College: school mocht down-leerling Kubo (13) wegsturen

UTRECHT - De Kohnstammschool in Utrecht heeft de 13-jarige Kubo niet ten onrechte van school verwijderd. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald. De school heeft er volgens het College alles aan gedaan om hem passend onderwijs te bieden.
Kubo zat altijd op de Kohnstammschool in Utrecht. Dankzij duidelijke afspraken tussen de ouders en de school leverde dat geen problemen op. Maar in groep 6 ontstonden moeilijkheden in de klas. Volgens de leraren vertoonde Kubo moeilijk gedrag. Hij zou vanwege zijn beperking te veel afwijken van andere leerlingen. De school begon daarop een verwijderingsprocedure.

THUISONDERWIJS

De ouders hadden de procedure eerder zonder succes bij de rechter aangevochten. De school mag volgens de Wet passend onderwijs namelijk leerlingen doorsturen naar het speciaal onderwijs. Geen enkele andere reguliere basisschool in Utrecht wilde Kubo aannemen. De jongen krijgt nu daarom thuisonderwijs, zonder andere kinderen. Van het College voor de Rechten van de Mens wilden de ouders een
of er al dan niet sprake is van discriminatie.
Het College oordeelt nu dat daar geen sprake van is. "De school begeleidde de jongen acht jaar lang intensief. Verdergaande of langduriger aanpassingen konden van de school niet worden gevraagd. Daarom discrimineerde de school de jongen niet."

DESKUNDIGHEID

De school heeft volgens het college alles gedaan om Kubo te helpen. "Bij de begeleiding van de jongen schakelde de stichting ook externe deskundigheid in. Het is onaannemelijk dat het inschakelen van meer externe deskundigheid tot een ander besluit had geleid dan het verwijderen van de jongen. Daarom is er jegens de jongen geen verboden onderscheid gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte."
De Stichting Primair Onderwijs Utrecht is de organisatie die oordeelde of Kubo naar het speciaal onderwijs zou kunnen. Maar het College vindt zichzelf niet bevoegd om te oordelen over er bij dat besluit sprake is geweest van discriminatie.

Verslaggever Rik Dogger over de uitspraak van het college

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.