Das in Amelisweerd kan gevolgen hebben voor uitbreiding A27

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: zondag 19 maart 2017, 15:47 uur | update: maandag 20 maart 2017, 07:24 uur

UTRECHT - In Amelisweerd is een dassenburcht aangetroffen, vlak naast de snelweg A27. De aanwezigheid van het beschermde dier kan gevolgen hebben voor de uitbreiding van de snelweg.

De beheerder van het gebied trof de burcht aan in het stuk bos vlak bij de snelweg. De locatie is niet toegankelijk, maar wel bekend bij gemeente en Rijkswaterstaat. Op camerabeelden is in ieder geval ťťn das te zien. De beheerder van Amelisweerd is erg enthousiast over de vondst maar mag van de gemeente Utrecht er verder niets meer over zeggen.

De vondst van de dassenburcht kan namelijk gevolgen hebben voor de verbreding van de A27. Daarvoor zou immers het bos rond de burcht gekapt moeten worden. Volgens secretaris Jos Kloppenborg van actiegroep Vrienden van Amelisweerd moet Rijkswaterstaat nu in ieder geval de noodzaak van de bomenkap aantonen. Als de provincie daarmee instemt moet er vervolgens een plan komen over wat er met de dassen moet gebeuren.

Over de verbreding van de snelweg bij Amelisweerd wordt al heel lang gediscussieerd. Volgens critici zorgt meer asfalt voor extra luchtvervuiling en geluidsoverlast. Ook zijn ze tegen het kappen van een stuk bos.


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 24 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

Catweazle uit Nieuwegein, als je niet weet waar je het over hebt, hoe kan je dan een oordeel geven over iets waar je niets van weet? deze dassen zitten er al een aantal jaren in dit gebied. ze zijn vermoedelijk vanuit de richting De Bilt (waar ze ook zitten) gekomen. dat die weg er gaat komen zal niet tegengehouden gaan worden hoor, die dassen worden gewoon verplaatst.
Ron uit Utrecht | 21-03-2017 13:19 uur  

Tjonge, interessant hoe de asfaltmafia klip en klare camerabeelden nog leugens weet te noemen. Typisch fossiele denkbeelden van automobilisten...
Joost uit Utrecht | 20-03-2017 13:20 uur  

100 % gescript. Beest ergens gevangen en hier uitgezet, voor het plaatje. En dat allemaal om 1 rijtje bomen. Man, man, man. Klaver, get a life.
Catweazle uit Nieuwegein | 20-03-2017 03:04 uur  

Je kunt het misschien een keer met wat knoflookpadjes of zeggekorfslakjes proberen, maar een das ergens uitzetten is heel andere koek. Die maakt dan zeker niet "op commando" zomaar op de plaats waar jij dat zou willen een burcht. HIer is dus meer aan de hand.
Erik uit Leusden | 20-03-2017 00:29 uur  

Wel heen toevallig. Maar als dit waar is dan zie je dat de argumenten dat dieren last van verkeer hebben geen stand houdt want anders zal die das echt niet naast de snelweg gaan "wonen"
geert uit Bilthoven | 19-03-2017 23:46 uur  

Verdorie weer zo'n klotebeest dat de vooruitgang in de weg zit.
Luuk Upuuk uit De Bilt | 19-03-2017 22:26 uur  

het betreft hier waarschijnlijk een zeldzame variant van de normale das, de zogenaamde stropdas
d a j dijs uit Utrecht | 19-03-2017 22:26 uur  

De dassenburcht is zonder vergunning gebouwd zonder toestemming van de grondeigenaar en de dassen zelf zijn illegaal. Ze hebben geen verblijfsvergunning. Zijn het slachtoffer van verkeerde voorlichting.
cees uit Amersfoort | 19-03-2017 21:57 uur  

