"Automobilisten voelen zich Max Verstappen in de fietsstraat"

UTRECHT - Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen heeft veel kritiek op de zogenoemde fietsstraten in Utrecht. Dat zei hij in het RTV Utrecht-programma UVandaag.
"Het probleem is vaak dat de drempels die er waren worden wegghaald, alle obstakels die auto's hebben verdwijnen", zei Tertoolen. "Het is mooi rood asfalt. Je komt als automobilist de straat in. Je zou je moeten gedragen maar heel veel automobilisten die voelen zich Max Verstappen en die gaan vol gas geven."
Volgens hem wordt de fietser op die manier "geofferd". "Je wilt de auto een beetje weghebben en terugdringen maar de automobilisten blijven komen. En dan ben je eigenlijk de fietsers ervoor aan het gooien. Dan vind ik het geen goed idee meer."

IN DE WAR

Er zijn veel verschillende soorten fietsstraten in Utrecht. "Dat is ook niet zo heel erg handig. Want als er één gouden regel in het verkeer is, is dat je verkeersdeelnemers niet in de war moet brengen. Maak duidelijk wat je wil, maak duidelijk waar ze zich bevinden en dan heb je de grootste kans op het gewenste gedrag."
Bewoners van de Vogelenbuurt trokken donderdagochtend aan de bel over de fietsstraat. Ze voelen zich onveilig omdat er hard wordt gereden door automobilisten.

Gerard Tertoolen over de fietsstraten in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.