Inwoners Zederik: Utrecht bedreigt onze dorpse identiteit

PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van de gemeente Zederik zijn verdeeld over de 'verhuizing' van Zuid-Holland naar Utrecht. Sommigen vrezen dat hun dorpse identiteit verloren gaat.
"Ik ben er geen voorstander van", zegt een man die in Lexmond woont. "Het heeft misschien economisch voordelen, maar het echte dorpsgevoel moet blijven." Ook andere inwoners zijn bang voor het 'stedelijke' imago dat Utrecht met zich meedraagt.
Een inwoner van Ameide, dat net als Lexmond in de gemeente Zederik ligt, prijst de sfeer in zijn woonplaats: "Wij wonen in een prachtig dorp. Een aanwinst voor Utrecht zou het zijn."

FUSIE

Maandagmiddag
dat de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden waarschijnlijk bij de provincie Utrecht gaat horen. Dat betekent dat de gemeentes Zederik en Leerdam vertrekken uit Zuid-Holland.
Tot teleurstelling van gedeputeerde Van der Sande van Zuid-Holland. Hij vindt dat Vijfheerenlanden bij zijn provincie moet blijven.
Een andere inwoner van Ameide met wie RTV Utrecht sprak hoopt vooral dat hij zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. "Ik ben benieuwd welke provincie het minste wegenbelasting rekent."

REDENEN VOOR UTRECHT

De keuze is op Utrecht gevallen omdat die provincie beter zou aansluiten bij "de toekomstige ontwikkeling van inwoners en ondernemers". Utrecht is innovatiever dan Zuid-Holland en biedt meer kansen op werk. Dat staat in het 'Herindelingsadvies Vijfheerenlanden' dat maandag is gepresenteerd.

INVLOED

Ook krijgt Vijfheerenlanden in Utrecht een grotere vinger in de pap. Met ongeveer 54.000 inwoners wordt het een middelgrote gemeente in Utrecht, vergelijkbaar met Zeist, Veenendaal en Stichtse Vecht.
In Zuid-Holland zijn acht gemeentes met meer dan 100.000 inwoners. Bovendien heeft Utrecht 26 gemeentes en Zuid-Holland 60.
Tot slot legt Utrecht enkele andere accenten in de agrarische sector en is er meer aandacht voor de leefbaarheid van kleine kernen zoals Ameide en Lexmond.

Reportage en interview met gedeputeerde Pennarts

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.