Doodzieke Emma mag ingezameld geld niet aan behandeling besteden

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: maandag 20 maart 2017, 11:45 uur | update: dinsdag 21 maart 2017, 07:19 uur

UTRECHT/DEN HAAG - De ernstig zieke Emma Post uit Utrecht mag geld van een voor haar opgerichte stichting niet gebruiken voor een medische behandeling. De rechtbank in Den Haag vonniste maandagmorgen dat het geld niet aan Post toebehoort, maar aan de stichting die er haar begrafenis mee wil financieren.

Het conflict gaat over een inzameling waarmee vrienden van Emma 55.564,69 euro hebben opgehaald. Het geld is bedoeld om een mooie uitvaart te betalen, omdat Emma zich daar niet meer voor kan verzekeren.

LAST POST
De 30-jarige vrouw heeft leverkanker en kan daarom geen uitvaartverzekering afsluiten. Als mensen zelf hun begrafenis niet kunnen betalen, regelt de gemeente een sobere plechtigheid. Emma's wens is om een uitvaart in de kerk en een mooi graf te krijgen. De voor dat doel opgerichte stichting Last Post schreef daarom in de statuten dat de opbrengst voor de begrafenis van Emma en eventuele andere jonge lotgenoten moet worden gebruikt.

Emma zelf wilde het al ingezamelde geld ook gebruiken voor een bijzondere behandeling in BelgiŽ. Toen de stichting daar niet in meeging spande ze een kort geding aan. De advocaat van de stichting voerde vorige week op de zitting aan dat het inwilligen van Emma's wens misleiding zou betekenen van de mensen die al geld voor een uitvaart hadden gedoneerd.

FORMEEL
Volgens de advocaat van Emma was de actie al begonnen voor alles formeel bij de notaris was geregeld en zijn de statuten van de stichting daarna zonder haar medeweten aangepast. De rechtbank noemt het in het vonnis betreurenswaardig als ze voor kosten komt te staan die haar zorgverzekering niet dekken, maar oordeelt ook dat dat niet betekent dat de stichting die kosten voor haar rekening moet nemen.

Omdat de vrouw door de rechter in het ongelijk is gesteld wordt ze veroordeeld tot het betalen van 2.740 euro aan kosten die de stichting door het kort geding heeft gemaakt.


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 21 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

zeer triest deze hele situatie.wat ik niet begrijp er schijnt in BelgiŽ een ziekenhuis te zijn die haar kan helpen ?is die kennis dan niet in ons land?kan de verzekering dan die behandeling in BelgiŽ niet betalen?
S uit Amersfoort | 21-03-2017 20:26 uur  

Hoe durft Emma, stiekem proberen beter te worden terwijl de stichting een leuke begrafenis was beloofd...
Jan Vanel uit Nieuwegein | 21-03-2017 10:09 uur  

Een mooie begrafenis kost geen 55.000 dus er kan toch een deel gereserveerd worden voor een alternatief behandeling ? Vindt het een beetje vreemd nee we betalen je begrafenis dus geven we geen geld uit zodat je evt langer kan leven .
Monica uit Utrecht | 20-03-2017 20:29 uur  

Om die reden voor iedereen een wettelijk verplichte uitvaartverzekering tegen een minimale premie, net als bij de ziektekostenverzekering.
Frans uit Utrecht | 20-03-2017 19:34 uur  

Een pijnlijke situatie. De stichting kan niet anders, want een stichting moet zich aan haar doelstellingen houden, anders is het bestuur persoonlijk aansprakelijk voor het ontbrekende geld. Wel jammer dat de rechter dan niet ingrijpt en anders beslist op basis van redelijkheid, dat zou de stichting namelijk vrijpleiten.
Michiel uit Utrecht | 20-03-2017 17:20 uur  

@jaap kolbrink uit Soest. begrijp me niet verkeerd ,ik noem alleen de feiten zoals ze liggen. ze is hier uitbehandeld en terminaal daar veranderd een behandeling in belgie niet veel aan vandaar dat ik zeg ga genieten zolang het nog kan in plaats van te procederen..
twee uit | 20-03-2017 17:10 uur  

@Frank: Ook is het jammer dat sommige behandelingen nog zo duur zijn en niet (meer) vergoed worden door een verzekering.
anoniem uit | 20-03-2017 17:04 uur  

