Doodzieke Emma mag ingezameld geld niet aan behandeling besteden

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: maandag 20 maart 2017, 11:45 uur | update: dinsdag 21 maart 2017, 07:19 uur

UTRECHT/DEN HAAG - De ernstig zieke Emma Post uit Utrecht mag geld van een voor haar opgerichte stichting niet gebruiken voor een medische behandeling. De rechtbank in Den Haag vonniste maandagmorgen dat het geld niet aan Post toebehoort, maar aan de stichting die er haar begrafenis mee wil financieren.

Het conflict gaat over een inzameling waarmee vrienden van Emma 55.564,69 euro hebben opgehaald. Het geld is bedoeld om een mooie uitvaart te betalen, omdat Emma zich daar niet meer voor kan verzekeren.

LAST POST
De 30-jarige vrouw heeft leverkanker en kan daarom geen uitvaartverzekering afsluiten. Als mensen zelf hun begrafenis niet kunnen betalen, regelt de gemeente een sobere plechtigheid. Emma's wens is om een uitvaart in de kerk en een mooi graf te krijgen. De voor dat doel opgerichte stichting Last Post schreef daarom in de statuten dat de opbrengst voor de begrafenis van Emma en eventuele andere jonge lotgenoten moet worden gebruikt.

Emma zelf wilde het al ingezamelde geld ook gebruiken voor een bijzondere behandeling in BelgiŽ. Toen de stichting daar niet in meeging spande ze een kort geding aan. De advocaat van de stichting voerde vorige week op de zitting aan dat het inwilligen van Emma's wens misleiding zou betekenen van de mensen die al geld voor een uitvaart hadden gedoneerd.

FORMEEL
Volgens de advocaat van Emma was de actie al begonnen voor alles formeel bij de notaris was geregeld en zijn de statuten van de stichting daarna zonder haar medeweten aangepast. De rechtbank noemt het in het vonnis betreurenswaardig als ze voor kosten komt te staan die haar zorgverzekering niet dekken, maar oordeelt ook dat dat niet betekent dat de stichting die kosten voor haar rekening moet nemen.

Omdat de vrouw door de rechter in het ongelijk is gesteld wordt ze veroordeeld tot het betalen van 2.740 euro aan kosten die de stichting door het kort geding heeft gemaakt.


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 21 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

zeer triest deze hele situatie.wat ik niet begrijp er schijnt in BelgiŽ een ziekenhuis te zijn die haar kan helpen ?is die kennis dan niet in ons land?kan de verzekering dan die behandeling in BelgiŽ niet betalen?
S uit Amersfoort | 21-03-2017 20:26 uur  

Hoe durft Emma, stiekem proberen beter te worden terwijl de stichting een leuke begrafenis was beloofd...
Jan Vanel uit Nieuwegein | 21-03-2017 10:09 uur  

Een mooie begrafenis kost geen 55.000 dus er kan toch een deel gereserveerd worden voor een alternatief behandeling ? Vindt het een beetje vreemd nee we betalen je begrafenis dus geven we geen geld uit zodat je evt langer kan leven .
Monica uit Utrecht | 20-03-2017 20:29 uur  

Om die reden voor iedereen een wettelijk verplichte uitvaartverzekering tegen een minimale premie, net als bij de ziektekostenverzekering.
Frans uit Utrecht | 20-03-2017 19:34 uur  

Een pijnlijke situatie. De stichting kan niet anders, want een stichting moet zich aan haar doelstellingen houden, anders is het bestuur persoonlijk aansprakelijk voor het ontbrekende geld. Wel jammer dat de rechter dan niet ingrijpt en anders beslist op basis van redelijkheid, dat zou de stichting namelijk vrijpleiten.
Michiel uit Utrecht | 20-03-2017 17:20 uur  

