Meer discriminatie gemeld bij College voor de Rechten van de Mens

UTRECHT - Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht heeft het vorig jaar veel drukker gehad dan voorgaande jaren. In totaal kreeg het college 3143 vragen in 2016, tegen 2148 een jaar eerder.
Ook het aantal verzoeken om een uitspraak ging omhoog, van 422 naar 463, en is weer op het niveau van 2014. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken die het college dinsdag, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie, bekendmaakt.

DISCRIMINATIE

Vooral het aantal vragen over discriminatie op basis van ras, godsdienst en seksuele gerichtheid steeg fors ten opzichte van 2015. Volgens het college wordt op ras het meest gediscrimineerd: 26 procent van de vragen gaat daarover.
Een duidelijke oorzaak voor de stijging van het aantal zaken is er niet, al geeft een woordvoerder wel aan dat de bekendheid van het College voor de Rechten van de Mens meespeelt.

KUBO

Het instituut boog zich onlangs nog over de zaak van
. De jongen van 13 heeft het downsyndroom en zit op de Utrechtse Kohnstammbasisschool. Een reguliere basisschool, maar volgens de school ging hij vanwege zijn verstandelijke beperking te veel afwijken van andere leerlingen. De school startte daarop een verwijderingsprocedure.
De zaak van de jongen stond begin deze maand voor het College voor de Rechten van de Mens. De zaak moet uitwijzen of de Wet passend onderwijs strijdig is met het nieuwe VN-verdrag én de Wet gelijke behandeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.