"Schreeuwend tekort aan ambulancepersoneel in Utrecht"

PROVINCIE UTRECHT - De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) heeft een schreeuwend tekort aan ambulancepersoneel. Dat zegt vakbond FNV Zorg en Welzijn. De RAVU erkent het probleem.
Volgens de vakbond komt door het tekort aan personeel de paraatheid van ambulances in en rond Utrecht de komende weken fors onder druk te staan. Via speciale bureaus probeert de ambulancedienst de gaten in het rooster te dichten met uitzendkrachten.
RAVU-manager ambulancezorg John van Engelen zegt dat de extern ingehuurde krachten aan alle eisen voldoen. "Daarbij zitten ook mensen die al lang bij ons gedetacheerd worden."

KWALIJK

Volgens Fred Seifert, bestuurder bij FNV, is het wel degelijk kwalijk dat de RAVU zo vaak een beroep doet op uitzendkrachten. "Soms is het tweetal dat op de ambulance rijdt, allebei van een extern bedrijf. Die kennen de regio misschien nog niet zo goed, zijn niet bekend met de materialen en kennen de lokale procedures niet goed. Dat kan zorgen voor allerlei problemen."
Uit cijfers van TMI, een bureau dat ambulanceverpleegkundigen levert, blijkt dat in Utrecht de komende maanden 97 diensten open staan. Het gaat om de periode van 6 april tot en met 2 juli. Seifert: "En dit zijn alleen de cijfers van TMI, maar er zijn nog andere bedrijven die mensen leveren. Die cijfers komen er dus nog bij."
Ter vergelijking: de komende tijd worden in de regio Brabant Zuid Oost 21 en in de regio Amsterdam voor elf diensten mensen gezocht. In de regio Hollands-Midden zijn dat er twee. Alleen in de regio Rotterdam worden nog meer mensen gezocht dan in Utrecht. Daar zijn er honderd gaten die gevuld moeten worden.

HOGE WERKDRUK

Naast het tekort aan personeel, zegt FNV dat de werkdruk onder vast personeel bij de RAVU erg hoog is en dat mensen geen pauze krijgen. Ook zou er gedreigd worden vakanties niet toe te kennen. Volgens de RAVU is dat onzin. Zo heeft de ondernemingsraad zelf ingestemd met het roostersysteem, zegt Van Engelen.
"In dat systeem is ervoor gekozen om geen vaste pauzes in het rooster aan te brengen. Het personeel neemt hun rusttijden tussen de ritten door, in het ziekenhuis. Dus dat is een eigen keuze geweest. Als we een discussie gaan voeren over roosters en verplichte rusttijden, dan moeten we maar eens met elkaar om de tafel om te kijken hoe we dat gaan doen. We kunnen natuurlijk moeilijk zeggen: tussen half 1 en 1 uur is de ambulancedienst RAVU gesloten, met een bord in de tuin 'er rijdt nu geen ambulancevervoer'."

"Schreeuwend tekort aan ambulancepersoneel in Utrecht"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.