Onderwijsinspectie bestudeert kritiek op islamitische school Amersfoort

AMERSFOORT - De onderwijsinspectie bestudeert de kritiek die is geuit op de Bilalschool in Amersfoort. Enkele ouders van de islamitische basisschool zeggen dat er ernstige misstanden heersen op de school en ze willen dat bestuurders vervolgd worden.
Vorige week stuurden ouders, die anoniem willen blijven, opnieuw een brandbrief over de vermeende misstanden op de school. "Het gaat zelfs zo ver dat de ouders worden geïntimideerd en bedreigd als zij zich kritisch uiten over het beleid van de school", staat in de brief. "Het is zelfs zo ver gegaan dat er kinderen zijn die hardhandig mishandeld zijn door het personeel."
Volgens de ouders gaat het niet goed met de kwaliteit van het onderwijs op de school en is er sprake van een verzwakking van de islamitische identiteit. "Wij willen u, de overheid, van harte verzoeken om vanuit menselijkheid een onderzoek in te stellen bij het bestuur en de Raad van Toezicht", staat in de brief. Daarnaast willen de ouders dat de bestuurders vervolgd gaan worden voor de geleden schade.

VERBETERING

Volgens de directeur van de Bilalschool zijn de zorgen terecht, maar hij zegt ook dat dit oude zorgen zijn. "Vorig jaar waren er inderdaad verbeterpunten over bijvoorbeeld de identiteit, maar daar wordt aangewerkt", zegt directeur Jessica van Zuidam. Van Zuidam is sinds augustus 2016 aan de school verbonden en ziet dat er hard gewerkt wordt aan verbetering.
"Samen met de ouders willen we de school graag verbeteren. Ik hoor ook graag hoe het beter kan", aldus Van Zuidam. "Gelukkig ziet een grote groep ouders dat met heel veel vertrouwen tegemoet." Volgens de directeur is de groep kritische ouders maar een kleine groep.
Het is niet voor het eerst dat de ouders anoniem kritiek uiten op de Bilalschool. Vorig jaar werd er een soortgelijke brief naar diverse instanties verstuurd. De beloofde verbetering bleef uit, zo stellen de ouders in de brief.

BEMIDDELEN

De onderwijsinspectie zegt desgevraagd dat ze de brief bekijkt. Ook de Amersfoortse politiek is geïnformeerd. PvdA raadslid Keskin stelt voor dat de gemeente moet bemiddelen tussen de kritische ouders en het schoolbestuur. Ook de VVD wil wel een bemiddelende rol spelen. "Als het nodig is om te bemiddelen om tot een oplossing te komen, dan kan de gemeente daar een rol in spelen", zegt raadslid Flikkema (VVD).
Ook de school heeft wel oren naar een bemiddeling, maar zegt Van Zuidam "als de ouders daar behoefte aan hebben staan wij daar voor open." Of de onderwijsinspectie actie onderneemt en wanneer dat is, is onduidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.