Politie vaker te laat aan rand van provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De politie is afgelopen jaar in ruim een derde van de Utrechtse gemeenten bij spoedmeldingen te vaak te laat gekomen. De tijdsnorm is dat agenten bij een alarm binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Met name aan de randen van de provincie lukte dat in meer dan tien procent van de gevallen niet.
De tien gemeenten waar de politie vorig jaar onder de maat scoorde zijn Renswoude (77,8% op tijd), Oudewater (82,1%), Lopik (83,1%), Bunschoten (84,8%), Eemnes (86,8%), Wijk bij Duurstede (87,1%), Stichtse Vecht (87,4%), Woudenberg (88,2%), De Ronde Venen (88,6%) en De Ronde Venen (89,8%). RTV Utrecht heeft de prestaties in alle Utrechtse gemeentes verwerkt in een interactieve kaart.

KWARTIER

In totaal rukte de politie in de provincie Utrecht vorig jaar 17.094 keer uit met zwaailichten en sirenes aan. In 15.489 gevallen kwamen de agenten op tijd. Zelf streeft de politie ernaar om in negen van de tien spoedritten binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In de stad lukt dat meestal wel, maar met name in dunbevolkte gebieden moeten mensen vaker lang wachten. Ook in de provincie Utrecht is dat merkbaar. In Veenendaal, Zeist en Nieuwegein komt slechts vijf tot zes procent te laat, ruim binnen de norm die de politie zichzelf oplegt. Ook Utrecht, Amersfoort en Woerden scoren met 93 procent een voldoende.
De politie is zelf niet ontevreden met de gemiddelde provincie-score van 93 procent. In 2015 reden de politieauto's weliswaar iets sneller (94% op tijd), maar landelijk ligt het gemiddelde van afgelopen jaar veel lager, namelijk op 84 procent. Om de 90 procent te halen zou de politie in heel Nederland duizenden medewerkers andere taken moeten geven en ander politiewerk moeten laten liggen.

GEEN ZORGEN

Ook gemeenten als Stichtse Vecht en De Ronde Venen, waar veel aanrijtijden nog te wensen overlaten, maken zich nog geen zorgen. De politie heeft daar uitgelegd dat in landelijke gebieden agenten vaak verder moeten rijden. Woordvoerders zien dan ook geen aanleiding om op de cijfers te reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.