Utrechtse onderzoekers: "Gesmolten ijs Groenland voorgoed verdwenen"

UTRECHT - Het smelten van het ijs op Groenland is niet meer terug te draaien. Onderzoekers uit Utrecht hebben ontdekt dat de ijskappen daar in 1997 definitief hun natuurlijke sneeuwbuffer kwijtraakten, die er tot dan voor zorgde dat smeltwater werd vastgehouden.
De onderzoekers schrijven er vrijdag over in het Engelstalige wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. De ijsmassa op Groenland neemt al lange tijd af, maar sinds twintig jaar gebeurt dat in een hoger tempo. Eerder ving een tientallen meters dik sneeuwdek het smeltwater op, waardoor het later weer kon aanvriezen. Temperatuurschommelingen tussen de zomer en de winter hadden daardoor weinig invloed op het ijs.
De sneeuwlaag raakte rond 1997 zo verzadigd met bevroren smeltwater, dat nieuw smeltwater sindsdien direct de zee in stroomt. De ijsmassa's nemen daardoor jaarlijks drie keer zo snel af. Door de hogere temperaturen op Groenland is dat proces onomkeerbaar geworden, zeggen de onderzoekers. Over tachtig jaar zijn de ijskappen aan de rand van het eiland ongeveer 20 tot 25 procent kleiner en is de zeespiegel ongeveer 4 centimeter extra gestegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.