Het bedrag splitsen in een deel voor een acceptabele begrafenis en de rest (het grootste deel) voor een behandeling zou idd de meest reŽle oplossing zijn. Die optie had de rechter ook kunnen bedenken als redelijkheid, billijkheid en vooral menselijkheid zijn streven was geweest. Jammer genoeg is dat bij rechtspraak zelden het resultaat. Om over verzekeraars maar niet te spreken. Trieste maatschappij.
LWB uit Hilversum | 20-03-2017 16:56 uur  

Veel reacties zijn dat men geschokt is. Ik vraag me af waarom iemand dan niet een nieuwe stichting opzet voor de alternatieve behandeling. Graag wat actie dan ipv alleen woorden. Als ik een donatie had gedaan voor een waardige uitvaart van meerdere jongeren (daar waar de actie om draaide) en later zou mijn gift voor wat anders besteed worden zou ik me verraden voelen.
Utrechter uit Utrecht | 20-03-2017 16:52 uur  

Het wordt eens tijd dat er nagedacht gaat worden over een polis die beide dekt. Ziektekosten en begraafenis/crematie. Al dan niet met een beperkte eigen risico/bijdrage. Tenslotte bespaard de ene wat uit als de andere van toepassing wordt. Als mensen worden geboren wordt dit wel gedekt door de ziektekostenverzekering, maar als iemand overlijd niet! Terwijl iedereen een keertje dood gaat! Das de enige zekerheeid die we hebben.
Frank uit Nieuwegein | 20-03-2017 16:50 uur  

Schandalig... Het gaat om iemands leven. En als dit geld echt een uitkomst zou kunnen zijn, is deze stichting fout bezig. En zou niet meer mogen bestaan.
anoniem uit | 20-03-2017 16:26 uur  

Sorry ik vind het heel erg dat ze heel erg ziek is. Maar dan is ze nooit van huis uit verzekerd en nu kan het niet. Maar iedereen moet toch je eigen niet gaan verzekeren als het zover is, zo lus ik er nog wel een paar. Ik heb mijn kinderen bij de geboorte gelijk verzekerd. En toen ze het huis uit gingen hebben we het door laten lopen.
Henk uit Rhenen | 20-03-2017 16:09 uur  

Fijn dat Emma geld krijgt voor een nette begrafenis. Jammer dat het via een rechtszaak moet verlopen. Geeft toch een wat wrange bijsmaak! Lijkt mij dat Emma toch tevreden kan zijn dat ze de uitvaart betaald krijgt!
Ingrid uit Utrecht | 20-03-2017 15:35 uur  

@jaap kolbrink uit Soest, ook ik ben voor rechtvaardigheid........en natuurlijk gun ik haar een levensreddende behandeling. Lees dan nog even hoe haar advocaat het formuleerde: De statuten zijn zonder haar medeweten aangepast! Zover ik weet waren het vrienden die actie voerden voor een mooie begrafenis en als er geld over is om daar lotgenoten mee te helpen.
Ballie uit Stichtse Vecht | 20-03-2017 15:33 uur  

Twee uit, Ik vond het schokkend uw reactie te lezen. Ook u gaat uit van aannames. Immers u weet net zomin als ik wat eventuele prognoses zijn bij een andere behandeling. Het komt over als of u iemand het recht wil ontnemen te vechten voor haar leven en dat vind ik met alle respect beneden alle peil. En idd zoals u zelf schrijft " voor iemand die niet in haar schoenen staat makkelijk praten is en dat je elke strohalm pakt om te blijven leven" . Ik wens u toe dat u dat ook nooit overkomt. Evenzo wens ik Emma toe dat er heel veel strohalmen op haar pad komen waar zij zich stevig aan kan optrekken.
jaap kolbrink uit Soest | 20-03-2017 14:47 uur  

Strikt formeel en naar de letter genomen zal de Stichting in haar recht staan. Een rechter daarentegen dient naar *redelijkheid en billijkheid* een belangenafweging te maken en als hij dan het financiŽle belang van de Stichting laat prevaleren boven de levenskansen van Emma is er ergens iets niet helemaal goed gegaan, zegt mijn simpele inborst...
Erik uit Leusden | 20-03-2017 14:19 uur  

