Mogelijk toch geld voor islamitische school Zeist

ZEIST - De basisschool die de Stichting Ede voor Islamitisch Onderwijs en Opvoeding in Zeist wil vestigen komt er mogelijk toch. De gemeente blokkeerde de bekostiging van de school omdat niet goed aangetoond zou zijn dat er voldoende belangstelling voor is, maar de Raad van State is het daar niet mee eens.
De stichting had een vergelijking met de belangstelling voor islamitisch onderwijs in de gemeente Maastricht gemaakt. Op basis daarvan werd een verwachting voor het aantal leerlingen voor een islamitische basisschool in Zeist aan de gemeente gegeven.

AANTAL INWONERS

De gemeenteraad van Zeist vond die vergelijking verkeerd, gezien de andere regio en het totale aantal inwoners in beide plaatsen. In Zeist wonen zo'n 60.000 inwoners en in Maastricht bijna twee keer zoveel, terwijl de oppervlakte bijna even groot is. Daarom besloot de gemeenteraad de school niet op te nemen in het Plan van Scholen 2016-2018. Daardoor komt de school niet in aanmerking voor bekostiging.
Dat vond de stichting niet terecht. De organisatie stelde dat de groep niet-westerse allochtonen uit een islamitisch land in Maastricht en Zeist bijna gelijk is. In Maastricht zijn dat 5081 inwoners en in Zeist 4988. De stichting stapte daarom naar staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

SAMENSTELLING

Dekker gaf de gemeenteraad gelijk. Hij wees ook op het dubbele aantal inwoners in Maastricht. Ook zei de staatssecretaris dat er meer 4- tot 11-jarigen in Zeist wonen. In Maastricht zouden meer mensen zonder kinderen wonen, wat zorgt voor een andere samenstelling van de bevolking.
De Raad van State is het niet met het besluit van Dekker eens. "Niet inzichtelijk is waarom gezien de vergelijkbaarheid van omvang en aard van de doelgroep en de leerlingdichtheid het verschil in inwonertal in dit geval een relevante factor is om onvergelijkbaarheid aan te nemen."
De staatssecretaris moet van de Raad van State nu opnieuw kijken naar het plan van de stichting. Wanneer hij dat moet doen is nog onduidelijk.

ALLE VERTROUWEN

De Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO), die 51 scholen in Nederland vertegenwoordigt, is blij met de uitspraak. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de staatssecretaris de aanvraag nu positief zal beoordelen", aldus directeur Yusuf Altuntas. Hij verwacht dat de school op zijn vroegst in 2019 kan komen.
De gemeente Zeist kon nog niet inhoudelijk reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.