Hels kabaal voor kinderen ver van huis in een rolstoel

WOERDEN - Toeters, bellen, trommels en een kabaal alsof de wereld vergaat. Op die manier vragen kinderen op basisscholen vandaag aandacht voor gehandicapte leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden.
Voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer uit Woerden is op basischool De Wegwijzer in Woerden bij de lawaaiactie geweest. Vergeer voelt zich betrokken bij de actie, omdat ze met eigen ogen heeft gezien dat kinderen met een handicap het in veel landen moeilijk hebben.
"Geschat wordt dat er wereldwijd tussen de 90 en 150 miljoen kinderen met een handicap zijn. Tachtig procent van hen kan niet naar school. Dat kan zijn omdat er geen rolstoel is, omdat de wegen onbegaanbaar zijn maar ook omdat de familie zich voor hen schaamt. Een heel schrijnende situatie."
Volgens Vergeer is het belangrijk dat er aandacht voor het probleem komt. "Dan kan wellicht via educatie meer begrip worden gecreeërd voor kinderen met een handicap. Maar je kunt ook denken aan praktische hulp. We hebben in Nederland bijvoorbeeld heel wat rolstoelen over die misschien die kant op kunnen."
Vergeer weet als geen ander wat het betekent om al vanaf jonge leeftijd in een rolstoel te zitten. "Maar ik kon gewoon naar school en de sportvereniging. Als je in een hoekje wordt weggedrukt, leer je niet meedoen met de maatschappij. Het is een vicieuze cirkel: als je in armoede opgroeit, vergroot dat de kans op een handicap en als je een handicap hebt vergroot dat de kans op armoede."

Esther Vergeer: "We moeten de cirkel doorbreken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.