Jaap Kolbrink, Ik ben het 100% met u eens. De rechtbank is blijkbaar meer geinteresseerd in bureaucratische regeltjes dan in een mensenleven. Dit is een regelrechte schande.
R.J.P.Bremer uit Utrecht | 20-03-2017 14:13 uur  

op de eerste plaats werd er geld ingezameld om haar een fatsoenlijke uitvaart te kunnen geven omdat ze zich niet kan verzekeren daarvoor. ze is terminaal dus die behandeling waar het nu om gaat zal niet zorgen dat ze blijft leven,misschien alleen maar voor iets langer . sorry dat ik het zo zegt maar uitstel van executie. dan komen we vanzelf weer waar het hele verhaal om begonnen is. nu weet ze dat haar uitvaart geregeld is ,want dat zat haar niet lekker, dus moet ze niet gaan procederen maar leven ,iedere dag genieten alsof het je laatste is. ik begrijp dat het voor iemand die niet in haar schoenen staat makkelijk praten is en dat je elke strohalm pakt om te blijven leven .
twee uit | 20-03-2017 14:12 uur  

Schokkend om dit te lezen, de eerste gedachte dient toch altijd te zijn om iemand te kans te bieden voor zijn of haar leven te vechten. wat de stichting ook vindt en hoe de rechter zich ook uitspreekt. Het recht om te willen leven dient voorop te staan, dat heet rechtvaardigheid. Voor het overige stoor ik mij toch aan een reactie als die van Ballie uit Stichtse Vecht, die van een aantal niet onderbouwde aannames uitgaat. Ooit van rechtsbijstand gehoord of van pro-deo advocaten en ook advocaten die zich vrijwillig stellen. Ik wens Emma rechtvaardigheid toe en hoop dat zij haar strijd om behandeling te krijgen niet opgeeft.
jaap kolbrink uit Soest | 20-03-2017 13:37 uur  

Trieste zaak maar als Emma een advocaat kan betalen om een rechtszaak aan te spannen.........om het ingezamelde geld voor een behandeling te gebruiken ipv voor het eigenlijke doel, krijg je toch het gevoel dat alles niet helemaal klopt. Misschien betaald haar zorgverzekering de behandeling wel in BelgiŽ. Had ze beter die kunnen dagvaarden!
Ballie uit Stichtse Vecht | 20-03-2017 12:45 uur  

Jammer dat het allemaal zo moet. Als ik het opgehaalde bedrag zie zou ik me kunnen voorstellen dat ze een Ä 10000 reserveren voor een begrafenis en de rest vrijgeven voor een poging om de begrafenis niet nodig te hebben.
hans uit | 20-03-2017 12:23 uur  

Nieuwsoverzicht

Utrechtse verpleeghuizen aan Kamerleden: kom verkiezingsbeloftes na

De overkoepelende vereniging voor zorgorganisaties in de provincie Utrecht wil d...

 • audio

lees verder »


-advertentie-

Stroomstoring in Groenekan en Westbroek

Inwoners van Groenekan en Westbroek zitten donderdagochtend zonder stroom. Dat m...

lees verder »


Hoogland blijft zonneparkplan kritisch volgen

Hoogland zal zich niet verzetten tegen de bouw van een eventueel zonnepark in he...

lees verder »


Tuinbranche nadert jaaromzet van vier miljard

Nederlanders hebben vorig jaar meer geld gestoken in hun tuin. Volgens brancheor...

lees verder »


Ondiep klaar met verkeersdrukte door knijp Monicabrug

Bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep zijn ontevreden over verkeersmaatregelen i...

 • audio

lees verder »


Brand in cafetaria in Utrechtse binnenstad

De brandweer is donderdagochtend in actie gekomen vanwege een brand in een horec...

lees verder »


Vaker intercity op Amsterdam-Utrecht-Eindhoven

Vanaf december gaan er meer treinen rijden op de lijn Amsterdam-Utrecht-Eindhove...

lees verder »


Tweede Kamer geÔnstalleerd: spannende dag voor Utrechtse nieuwelingen

De Tweede Kamer komt donderdag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen....

 • audio

lees verder »


Brandweer zet waterkanon in bij brand in loods

In een loods aan de Uraniumweg in Utrecht heeft woensdagavond brand gewoed. De b...

lees verder »


A28 weer vrij na dakpannen op de weg

Op de A28 Utrecht-Amersfoort zijn woensdagavond twee rijstroken afgesloten gewee...

lees verder »


Bagger Baarn op tijd weg

Het bagger in de Eempolder in Baarn is op tijd verdwenen. Dat zei wethouder Mari...

lees verder »


RTV Utrecht wint NL-Award voor docu over David di Tommaso

RTV Utrecht heeft een NL-Award gewonnen voor de documentaire 'David di Tommaso, ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Kwaliteit Welzorg ondermaats, regio Amersfoort stopt samenwerking

Wethouders in de regio Amersfoort (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijke...

lees verder »


Inwoners Zederik: Utrecht bedreigt onze dorpse identiteit

Inwoners van de gemeente Zederik zijn verdeeld over de 'verhuizing' van Zuid-Hol...