Goh, DAS nou toevallig. In de Voordorpse polder zitten volop reeŽn, zo weet ik uit eigen waarneming. Maar een dassenburcht in Amelisweerd lijkt mij nogal sterk, want de omgeving is er totaal niet geschikt voor. Ik ben benieuwd wat er nog meer is uitgezet. Korenwolf, ringslang en vuursalamander. En wie weet, een blauwbilgorgel ;)
Lombokker uit Utrecht | 19-03-2017 21:40 uur  

Het is andersom: A27 door Amelisweerd heeft gevolgen voor dassen (en andere natuur)!!! Dus niet doen!
P uit Zeist | 19-03-2017 21:37 uur  

@Jaap; De vooruitgang?! Ik gok dat u aannemer bent in de wegenbouw. Als ik dat knooppunt vanaf de A27 Houten passeer dan wordt ik links en recht gepasseerd door aanbidders van snelheid en brutaliteit. Straks is uw vooruitgang voor die idioten de uitnodiging om het GTA gevoel nog meer in de praktijk te brengen. Oh ja, de enige files die ik daar regelmatig op de terugreis regelmatig ervaar is omdat er altijd mensen nog een plekje verder vinden om zich er tussen te wurmen. Heel streng controleren op rijgedrag zal daar meer fileleed oplossen dan tien extra banen. Ga maar eens op de brug naar het verkeersgedrag kijken, mogelijk ziet u ook hoe relatief vooruitgang (evolutie) blijkbaar is.
CP uit Houten | 19-03-2017 21:02 uur  

Iets zegt mij dat deze burcht snel op onverklaarbare wijze ineens verdwenen blijkt. Maar goed, de machthebbers hebben toch laks aan dieren, ze zien alleen maar geld... Verbreden heeft geen zin, ga mensen weer opvoeden hoe ze moeten ritsen!!!!
m uit Soest | 19-03-2017 21:01 uur  

Kritiek op de verbreding richt zich niet alleen op luchtvervuiling en lawaai (dingen die Jaap uit Wijk bij duurstede vooruitgang lijkt te vinden) en op bomenkap, maar ook op het verstopt raken van de stad, waardoor de deur-tot-deurreistijd juist toeneemt door dit project. Zie CROW https://www.crow.nl/vakgebieden/verkeer-en-vervoer/bibliotheek/kennisdocumenten/de-wegen-slibben-dicht,-hoe-komt-crow-aan-die-info
Gerard Cats uit Utrecht | 19-03-2017 20:54 uur  

Wauw, hoe laag zakken de milieu-terroristen nog? Als je je zin niet krijgt in een democratisch debat, dan maar dassen, kikkers, padden enzovoort uitzetten om je zin door te drammen. Die Klaverbrigade begint zo langzamerhand het Denk van de groenstroken te worden. Bah. Overigens, ik ben ook tegen uitbreiding van de A27. Maar in mijn Nederland komen we daar samen uit. Zonder militante acties om de democratie te verzieken.
Alex uit Nieuwegein | 19-03-2017 20:50 uur  

Dassen zijn wilde dieren die je niet mag verplaatsen, en al zou je willen en kunnen, dan nog heeft uitzetten geen zin: zo'n dier bepaalt zelf waar ie zijn burcht maakt. De beschuldigingen slaan dus nergens op. Misschien toch eens proberen het denkvermogen niet direct uit te schakelen als je 'tegenstanders van de vooruitgang' meent te kunnen beschuldigen.
Hippo uit Utrecht | 19-03-2017 19:40 uur  

Ben eigenlijk het meest benieuwd naar de oorspronkelijke reden om juist daar een verklikkercamera neer te zetten. Er is daar namelijk nauwelijks langslopend wild, dat bv geteld moet worden. Lijkt er meer op dat ze wisten welk dier op de foto zou komen. De vraag was eerder wanneer!
Tiswa uit T Midden | 19-03-2017 19:38 uur  