@jaap kolbrink uit Soest. begrijp me niet verkeerd ,ik noem alleen de feiten zoals ze liggen. ze is hier uitbehandeld en terminaal daar veranderd een behandeling in belgie niet veel aan vandaar dat ik zeg ga genieten zolang het nog kan in plaats van te procederen..
twee uit | 20-03-2017 17:10 uur  

@Frank: Ook is het jammer dat sommige behandelingen nog zo duur zijn en niet (meer) vergoed worden door een verzekering.
anoniem uit | 20-03-2017 17:04 uur  

Het bedrag splitsen in een deel voor een acceptabele begrafenis en de rest (het grootste deel) voor een behandeling zou idd de meest reŽle oplossing zijn. Die optie had de rechter ook kunnen bedenken als redelijkheid, billijkheid en vooral menselijkheid zijn streven was geweest. Jammer genoeg is dat bij rechtspraak zelden het resultaat. Om over verzekeraars maar niet te spreken. Trieste maatschappij.
LWB uit Hilversum | 20-03-2017 16:56 uur  

Veel reacties zijn dat men geschokt is. Ik vraag me af waarom iemand dan niet een nieuwe stichting opzet voor de alternatieve behandeling. Graag wat actie dan ipv alleen woorden. Als ik een donatie had gedaan voor een waardige uitvaart van meerdere jongeren (daar waar de actie om draaide) en later zou mijn gift voor wat anders besteed worden zou ik me verraden voelen.
Utrechter uit Utrecht | 20-03-2017 16:52 uur  

Het wordt eens tijd dat er nagedacht gaat worden over een polis die beide dekt. Ziektekosten en begraafenis/crematie. Al dan niet met een beperkte eigen risico/bijdrage. Tenslotte bespaard de ene wat uit als de andere van toepassing wordt. Als mensen worden geboren wordt dit wel gedekt door de ziektekostenverzekering, maar als iemand overlijd niet! Terwijl iedereen een keertje dood gaat! Das de enige zekerheeid die we hebben.
Frank uit Nieuwegein | 20-03-2017 16:50 uur  

Schandalig... Het gaat om iemands leven. En als dit geld echt een uitkomst zou kunnen zijn, is deze stichting fout bezig. En zou niet meer mogen bestaan.
anoniem uit | 20-03-2017 16:26 uur  

Sorry ik vind het heel erg dat ze heel erg ziek is. Maar dan is ze nooit van huis uit verzekerd en nu kan het niet. Maar iedereen moet toch je eigen niet gaan verzekeren als het zover is, zo lus ik er nog wel een paar. Ik heb mijn kinderen bij de geboorte gelijk verzekerd. En toen ze het huis uit gingen hebben we het door laten lopen.
Henk uit Rhenen | 20-03-2017 16:09 uur  

Fijn dat Emma geld krijgt voor een nette begrafenis. Jammer dat het via een rechtszaak moet verlopen. Geeft toch een wat wrange bijsmaak! Lijkt mij dat Emma toch tevreden kan zijn dat ze de uitvaart betaald krijgt!
Ingrid uit Utrecht | 20-03-2017 15:35 uur  

@jaap kolbrink uit Soest, ook ik ben voor rechtvaardigheid........en natuurlijk gun ik haar een levensreddende behandeling. Lees dan nog even hoe haar advocaat het formuleerde: De statuten zijn zonder haar medeweten aangepast! Zover ik weet waren het vrienden die actie voerden voor een mooie begrafenis en als er geld over is om daar lotgenoten mee te helpen.
Ballie uit Stichtse Vecht | 20-03-2017 15:33 uur  

Twee uit, Ik vond het schokkend uw reactie te lezen. Ook u gaat uit van aannames. Immers u weet net zomin als ik wat eventuele prognoses zijn bij een andere behandeling. Het komt over als of u iemand het recht wil ontnemen te vechten voor haar leven en dat vind ik met alle respect beneden alle peil. En idd zoals u zelf schrijft " voor iemand die niet in haar schoenen staat makkelijk praten is en dat je elke strohalm pakt om te blijven leven" . Ik wens u toe dat u dat ook nooit overkomt. Evenzo wens ik Emma toe dat er heel veel strohalmen op haar pad komen waar zij zich stevig aan kan optrekken.
jaap kolbrink uit Soest | 20-03-2017 14:47 uur  