 • video

lees verder »


Gilissen lijsttrekker VVD Utrecht

Dimitri Gilissen wordt lijsttrekker van de VVD in Utrecht bij de gemeenteraadsve...

lees verder »


HKU-studenten op Holland Animation Film Festival

Vandaag is in Utrecht het Holland Animation Film Festival begonnen. Films uit bi...

 • video

lees verder »


Verdachten autobranden Den Dolder zijn Altrecht-patiŽntes

De vrouwen die zijn aangehouden voor acht recente autobranden in Den Dolder zijn...

 • video

lees verder »


Auto en bus botsen in De Meern

In De Meern zijn een auto en bus woensdagmiddag gebotst. Het ongeluk gebeurde op...

lees verder »


Burgemeester: blijf alert ondanks arrestaties autobranden

Een zucht van verlichting in Den Dolder. Woensdagmiddag maakte de politie bekend...

 • video

lees verder »


Man op scootmobiel schrikt en komt lelijk ten val

In Utrecht is woensdagmiddag een man in een scootmobiel gevallen. Volgens een ge...

lees verder »


Wijkagent De Meern: "Denk ff na domoor!"

Drie banden van een auto van de politie zijn dinsdagavond lek gestoken in Leidsc...

lees verder »


Auto uitgebrand in Overvecht

In de Utrechtse wijk Overvecht is woensdagmiddag een auto uitgebrand. De wagen s...

 • slideshow

lees verder »


Zuid-Holland: gemeente Vijfheerenlanden hoort bij ons

De provincie Zuid-Holland ziet het helemaal niet zitten dat de nieuwe fusiegemee...

lees verder »


Wesley Sneijder vlucht niet voor Erdogan

Wesley Sneijder is niet van plan weg te gaan uit Turkije. De politieke rel tusse...

lees verder »


Vrouwen aangehouden voor autobranden Den Dolder

De politie heeft twee aanhoudingen verricht vanwege de recente autobranden in De...

lees verder »


Dode motorrijder gevonden in sloot langs polderweggetje

Bij een ongeluk in Woerdense Verlaat is woensdag een motorrijder omgekomen. Een ...

lees verder »


File door brand op vrachtwagen

Op de A1 tussen Eembrugge en Amersfoort is de lading van een vrachtwagen in bran...

 • slideshow

lees verder »


Geen Broederliefde op Bevrijdingsfestival

De rappers van Broederliefde hebben zich als groep teruggetrokken van de Bevrijd...

lees verder »


Geluidswal en uitbreiding voor motorclub Utrecht

De gemeente Utrecht wil een geluidswal laten bouwen langs Motorclubvereniging Ut...

lees verder »


Verpauperde camping Leersum moet leeg

Camping Wildzicht in Leersum moet worden leeggehaald. Dat draagt de gemeente Utr...

lees verder »


15-jarige inbrekers op heterdaad betrapt

Drie inbrekers hebben dinsdagmiddag proberen in te breken in een huis in Utrecht...

lees verder »


Tv-kijkers herkennen man die voor duizenden euro's kleding stal

Ontwikkelingen in een grote kledingroof-zaak in Utrecht: de politie heeft een 47...

lees verder »


Brandweer beukt voordeur in Utrechtse wijk Nieuw Engeland in

De brandweer van Utrecht heeft woensdagmiddag in de wijk Nieuw Engeland een voor...

lees verder »


Storing bij tramovergang IJsselstein

Bij een tramovergang in IJsselstein is woensdag aan het begin van de middag stor...

lees verder »


Definitief advies: fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij Utrecht horen

De nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden moet bij de provincie Utrecht gaan hore...

 • slideshow

lees verder »


Beschuit met muisjes staat klaar voor drachtige olifant Indra

De olifantenverzorgers van Dierenpark Amersfoort zijn in opperste staat van para...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Hels kabaal voor kinderen ver van huis in een rolstoel

Toeters, bellen, trommels en een kabaal alsof de wereld vergaat. Op die manier v...

 • audio

lees verder »


Politie zoekt nog steeds bankpasdief Wilnis

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht is deze week aandacht besteed aan e...

lees verder »


Auto-ongeluk in Schuilenburg trekt veel bekijks

In de Amersfoortse wijk Schuilenburg is woensdagochtend een auto-ongeluk gebeurd...