Het zou niet de eerste keer zijn dat mensen die tegen ontwikkelingen zijn een gat graven of een konijnenhol opzoeken en dan roepen dat er een das zit, terwijl dat niet waar is. Dit is te toevallig. Bovendien is een das zo'n schuw dier dat die nooit, maar dan ook nooit, in een druk wandelpark als Amelisweerd zou gaan zitten.
Thomas uit Utrecht | 19-03-2017 19:12 uur  

Dan moeten ze even wachten tot aan de winter. Dan is het weer tijd voor een das.
Ach ja uit Utrecht | 19-03-2017 18:44 uur  

Zet de das uit bij het eco viaduct daar heeft hij de ruimte om te wandelen. wel heel toevallig nu pas ondekt. de gasten avn Amelisweerd heben al heel wat vooruit gang gesaboteerd
guusje uit IJsselstein | 19-03-2017 18:07 uur  

@Jaap Noem jij asfalt en fossiele energie vooruitgang? Leef je in je gedachten een eeuw geleden of zo? Technisch gezien is dit het bewandelen van achterhaalde bekende wegen. Er moet een spoorweg komen, bovenop de A27, want het zijn met name de Amersfoorters en Flevolanders die op de A27 voor congestie zorgen. Een spoorweg bovenop een weg aanleggen doe je zoals in New York waar metro en spoorweg in verdiepen boven snelwegen op bruggen boven de Hudson River liggen (en daar weer bovenop een fiets- en voetpad) of zoals in Wuppertal, zoek op YouTube eens naar Wuppertal en Schwebebahn, dan kun je zien hoe zoiets kan in dichtbevolkt gebied.
Goochem uit Utreg | 19-03-2017 16:56 uur  

De noodzaak om een paar bomen te kappen lijkt me vrij logisch verbreden van de weg om verder miljoenen te besparen vanwege file leed en die ene das kan je gewoon verkassen iedereen weer blij en die extra luchtvervuiling valt ook wel mee met de moderne auto dus nog meer te zeiken misschien zit er wel een zeldzame flierenfluiter milieu mierenpatser......
Jantje uit Soest | 19-03-2017 16:53 uur  

Ze hadden die dassen 50 jaar geleden moeten uitzetten daar. Was die hele A27 er niet gekomen, of althans niet daar en in deze hoedanigheid. Slim plan van alle milieu activisten.
Frank uit Nieuwegein | 19-03-2017 16:37 uur  

Dit is wel heel toevallig dat dat nu daar is aan getroffen ,,lijkt mij opzettelijk en gedaan door tegenstanders van de vooruitgang ...
Jaap uit Wijk bij duurstede | 19-03-2017 16:33 uur  

bij Hilversum is er al bijna geen bos meer langs de A27
P. uit Hilversum | 19-03-2017 16:17 uur  

Nieuwsoverzicht

Utrechtse verpleeghuizen aan Kamerleden: kom verkiezingsbeloftes na

De overkoepelende vereniging voor zorgorganisaties in de provincie Utrecht wil d...

 • audio

lees verder »


-advertentie-

Groenekan en Westbroek korte tijd zonder stroom

Inwoners van Groenekan en Westbroek zaten donderdagochtend zonder stroom. Dat me...

lees verder »


Hoogland blijft zonneparkplan kritisch volgen

Hoogland zal zich niet verzetten tegen de bouw van een eventueel zonnepark in he...

lees verder »


Tuinbranche nadert jaaromzet van vier miljard

Nederlanders hebben vorig jaar meer geld gestoken in hun tuin. Volgens brancheor...

lees verder »


Ondiep klaar met verkeersdrukte door knijp Monicabrug

Bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep zijn ontevreden over verkeersmaatregelen i...

