreft hier waarschijnlijk een zeldzame variant van de normale das, de zogenaamde stropdas
d a j dijs uit Utrecht | 19-03-2017 22:26 uur  

De dassenburcht is zonder vergunning gebouwd zonder toestemming van de grondeigenaar en de dassen zelf zijn illegaal. Ze hebben geen verblijfsvergunning. Zijn het slachtoffer van verkeerde voorlichting.
cees uit Amersfoort | 19-03-2017 21:57 uur  

Goh, DAS nou toevallig. In de Voordorpse polder zitten volop reeŽn, zo weet ik uit eigen waarneming. Maar een dassenburcht in Amelisweerd lijkt mij nogal sterk, want de omgeving is er totaal niet geschikt voor. Ik ben benieuwd wat er nog meer is uitgezet. Korenwolf, ringslang en vuursalamander. En wie weet, een blauwbilgorgel ;)
Lombokker uit Utrecht | 19-03-2017 21:40 uur  

Het is andersom: A27 door Amelisweerd heeft gevolgen voor dassen (en andere natuur)!!! Dus niet doen!
P uit Zeist | 19-03-2017 21:37 uur  

@Jaap; De vooruitgang?! Ik gok dat u aannemer bent in de wegenbouw. Als ik dat knooppunt vanaf de A27 Houten passeer dan wordt ik links en recht gepasseerd door aanbidders van snelheid en brutaliteit. Straks is uw vooruitgang voor die idioten de uitnodiging om het GTA gevoel nog meer in de praktijk te brengen. Oh ja, de enige files die ik daar regelmatig op de terugreis regelmatig ervaar is omdat er altijd mensen nog een plekje verder vinden om zich er tussen te wurmen. Heel streng controleren op rijgedrag zal daar meer fileleed oplossen dan tien extra banen. Ga maar eens op de brug naar het verkeersgedrag kijken, mogelijk ziet u ook hoe relatief vooruitgang (evolutie) blijkbaar is.
CP uit Houten | 19-03-2017 21:02 uur  

Iets zegt mij dat deze burcht snel op onverklaarbare wijze ineens verdwenen blijkt. Maar goed, de machthebbers hebben toch laks aan dieren, ze zien alleen maar geld... Verbreden heeft geen zin, ga mensen weer opvoeden hoe ze moeten ritsen!!!!
m uit Soest | 19-03-2017 21:01 uur  

Kritiek op de verbreding richt zich niet alleen op luchtvervuiling en lawaai (dingen die Jaap uit Wijk bij duurstede vooruitgang lijkt te vinden) en op bomenkap, maar ook op het verstopt raken van de stad, waardoor de deur-tot-deurreistijd juist toeneemt door dit project. Zie CROW https://www.crow.nl/vakgebieden/verkeer-en-vervoer/bibliotheek/kennisdocumenten/de-wegen-slibben-dicht,-hoe-komt-crow-aan-die-info
Gerard Cats uit Utrecht | 19-03-2017 20:54 uur  

Wauw, hoe laag zakken de milieu-terroristen nog? Als je je zin niet krijgt in een democratisch debat, dan maar dassen, kikkers, padden enzovoort uitzetten om je zin door te drammen. Die Klaverbrigade begint zo langzamerhand het Denk van de groenstroken te worden. Bah. Overigens, ik ben ook tegen uitbreiding van de A27. Maar in mijn Nederland komen we daar samen uit. Zonder militante acties om de democratie te verzieken.
Alex uit Nieuwegein | 19-03-2017 20:50 uur  

Dassen zijn wilde dieren die je niet mag verplaatsen, en al zou je willen en kunnen, dan nog heeft uitzetten geen zin: zo'n dier bepaalt zelf waar ie zijn burcht maakt. De beschuldigingen slaan dus nergens op. Misschien toch eens proberen het denkvermogen niet direct uit te schakelen als je 'tegenstanders van de vooruitgang' meent te kunnen beschuldigen.
Hippo uit Utrecht | 19-03-2017 19:40 uur  

