OM: 14 jaar cel voor dodelijke drugsruzie Zeist

© ANP
ZEIST - Het Openbaar Ministerie eist 14 jaar cel tegen Abderrahim A. vanwege zijn betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op de Costerlaan in Zeist. De Fransman is hoofdverdachte in de zogenoemde hotelliquidatie, waarbij een drugsdeal uit de hand liep.
De drugsdeal vond plaats op 2 juni 2015 in een appartement van het Steyn Hotel. Daar ontdekten de drie Fransen dat Colombianen hen nepdrugs leverden.
De situatie escaleerde nadat een Colombiaan met een bivakmuts en een wapen uit de badkamer kwam. Hij werd door een van de verdachten doodgeschoten, volgens de advocaat van de hoofdverdachte gebeurde dat uit noodweer. Het drietal sloeg daarna op de vlucht, maar werd later opgepakt.

VERGETEN

Tijdens de inhoudelijke behandeling gaf hoofdverdachte A. via een tolk te kennen dat hij zich nog maar weinig herinnert van de gebeurtenis. Dat leidde tot ergernis bij de rechter. "Gaat u op alle vragen zwijgen?" vroeg de rechter hem. A. gaf daarop aan dat zwijgen hem beter lijkt omdat hij veel niet meer weet.
A. kwam op 2 juni 2015 met een kennis in verschillende auto's naar Zeist. "Je weet maar nooit, het was immers een drugsdeal", zo zei hij in de rechtbank. De hoofdverdachte ontmoetten daar twee Colombianen op straat. Het viertal reed daarna naar het hotel om de deal te beklinken.

WAPEN

In het appartement zag A. direct dat de Colombianen geen echte cocaïne bij zich hadden. De Colombianen maakten bovendien een nerveuze indruk. Daarna kwam er een Colombiaan uit de badkamer met een bivakmuts. De kennis van A. pakte hem vast en greep naar een wapen, waarna A. het fatale schot loste.
A. zei niet te weten waarop hij precies schoot. In de rechtbank toonde hij de rechter hoe hij zijn arm voor zijn ogen hield toen hij schoot. De officier van justitie liet de verdachte op een tekening aanwijzen waar hij en de anderen op dat moment stonden.

ONTSPANNEN

"Het was niet mijn doel om de Colombianen te raken, maar ik was bang dus ik schoot", zei de Fransman in de rechtszaal. A. zegt niet meer te weten of hij de Colombianen zag op het moment dat hij schoot. A. verklaarde dat hij niet verwacht had dat het zo zou lopen. Een vorige keer ging het heel ontspannen en dronken de verdachten zelfs nog iets met de Colombianen.
A. en z'n kennis vluchtten uiteindelijk en eisten een witte Renault Twingo op van een vrouw in Zeist. Volgens A. ging dat heel rustig, verklaarde hij tijdens de zitting.

NOODWEER

Het OM eiste uiteindelijk dus 14 jaar cel tegen A. Volgens de officier was er geen sprake van noodweer. De eis is onder meer zo hoog, omdat de verdachte ook in 2009 al een keer veroordeeld werd voor drugshandel. Hij kreeg destijds twee jaar celstraf.
Volgens de officier veroorzaakte de verdachte een levensgevaarlijke situatie. "Ik ben nog mild. De verdachte heeft geluk gehad. Er hadden ook drie doden kunnen vallen." Over twee weken doet de rechter uitspraak.

UITSTEL

Dinsdagochtend werd bekend dat de zaak tegen twee andere verdachten uit Frankrijk wordt aangehouden. Verdachte Rabah K. was niet aanwezig, omdat hij vastzit in Frankrijk. De advocaat van Mohamed M. vroeg ook om aanhouding, omdat hij wil dat eerst medeverdachte K. wordt gehoord als getuige.
Behalve het verzoek tot aanhouding van de zaak tegen M., vroeg de advocaat van hem ook om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen, meldde verslaggever Dennis van Ommeren die de zaak op de voet volgt.
"Hij heeft niet geschoten", zo zei de advocaat in de rechtbank. "Mijn cliënt wilde een eerlijke, nette drugsdeal." Bovendien stond er een bewapende Colombiaan in de badkamer, zo betoogde de advocaat.
"Zij waren de rippers en leverden geen cocaïne, maar suiker. Bovendien was er sprake van noodweer", aldus de advocaat. M. zit inmiddels al vijftien maanden vast vanwege zijn betrokkenheid bij de zaak. Het verzoek om vervroegde vrijlating werd door de rechter niet ingewilligd.
Het Openbaar Ministerie legde de 28-jarige hoofdverdachte eerder doodslag ten laste.
Dodelijke drugsruzie in Zeist voor de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.