Strikt formeel en naar de letter genomen zal de Stichting in haar recht staan. Een rechter daarentegen dient naar *redelijkheid en billijkheid* een belangenafweging te maken en als hij dan het financiŽle belang van de Stichting laat prevaleren boven de levenskansen van Emma is er ergens iets niet helemaal goed gegaan, zegt mijn simpele inborst...
Erik uit Leusden | 20-03-2017 14:19 uur  

Jaap Kolbrink, Ik ben het 100% met u eens. De rechtbank is blijkbaar meer geinteresseerd in bureaucratische regeltjes dan in een mensenleven. Dit is een regelrechte schande.
R.J.P.Bremer uit Utrecht | 20-03-2017 14:13 uur  

op de eerste plaats werd er geld ingezameld om haar een fatsoenlijke uitvaart te kunnen geven omdat ze zich niet kan verzekeren daarvoor. ze is terminaal dus die behandeling waar het nu om gaat zal niet zorgen dat ze blijft leven,misschien alleen maar voor iets langer . sorry dat ik het zo zegt maar uitstel van executie. dan komen we vanzelf weer waar het hele verhaal om begonnen is. nu weet ze dat haar uitvaart geregeld is ,want dat zat haar niet lekker, dus moet ze niet gaan procederen maar leven ,iedere dag genieten alsof het je laatste is. ik begrijp dat het voor iemand die niet in haar schoenen staat makkelijk praten is en dat je elke strohalm pakt om te blijven leven .
twee uit | 20-03-2017 14:12 uur  

Schokkend om dit te lezen, de eerste gedachte dient toch altijd te zijn om iemand te kans te bieden voor zijn of haar leven te vechten. wat de stichting ook vindt en hoe de rechter zich ook uitspreekt. Het recht om te willen leven dient voorop te staan, dat heet rechtvaardigheid. Voor het overige stoor ik mij toch aan een reactie als die van Ballie uit Stichtse Vecht, die van een aantal niet onderbouwde aannames uitgaat. Ooit van rechtsbijstand gehoord of van pro-deo advocaten en ook advocaten die zich vrijwillig stellen. Ik wens Emma rechtvaardigheid toe en hoop dat zij haar strijd om behandeling te krijgen niet opgeeft.
jaap kolbrink uit Soest | 20-03-2017 13:37 uur  

Trieste zaak maar als Emma een advocaat kan betalen om een rechtszaak aan te spannen.........om het ingezamelde geld voor een behandeling te gebruiken ipv voor het eigenlijke doel, krijg je toch het gevoel dat alles niet helemaal klopt. Misschien betaald haar zorgverzekering de behandeling wel in BelgiŽ. Had ze beter die kunnen dagvaarden!
Ballie uit Stichtse Vecht | 20-03-2017 12:45 uur  

Jammer dat het allemaal zo moet. Als ik het opgehaalde bedrag zie zou ik me kunnen voorstellen dat ze een Ä 10000 reserveren voor een begrafenis en de rest vrijgeven voor een poging om de begrafenis niet nodig te hebben.
hans uit | 20-03-2017 12:23 uur  

Nieuwsoverzicht

Honderd auto's verwoest door brand in veilingbedrijf Amersfoort

Door de brand bij veilingbedrijf BVA Auctions aan de Kryptonweg in Amersfoort zi...

lees verder »


-advertentie-

Motorrijder ernstig gewond bij ongeluk op N210 in Lopik

Een motorrijder is zaterdagavond ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de...