Ben eigenlijk het meest benieuwd naar de oorspronkelijke reden om juist daar een verklikkercamera neer te zetten. Er is daar namelijk nauwelijks langslopend wild, dat bv geteld moet worden. Lijkt er meer op dat ze wisten welk dier op de foto zou komen. De vraag was eerder wanneer!
Tiswa uit T Midden | 19-03-2017 19:38 uur  

Het zou niet de eerste keer zijn dat mensen die tegen ontwikkelingen zijn een gat graven of een konijnenhol opzoeken en dan roepen dat er een das zit, terwijl dat niet waar is. Dit is te toevallig. Bovendien is een das zo'n schuw dier dat die nooit, maar dan ook nooit, in een druk wandelpark als Amelisweerd zou gaan zitten.
Thomas uit Utrecht | 19-03-2017 19:12 uur  

Dan moeten ze even wachten tot aan de winter. Dan is het weer tijd voor een das.
Ach ja uit Utrecht | 19-03-2017 18:44 uur  

Zet de das uit bij het eco viaduct daar heeft hij de ruimte om te wandelen. wel heel toevallig nu pas ondekt. de gasten avn Amelisweerd heben al heel wat vooruit gang gesaboteerd
guusje uit IJsselstein | 19-03-2017 18:07 uur  

@Jaap Noem jij asfalt en fossiele energie vooruitgang? Leef je in je gedachten een eeuw geleden of zo? Technisch gezien is dit het bewandelen van achterhaalde bekende wegen. Er moet een spoorweg komen, bovenop de A27, want het zijn met name de Amersfoorters en Flevolanders die op de A27 voor congestie zorgen. Een spoorweg bovenop een weg aanleggen doe je zoals in New York waar metro en spoorweg in verdiepen boven snelwegen op bruggen boven de Hudson River liggen (en daar weer bovenop een fiets- en voetpad) of zoals in Wuppertal, zoek op YouTube eens naar Wuppertal en Schwebebahn, dan kun je zien hoe zoiets kan in dichtbevolkt gebied.
Goochem uit Utreg | 19-03-2017 16:56 uur  

De noodzaak om een paar bomen te kappen lijkt me vrij logisch verbreden van de weg om verder miljoenen te besparen vanwege file leed en die ene das kan je gewoon verkassen iedereen weer blij en die extra luchtvervuiling valt ook wel mee met de moderne auto dus nog meer te zeiken misschien zit er wel een zeldzame flierenfluiter milieu mierenpatser......
Jantje uit Soest | 19-03-2017 16:53 uur  

Ze hadden die dassen 50 jaar geleden moeten uitzetten daar. Was die hele A27 er niet gekomen, of althans niet daar en in deze hoedanigheid. Slim plan van alle milieu activisten.
Frank uit Nieuwegein | 19-03-2017 16:37 uur  

Dit is wel heel toevallig dat dat nu daar is aan getroffen ,,lijkt mij opzettelijk en gedaan door tegenstanders van de vooruitgang ...
Jaap uit Wijk bij duurstede | 19-03-2017 16:33 uur  

bij Hilversum is er al bijna geen bos meer langs de A27
P. uit Hilversum | 19-03-2017 16:17 uur  

Nieuwsoverzicht

Honderd auto's verwoest door brand in veilingbedrijf Amersfoort

Door de brand bij veilingbedrijf BVA Auctions aan de Kryptonweg in Amersfoort zi...

lees verder »


-advertentie-

Motorrijder ernstig gewond bij ongeluk op N210 in Lopik

Een motorrijder is zaterdagavond ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de...

 • slideshow

lees verder »


Brand in bedrijfspand Amersfoort onder controle

De brandweer is al uren bezig met een brand in een veilinghuis in Amersfoort. Ro...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Fantasyliefhebbers naar Kasteel de Haar: "Het staat helemaal vol"

Duizenden fantasyliefhebbers verzamelen zich dit weekend bij Kasteel de Haar in ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Deze week in het nieuws: Koningsdag en lintjes voor Utrechters

Een overzicht van alle activiteiten op Koningsdag was het best gelezen nieuwsber...

 • slideshow

lees verder »


Achter de schermen: veiligheidsoperatie Koningsdag

Ballonnen die beveiligingscamera's afschermen, muziekbandjes die opstoppingen ve...

 • video

lees verder »


Dames UZSC veroveren landstitel

De waterpolodames van UZSC zijn landskampioen geworden. In Ede werd het tweede d...

