Uitgeprocedeerde Eliza mag examen doen op Corderius

© RTV Utrecht / Rik Dogger
AMERSFOORT - Leerlinge Eliza van het Corderius College in Amersfoort mag haar vmbo-eindexamen in Nederland doen. Ze dreigde met haar familie te worden uitgezet naar Tsjetsjenië, maar staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft die beslissing teruggedraaid.
Het Corderius College spreekt op zijn website van een "prachtig en hartverwarmend bericht". De zus van Eliza mag het schooljaar op het vavo ook afmaken op de Amersfoortse school.
De school dankt met name burgemeester Bolsius van Amersfoort en de Tweede-Kamerfractie van de ChristenUnie voor hun inspanningen om Eliza en haar familie voorlopig in Nederland te houden. "Eliza moet zich nu gaan concentreren op haar laatste toetsen en het examen. We gaan haar daarin natuurlijk maximaal ondersteunen en begeleiden", stelt het Corderius College.
Het goede nieuws kwam net op tijd voor Eliza: dinsdag is ze begonnen aan haar eerste examen, dat voor beeldende vorming.

IN DE BRES

De familie van de in Nederland geboren Eliza is uitgeprocedeerd en werd in afwachting van hun uitzetting eerder deze maand in het detentiecentrum in Zeist geplaatst. Medeleerlingen kwamen daarop met steun van de ChristenUnie in
om Eliza haar examen te laten doen.
De familie is nu tijdelijk terug in het asielzoekerscentrum in Amersfoort waar ze eerder woonden en heeft toegezegd vrijwillig terug te gaan naar Tsjetsjenië gaan als de examens achter de rug zijn.
Een vergelijkbare zaak speelde eerder op een andere Amersfoortse school, scholengemeenschap Guido de Brès. Een actie voor de uitgezette autistische leerling Eduard mocht daar niet baten.

Uitgeprocedeerde Eliza mag vmbo-eindexamen doen in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.