 • slideshow

lees verder »


Brand in bedrijfspand Amersfoort onder controle

De brandweer is al uren bezig met een brand in een veilinghuis in Amersfoort. Ro...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Fantasyliefhebbers naar Kasteel de Haar: "Het staat helemaal vol"

Duizenden fantasyliefhebbers verzamelen zich dit weekend bij Kasteel de Haar in ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Deze week in het nieuws: Koningsdag en lintjes voor Utrechters

Een overzicht van alle activiteiten op Koningsdag was het best gelezen nieuwsber...

 • slideshow

lees verder »


Achter de schermen: veiligheidsoperatie Koningsdag

Ballonnen die beveiligingscamera's afschermen, muziekbandjes die opstoppingen ve...

 • video

lees verder »


Dames UZSC veroveren landstitel

De waterpolodames van UZSC zijn landskampioen geworden. In Ede werd het tweede d...

 • slideshow
 • audio

lees verder »


Lange file door kettingbotsing op N201

Vier auto's zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de N201 bij Loe...

 • slideshow

lees verder »


Nieuwe Goejanverwellesluis geopend: sluiswachter zonder werk

De familie van sluiswachter Ad Gelderblom beheerde meerdere generaties lang de o...

lees verder »


Nog eens drie extra punten aftrek voor Magreb'90

De Utrechtse voetbalclub Magreb'90 heeft van de licentiecommissie van de KNVB no...

 • audio

lees verder »


Bijzondere koe gaf al meer dan 100.000 liter melk

Burgemeester Molkenboer van Woerden is zaterdag op bezoek geweest bij een bijzon...

 • video

lees verder »


Warme tweede week van meivakantie

Goed nieuws voor kinderen die een meivakantie van twee weken hebben: zij kunnen ...

lees verder »


Dafne Schippers kampte met burn-outverschijnselen

Topatlete Dafne Schippers zat een poosje op de rand van een burn-out. Dat onthul...

lees verder »


Pepperspray nodig bij arrestatie vermoedelijke drugsdealer Woerden

Na een wilde achtervolging met auto's en een politiehelikopter is vrijdagavond i...

 • slideshow

lees verder »


Loodvervuiling geconstateeerd op landgoed in Zeist

Jonge kinderen mogen niet meer spelen op Landgoed Bornia in Zeist omdat de grond...

lees verder »


Bekende Utrechters komen op voor huismus

Maarten van Rossem, boswachter Tim Hogenbosch, Ronald Giphart en Henk Westbroek ...

lees verder »


Utrecht rijdt ondanks ontploffing door met IVECO's op gas

De gemeente Utrecht heeft contact gezocht met de leverancier van haar vrachtwage...

 • slideshow

lees verder »


Veel schade door botsing tegen vangrail op A12

Een automobiliste is vanavond rond 17.00 uur in botsing gekomen met een vangrail...

 • slideshow

lees verder »


Mijlpaal voor Hindoes: eindelijk eigen tempel in Utrecht

Een langgekoesterde wens van de Hindoe-gemeenschap in Utrecht is in vervulling g...

 • audio
 • video

lees verder »


Mirte (14) wint fotoprijs met serie over Hongerwinter

De 14-jarige Mirte Rietveld heeft een fotoprijs gewonnen met haar serie over de ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Honkbaltalent UVV maakt transfer naar Amerika

Hij is nog maar 17 jaar en vertrekt in augustus naar Amerika: het jonge honkbalt...

 • video

lees verder »


Rondreizende oplichters weer actief in Nieuwegein

Inwoners van Nieuwegein worden gewaarschuwd voor zogenoemde 'travellers'. Deze r...

lees verder »


Openluchttheater Doorn hersteld: "Mooi gebied met rijke historie"

Het in verval geraakte openluchttheater op landgoed Zonheuvel in Doorn wordt wee...

 • audio

lees verder »


Werkstraf voor oproep tot "bom in moskeeŽn"

Een 52-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot 24 uur werkstraf omdat ze tij...

lees verder »


Kankeronderzoeker Clevers genomineerd voor Europese prijs

Kankeronderzoeker Hans Clevers is genomineerd voor de prijs 'Europees uitvinder ...

lees verder »


"Ongelukken door herinrichtingsplan Wittevrouwensingel"

Busbedrijf U-OV is ontevreden over de oorspronkelijke herinrichtingsplannen voor...