 • slideshow
 • audio

lees verder »


Lange file door kettingbotsing op N201

Vier auto's zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de N201 bij Loe...

 • slideshow

lees verder »


Nieuwe Goejanverwellesluis geopend: sluiswachter zonder werk

De familie van sluiswachter Ad Gelderblom beheerde meerdere generaties lang de o...

lees verder »


Nog eens drie extra punten aftrek voor Magreb'90

De Utrechtse voetbalclub Magreb'90 heeft van de licentiecommissie van de KNVB no...

 • audio

lees verder »


Bijzondere koe gaf al meer dan 100.000 liter melk

Burgemeester Molkenboer van Woerden is zaterdag op bezoek geweest bij een bijzon...

 • video

lees verder »


Warme tweede week van meivakantie

Goed nieuws voor kinderen die een meivakantie van twee weken hebben: zij kunnen ...

lees verder »


Dafne Schippers kampte met burn-outverschijnselen

Topatlete Dafne Schippers zat een poosje op de rand van een burn-out. Dat onthul...

lees verder »


Pepperspray nodig bij arrestatie vermoedelijke drugsdealer Woerden

Na een wilde achtervolging met auto's en een politiehelikopter is vrijdagavond i...

 • slideshow

lees verder »


Loodvervuiling geconstateeerd op landgoed in Zeist

Jonge kinderen mogen niet meer spelen op Landgoed Bornia in Zeist omdat de grond...

lees verder »


Bekende Utrechters komen op voor huismus

Maarten van Rossem, boswachter Tim Hogenbosch, Ronald Giphart en Henk Westbroek ...

lees verder »


Utrecht rijdt ondanks ontploffing door met IVECO's op gas

De gemeente Utrecht heeft contact gezocht met de leverancier van haar vrachtwage...

 • slideshow

lees verder »


Veel schade door botsing tegen vangrail op A12

Een automobiliste is vanavond rond 17.00 uur in botsing gekomen met een vangrail...

 • slideshow

lees verder »


Mijlpaal voor Hindoes: eindelijk eigen tempel in Utrecht

Een langgekoesterde wens van de Hindoe-gemeenschap in Utrecht is in vervulling g...

 • audio
 • video

lees verder »


Mirte (14) wint fotoprijs met serie over Hongerwinter

De 14-jarige Mirte Rietveld heeft een fotoprijs gewonnen met haar serie over de ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Honkbaltalent UVV maakt transfer naar Amerika

Hij is nog maar 17 jaar en vertrekt in augustus naar Amerika: het jonge honkbalt...

 • video

lees verder »


Rondreizende oplichters weer actief in Nieuwegein

Inwoners van Nieuwegein worden gewaarschuwd voor zogenoemde 'travellers'. Deze r...

lees verder »


Openluchttheater Doorn hersteld: "Mooi gebied met rijke historie"

Het in verval geraakte openluchttheater op landgoed Zonheuvel in Doorn wordt wee...

 • audio

lees verder »


Werkstraf voor oproep tot "bom in moskeeŽn"

Een 52-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot 24 uur werkstraf omdat ze tij...

lees verder »


Kankeronderzoeker Clevers genomineerd voor Europese prijs

Kankeronderzoeker Hans Clevers is genomineerd voor de prijs 'Europees uitvinder ...

lees verder »


"Ongelukken door herinrichtingsplan Wittevrouwensingel"

Busbedrijf U-OV is ontevreden over de oorspronkelijke herinrichtingsplannen voor...

 • slideshow

lees verder »


Schoorsteen in brand in Polsbroek

Een inwoner van Polsbroek (gemeente Lopik) keek vrijdagochtend raar op toen er e...

 • slideshow

lees verder »


Spakenburg neemt maatregelen voor 'relwedstrijd'

Voetbalclub Spakenburg doet er alles aan om de wedstrijd tegen Kozakken Boys zat...

 • audio

lees verder »


Meeste jeugdhulp in regio nodig in Utrecht, minste in Renswoude

Ruim 13 procent van de kinderen tot 17 jaar in de gemeente Utrecht kreeg vorig j...