 • audio

lees verder »


Brand in cafetaria in Utrechtse binnenstad

De brandweer is donderdagochtend in actie gekomen vanwege een brand in een horec...

lees verder »


Vaker intercity op Amsterdam-Utrecht-Eindhoven

Vanaf december gaan er meer treinen rijden op de lijn Amsterdam-Utrecht-Eindhove...

lees verder »


Tweede Kamer geÔnstalleerd: spannende dag voor Utrechtse nieuwelingen

De Tweede Kamer komt donderdag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen....

 • audio

lees verder »


Brandweer zet waterkanon in bij brand in loods

In een loods aan de Uraniumweg in Utrecht heeft woensdagavond brand gewoed. De b...

lees verder »


A28 weer vrij na dakpannen op de weg

Op de A28 Utrecht-Amersfoort zijn woensdagavond twee rijstroken afgesloten gewee...

lees verder »


Bagger Baarn op tijd weg

Het bagger in de Eempolder in Baarn is op tijd verdwenen. Dat zei wethouder Mari...

lees verder »


RTV Utrecht wint NL-Award voor docu over David di Tommaso

RTV Utrecht heeft een NL-Award gewonnen voor de documentaire 'David di Tommaso, ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Kwaliteit Welzorg ondermaats, regio Amersfoort stopt samenwerking

Wethouders in de regio Amersfoort (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijke...

lees verder »


Inwoners Zederik: Utrecht bedreigt onze dorpse identiteit

Inwoners van de gemeente Zederik zijn verdeeld over de 'verhuizing' van Zuid-Hol...

 • video

lees verder »


Gilissen lijsttrekker VVD Utrecht

Dimitri Gilissen wordt lijsttrekker van de VVD in Utrecht bij de gemeenteraadsve...

lees verder »


HKU-studenten op Holland Animation Film Festival

Vandaag is in Utrecht het Holland Animation Film Festival begonnen. Films uit bi...

 • video

lees verder »


Verdachten autobranden Den Dolder zijn Altrecht-patiŽntes

De vrouwen die zijn aangehouden voor acht recente autobranden in Den Dolder zijn...

 • video

lees verder »


Auto en bus botsen in De Meern

In De Meern zijn een auto en bus woensdagmiddag gebotst. Het ongeluk gebeurde op...

lees verder »


Burgemeester: blijf alert ondanks arrestaties autobranden

Een zucht van verlichting in Den Dolder. Woensdagmiddag maakte de politie bekend...

 • video

lees verder »


Man op scootmobiel schrikt en komt lelijk ten val

In Utrecht is woensdagmiddag een man in een scootmobiel gevallen. Volgens een ge...

lees verder »


Wijkagent De Meern: "Denk ff na domoor!"

Drie banden van een auto van de politie zijn dinsdagavond lek gestoken in Leidsc...

lees verder »


Auto uitgebrand in Overvecht

In de Utrechtse wijk Overvecht is woensdagmiddag een auto uitgebrand. De wagen s...

 • slideshow

lees verder »


Zuid-Holland: gemeente Vijfheerenlanden hoort bij ons

De provincie Zuid-Holland ziet het helemaal niet zitten dat de nieuwe fusiegemee...

lees verder »


Wesley Sneijder vlucht niet voor Erdogan

Wesley Sneijder is niet van plan weg te gaan uit Turkije. De politieke rel tusse...

lees verder »


Vrouwen aangehouden voor autobranden Den Dolder

De politie heeft twee aanhoudingen verricht vanwege de recente autobranden in De...

lees verder »


Dode motorrijder gevonden in sloot langs polderweggetje

Bij een ongeluk in Woerdense Verlaat is woensdag een motorrijder omgekomen. Een ...

lees verder »


File door brand op vrachtwagen

Op de A1 tussen Eembrugge en Amersfoort is de lading van een vrachtwagen in bran...