 • slideshow

lees verder »


Schoorsteen in brand in Polsbroek

Een inwoner van Polsbroek (gemeente Lopik) keek vrijdagochtend raar op toen er e...

 • slideshow

lees verder »


Spakenburg neemt maatregelen voor 'relwedstrijd'

Voetbalclub Spakenburg doet er alles aan om de wedstrijd tegen Kozakken Boys zat...

 • audio

lees verder »


Meeste jeugdhulp in regio nodig in Utrecht, minste in Renswoude

Ruim 13 procent van de kinderen tot 17 jaar in de gemeente Utrecht kreeg vorig j...

 • audio

lees verder »


'Twittertreiteraar' doet aangifte tegen burgemeester Veenendaal

Sjoerd Hania is nog niet klaar met de gemeente Veenendaal. De 'twittertreiteraar...

 • audio

lees verder »


Utrechtse hoogleraar schenkt prijs aan fonds Ploumen

De Utrechtse hoogleraar Olle ten Cate geeft een prestigieuze Amerikaanse prijs t...

 • audio

lees verder »


Automobilisten opgelet: A1 dit weekend deels dicht

De A1 tussen knooppunt Diemen en afrit Muiderberg is het hele weekend dicht. Rij...

lees verder »


Wetsovertreders: juridische stappen tegen Van der Hoevenkliniek

De Bond van Wetsovertreders start een kort geding tegen de Van der Hoevenkliniek...

lees verder »


Drugsdealer vlucht door Benschopse boomgaarden

Een spectaculaire achtervolging vannacht in Benschop: de politie wilde twee drug...

lees verder »


Geen bezwaren tegen bouw nieuwe sporthal Overvecht

De gemeente Utrecht gaat een nieuwe sporthal bouwen in de wijk Overvecht. De bou...

lees verder »


Golfkar voor eenzame ouderen ook naar andere Utrechtse wijken

Het project met golfkarretjes voor ouderen in Utrecht wordt uitgebreid. De karre...

lees verder »


Woerdense dierenambulance: problemen door ruimtegebrek vogelopvang

De Dierenhulpverlening Woerden zit met de handen in het haar. De vogels die de W...

 • audio

lees verder »


Dieven slaan toe bij cafetaria in Harmelen

In Harmelen is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken bij een snackbar ...

lees verder »


Auto's gaan in vlammen op in Soest

In Soest zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee auto's ernstig beschadig...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Terug naar Zeist: Ennie (87) groeide op met zeven Joodse onderduikers

De 87-jarige Ennie de Bie valt van de ene verbazing in de andere als ze voor het...

 • video

lees verder »


Gerelateerde berichten

Ernstig zieke Emma Post in hoger beroep over uitvaartgeld

lees meer

Doodzieke Emma start nieuwe crowdfundingsactie

lees meer

Emma's uitvaart komt er en haar stichting ook

lees meer

Crowdfunding voor begrafenis doodzieke Emma (30)

lees meer

Fotoalbum Koningsdag 2017
Nog even nagenieten van Koningsdag 2017? Bekijk hier het Utrechtse fotoalbum.

lees verder »Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
RTV Utrecht

DocU: Koningsdag, veilig feesten?
Deze DocU geeft een kijkje achter de schermen bij de gemeente Utrecht en de hulpdiensten die elk jaar nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat Koningsdag zo veilig mogelijk verloopt.


Binnenkort

DocU: Stoomcursus Treintechniek
Op 6 en 7 mei zendt RTV Utrecht de DocU: Stoomcursus Treintechniek uit. Hoe komt het dat een trein op de rails blijft en waarom worden vogels niet geŽlektrocuteerd als ze op de bovenleiding zitten?

-advertentie-