 • audio

lees verder »


'Twittertreiteraar' doet aangifte tegen burgemeester Veenendaal

Sjoerd Hania is nog niet klaar met de gemeente Veenendaal. De 'twittertreiteraar...

 • audio

lees verder »


Utrechtse hoogleraar schenkt prijs aan fonds Ploumen

De Utrechtse hoogleraar Olle ten Cate geeft een prestigieuze Amerikaanse prijs t...

 • audio

lees verder »


Automobilisten opgelet: A1 dit weekend deels dicht

De A1 tussen knooppunt Diemen en afrit Muiderberg is het hele weekend dicht. Rij...

lees verder »


Wetsovertreders: juridische stappen tegen Van der Hoevenkliniek

De Bond van Wetsovertreders start een kort geding tegen de Van der Hoevenkliniek...

lees verder »


Drugsdealer vlucht door Benschopse boomgaarden

Een spectaculaire achtervolging vannacht in Benschop: de politie wilde twee drug...

lees verder »


Geen bezwaren tegen bouw nieuwe sporthal Overvecht

De gemeente Utrecht gaat een nieuwe sporthal bouwen in de wijk Overvecht. De bou...

lees verder »


Golfkar voor eenzame ouderen ook naar andere Utrechtse wijken

Het project met golfkarretjes voor ouderen in Utrecht wordt uitgebreid. De karre...

lees verder »


Woerdense dierenambulance: problemen door ruimtegebrek vogelopvang

De Dierenhulpverlening Woerden zit met de handen in het haar. De vogels die de W...

 • audio

lees verder »


Dieven slaan toe bij cafetaria in Harmelen

In Harmelen is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken bij een snackbar ...

lees verder »


Auto's gaan in vlammen op in Soest

In Soest zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee auto's ernstig beschadig...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Terug naar Zeist: Ennie (87) groeide op met zeven Joodse onderduikers

De 87-jarige Ennie de Bie valt van de ene verbazing in de andere als ze voor het...

 • video

lees verder »


Beelden van das in Amelisweerd


Gerelateerde berichten

Provincie voelt niets voor terugdraaien verbreding A27

lees meer

SP: doe recht aan verzet tegen verbreding A27

lees meer

Raad bespreekt advies tegen verbreding A27

lees meer

Onderzoek na crowdfunding: uitstel verbreding A27 beste optie

lees meer

Forza wil aanpak geluidsoverlast A27 Maartensdijk

lees meer

A27-das zit verbreding niet in de weg

lees meer

Expert Rijkswaterstaat moet dassen Amelisweerd zoeken

lees meer

Laatste dag om bezwaar in te dienen tegen verbreding A27

lees meer

Utrechters in beroep tegen verbreding A27

lees meer

Actiegroep A27 haalt 40.000 euro op

lees meer

Inzamelingsactie tegen verbreding A27 is een succes

lees meer

Utrechtse politici willen naar rechter om A27

lees meer

Minister tekent besluit verbreding A27

lees meer

Inzamelingsactie voor nieuwe cijfers verbreding A27

lees meer

Duizenden handtekeningen tegen bredere A27

lees meer

Rijk en provincie werken aan bereikbaarheid Utrecht

lees meer

Uitvoerder voor verbreding A27/A1

lees meer

Milieudefensie: Fyra-fiasco dreigt bij verbreding A27

lees meer

Provincie: motiveer verbreding Ring Utrecht beter

lees meer

Ongeveer 500 man bij protest verbreding Ring Utrecht

lees meer

Fotoalbum Koningsdag 2017
Nog even nagenieten van Koningsdag 2017? Bekijk hier het Utrechtse fotoalbum.

lees verder »Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
RTV Utrecht

DocU: Koningsdag, veilig feesten?
Deze DocU geeft een kijkje achter de schermen bij de gemeente Utrecht en de hulpdiensten die elk jaar nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat Koningsdag zo veilig mogelijk verloopt.


Binnenkort

DocU: Stoomcursus Treintechniek
Op 6 en 7 mei zendt RTV Utrecht de DocU: Stoomcursus Treintechniek uit. Hoe komt het dat een trein op de rails blijft en waarom worden vogels niet geŽlektrocuteerd als ze op de bovenleiding zitten?

-advertentie-