OM eist jarenlange celstraffen tegen IJsselsteinse witwasbende

IJSSELSTEIN - Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen Abdelhak El M. De 49-jarige IJsselsteiner is hoofdverdachte in de grote witwaszaak die woensdag in de rechtbank diende.
El M. zou voor miljoenen euro's illegaal hebben gebankierd: hij nam grote sommen geld aan en sluisde die ook weer door. Hij nam volgens de aanklager deel aan een criminele organisatie.
El M. liep tegen de lamp toen de politie honderdduizenden euro's contant vond in een woning in IJsselstein.
Drie medeverdachten, waaronder de vrouw van de hoofdverdachte, moeten van het OM twee jaar de cel in, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

VERKLARING EL M

In de rechtbank verklaarde El M. dat hij moest werken voor een zakenman die in uien handelt. Hij zou grote geldbedragen hebben ontvangen en weggebracht en ook als tolk hebben gewerkt.
De IJsselsteiner werd naar eigen zeggen bedreigd door zijn opdrachtgever. "Ik deed gewoon wat de baas me vroeg." In een schriftje hield hij de administratie bij. Het ging om grote geldbedragen: er kwam 8,4 miljoen binnen en ruim 9 miljoen ging eruit.
De officier van justitie denkt dat de verdachten goed wisten waar ze precies mee bezig waren. Dat zou blijken uit getapte telefoongesprekken. Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

CAMERA IN DE ZAAL

Advocaat Inez Weski maakte bezwaar tegen de aanwezigheid van de RTV Utrecht-camera in de rechtszaal. Ze vindt de zaak niet maatschappelijk relevant en zegt dat haar cliënt niet vrijuit kan praten als er media aanwezig zijn. De rechter oordeelde dat de camera gewoon mocht blijven staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.