 • slideshow

lees verder »


Vier Utrechtse medailles op Special Olympics

De Utrechtse skiŽrs Ralph Maas uit Driebergen en Myrthe Bechger uit Eemnes hebbe...

lees verder »


"Peuter (3) Uithoorn neergestoken door overbuurvrouw"

De vrouw die dinsdagavond een 3-jarig meisje zou hebben neergestoken in Uithoorn...

lees verder »


"Gezicht groene lobby Amersfoort Ronald Vis (75) overleden"

Ronald Vis, oud-raadslid van GroenLinks in Amersfoort, is op 75-jarige leeftijd ...

lees verder »


Primeur vanuit Zeist: rentetarief van nul procent

Klanten van Triodos Bank krijgen geen rente meer over hun spaargeld. De bank in ...

lees verder »


"Sukkels" dumpen wietafval in Gagelbos

Boswachter Tim heeft via zijn populaire Twitteraccount aandacht gevraagd voor ee...

 • slideshow

lees verder »


Alles over water in fort bij Schalkwijk

Het fort 'Lunet aan de Snel' bij Schalkwijk wordt opengesteld voor bezoekers. Wo...

 • audio

lees verder »


Universiteit zet kinderen aan het rekenen

De Universiteit Utrecht organiseert de vijftiende Grote Rekendag. Kinderen in Ut...

 • audio

lees verder »


Ingenieurs: tunnel bij Amelisweerd kan ook

Niet een verbreding van de snelweg maar een tunnel bij Amelisweerd moet de oplos...

 • audio

lees verder »


Kinderen planten bomen op Nationale Boomfeestdag

Vandaag wordt voor de zestigste keer de Nationale Boomfeestdag gevierd. In heel ...

 • audio

lees verder »


Flinke rookschade door brand Utrecht

De brandweer in Utrecht is dinsdagavond rond 22.00 uur massaal uitgerukt voor ee...

 • slideshow

lees verder »


Ella Vogelaar: "Te veel bezuinigd op Vogelaarwijken"

Het gaat anno 2017 nog altijd niet goed in de meeste 'Vogelaarwijken', zoals Ond...

 • audio

lees verder »


Neergestoken peuter Uithoorn buiten levensgevaar

Een dramatisch incident net over de provinciegrens in Uithoorn: een 3-jarig meis...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Update: vermiste jongen Overvecht gevonden

De politie is op zoek naar een 15-jarige jongen die voor het laatst is gezien in...

lees verder »


Nieuwe SP-wethouder in IJsselstein

De SP in IJsselstein draagt Chris Baerveldt voor als nieuwe wethouder. Hij wordt...

lees verder »


Strieder ook volgend seizoen bij FC Utrecht

Het contract van Rico Strieder bij FC Utrecht is met ťťn seizoen verlengd. De cl...

lees verder »


Spullen uit ijzertijd gevonden bij station Driebergen-Zeist

Bij de werkzaamheden bij station Driebergen-Zeist zijn de overblijfselen van een...

 • video

lees verder »


Kind (12) op straat beroofd van telefoon

Een 12-jarige jongen uit Woerden is maandag bedreigd en beroofd van zijn telefoo...

lees verder »


Gekke lantaarnpaal in Nigtevecht weggehaald

De lantaarnpaal die midden op de Raadhuisstraat in Nigtevecht stond, is dinsdag ...

lees verder »


Windvlaag verwoest marktkraam in Baarn

Een stormachtig dagje op de Baarnse dinsdagmarkt. Rond 12.45 uur raasde een klei...

 • slideshow

lees verder »


Privťbrieven Wim Sonneveld openbaar

Een tot nog toe onbekende collectie brieven die Wim Sonneveld uitwisselde met zi...

lees verder »


Krijgt Utrecht er bijna 35.000 inwoners bij?

De fusie van de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik nadert een belangrijke stap...

 • video

lees verder »


Gerelateerde berichten

Emma's uitvaart komt er en haar stichting ook

lees meer

Crowdfunding voor begrafenis doodzieke Emma (30)

lees meer

Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
'Gekust door de Eeuwigheid' is de titel van het 31ste album van Lenny Kuhr. Ze komt hier in Aan Tafel over praten.

Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
In de regio

Fotoalbum Utrecht Marathon
Kijk hier naar het fotoalbum van de 36e Utrecht Science Park Marathon!

lees verder »


Radio M Utrecht

Tuintips op Radio M Utrecht
Iedere werkdag geeft tuinman Jurgen Smit in het radioprogramma Utrecht komt Thuis van Maya Eksteen rond 18.40 uur een tuintip.

lees verder »

-advertentie-