 • slideshow

lees verder »


Geen Broederliefde op Bevrijdingsfestival

De rappers van Broederliefde hebben zich als groep teruggetrokken van de Bevrijd...

lees verder »


Geluidswal en uitbreiding voor motorclub Utrecht

De gemeente Utrecht wil een geluidswal laten bouwen langs Motorclubvereniging Ut...

lees verder »


Verpauperde camping Leersum moet leeg

Camping Wildzicht in Leersum moet worden leeggehaald. Dat draagt de gemeente Utr...

lees verder »


15-jarige inbrekers op heterdaad betrapt

Drie inbrekers hebben dinsdagmiddag proberen in te breken in een huis in Utrecht...

lees verder »


Tv-kijkers herkennen man die voor duizenden euro's kleding stal

Ontwikkelingen in een grote kledingroof-zaak in Utrecht: de politie heeft een 47...

lees verder »


Brandweer beukt voordeur in Utrechtse wijk Nieuw Engeland in

De brandweer van Utrecht heeft woensdagmiddag in de wijk Nieuw Engeland een voor...

lees verder »


Storing bij tramovergang IJsselstein

Bij een tramovergang in IJsselstein is woensdag aan het begin van de middag stor...

lees verder »


Definitief advies: fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij Utrecht horen

De nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij de provincie Utrecht gaan hore...

 • slideshow

lees verder »


Beschuit met muisjes staat klaar voor drachtige olifant Indra

De olifantenverzorgers van Dierenpark Amersfoort zijn in opperste staat van para...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Hels kabaal voor kinderen ver van huis in een rolstoel

Toeters, bellen, trommels en een kabaal alsof de wereld vergaat. Op die manier v...

 • audio

lees verder »


Politie zoekt nog steeds bankpasdief Wilnis

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht is deze week aandacht besteed aan e...

lees verder »


Auto-ongeluk in Schuilenburg trekt veel bekijks

In de Amersfoortse wijk Schuilenburg is woensdagochtend een auto-ongeluk gebeurd...

 • slideshow

lees verder »


Vier Utrechtse medailles op Special Olympics

De Utrechtse skiŽrs Ralph Maas uit Driebergen en Myrthe Bechger uit Eemnes hebbe...

lees verder »


"Peuter (3) Uithoorn neergestoken door overbuurvrouw"

De vrouw die dinsdagavond een 3-jarig meisje zou hebben neergestoken in Uithoorn...

lees verder »


"Gezicht groene lobby Amersfoort Ronald Vis (75) overleden"

Ronald Vis, oud-raadslid van GroenLinks in Amersfoort, is op 75-jarige leeftijd ...

lees verder »


Primeur vanuit Zeist: rentetarief van nul procent

Klanten van Triodos Bank krijgen geen rente meer over hun spaargeld. De bank in ...

lees verder »


"Sukkels" dumpen wietafval in Gagelbos

Boswachter Tim heeft via zijn populaire Twitteraccount aandacht gevraagd voor ee...

 • slideshow

lees verder »


Alles over water in fort bij Schalkwijk

Het fort 'Lunet aan de Snel' bij Schalkwijk wordt opengesteld voor bezoekers. Wo...

 • audio

lees verder »


Universiteit zet kinderen aan het rekenen

De Universiteit Utrecht organiseert de vijftiende Grote Rekendag. Kinderen in Ut...

 • audio

lees verder »


Ingenieurs: tunnel bij Amelisweerd kan ook

Niet een verbreding van de snelweg maar een tunnel bij Amelisweerd moet de oplos...

 • audio

lees verder »


Kinderen planten bomen op Nationale Boomfeestdag

Vandaag wordt voor de zestigste keer de Nationale Boomfeestdag gevierd. In heel ...

 • audio

lees verder »


Flinke rookschade door brand Utrecht

De brandweer in Utrecht is dinsdagavond rond 22.00 uur massaal uitgerukt voor ee...

 • slideshow

lees verder »


Ella Vogelaar: "Te veel bezuinigd op Vogelaarwijken"

Het gaat anno 2017 nog altijd niet goed in de meeste 'Vogelaarwijken', zoals Ond...

 • audio

lees verder »


Neergestoken peuter Uithoorn buiten levensgevaar

Een dramatisch incident net over de provinciegrens in Uithoorn: een 3-jarig meis...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Update: vermiste jongen Overvecht gevonden

De politie is op zoek naar een 15-jarige jongen die voor het laatst is gezien in...

lees verder »


Nieuwe SP-wethouder in IJsselstein

De SP in IJsselstein draagt Chris Baerveldt voor als nieuwe wethouder. Hij wordt...

lees verder »


Strieder ook volgend seizoen bij FC Utrecht

Het contract van Rico Strieder bij FC Utrecht is met ťťn seizoen verlengd. De cl...

lees verder »


Spullen uit ijzertijd gevonden bij station Driebergen-Zeist

Bij de werkzaamheden bij station Driebergen-Zeist zijn de overblijfselen van een...

 • video

lees verder »


Kind (12) op straat beroofd van telefoon

Een 12-jarige jongen uit Woerden is maandag bedreigd en beroofd van zijn telefoo...

lees verder »


Gekke lantaarnpaal in Nigtevecht weggehaald

De lantaarnpaal die midden op de Raadhuisstraat in Nigtevecht stond, is dinsdag ...

lees verder »


Windvlaag verwoest marktkraam in Baarn

Een stormachtig dagje op de Baarnse dinsdagmarkt. Rond 12.45 uur raasde een klei...

 • slideshow

lees verder »


Privťbrieven Wim Sonneveld openbaar

Een tot nog toe onbekende collectie brieven die Wim Sonneveld uitwisselde met zi...

lees verder »


Krijgt Utrecht er bijna 35.000 inwoners bij?

De fusie van de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik nadert een belangrijke stap...

 • video

lees verder »


Beelden van das in Amelisweerd


Gerelateerde berichten

A27-das zit verbreding niet in de weg

lees meer

Expert Rijkswaterstaat moet dassen Amelisweerd zoeken

lees meer

Laatste dag om bezwaar in te dienen tegen verbreding A27

lees meer

Utrechters in beroep tegen verbreding A27

lees meer

Actiegroep A27 haalt 40.000 euro op

lees meer

Inzamelingsactie tegen verbreding A27 is een succes

lees meer

Utrechtse politici willen naar rechter om A27

lees meer

Minister tekent besluit verbreding A27

lees meer

Inzamelingsactie voor nieuwe cijfers verbreding A27

lees meer

Duizenden handtekeningen tegen bredere A27

lees meer

Rijk en provincie werken aan bereikbaarheid Utrecht

lees meer

Uitvoerder voor verbreding A27/A1

lees meer

Milieudefensie: Fyra-fiasco dreigt bij verbreding A27

lees meer

Provincie: motiveer verbreding Ring Utrecht beter

lees meer

Ongeveer 500 man bij protest verbreding Ring Utrecht

lees meer

Zondag actiedag tegen verbreding A27, A12

lees meer

Drukke bijeenkomst snelwegplan A27 en A12

lees meer

In beeld: zo moet de Ring Utrecht eruit gaan zien

lees meer

Plannen A27/A12 ter inzage; bezwaarmakers slijpen messen

lees meer

Actiegroep demonstreert tegen verbreding A27

lees meer

Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
'Gekust door de Eeuwigheid' is de titel van het 31ste album van Lenny Kuhr. Ze komt hier in Aan Tafel over praten.

Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
In de regio

Fotoalbum Utrecht Marathon
Kijk hier naar het fotoalbum van de 36e Utrecht Science Park Marathon!

lees verder »


Radio M Utrecht

Tuintips op Radio M Utrecht
Iedere werkdag geeft tuinman Jurgen Smit in het radioprogramma Utrecht komt Thuis van Maya Eksteen rond 18.40 uur een tuintip.

lees verder »

-advertentie-