Kaarsjes voor gefusilleerde Sovjetsoldaten

LEUSDEN - Zondag is het precies 75 jaar geleden dat achter Kamp Amersfoort 77 Sovjetsoldaten werden gefusilleerd. Het is de op een na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Stichting Russisch Ereveld herdacht deze gebeurtenis door in alle vroegte kaarsjes te ontsteken bij monument Koedriest in Leusden, de plek van de executie. De ceremonie begon om 06:30 uur bij zonsopgang, rond het tijdstip van de executie en tevens een moment waarop het licht de duisternis verdrijft.

SOVJETSOLDATEN

De kaarsjes herinneren aan de levens van 101 jonge Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort werden vermoord. In het kamp kwamen 24 van deze jongens om het leven door honger, ziekte en mishandeling. Op 9 april 1942 werden de overgebleven 77 soldaten door de Duitse bezetter doodgeschoten.
Ze liggen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg in Leusden. Hun identiteit is nooit komen vast te staan. De meesten kwamen naar verluidt uit Oezbekistan. Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld zegt zich "moreel verantwoordelijk te voelen" voor het in leven houden van de herinnering. "Het is gebeurd in mijn stad, in mijn achtertuin. Er is ook geen familie bekend. Dus als wij het niet doen, doet niemand het."

BIZAR

De Sovjetsoldaten waren door de nazi's in september 1941 als levend propagandamateriaal naar Amersfoort gestuurd. De aanblik van een stelletje "in lompen gehulde spleetogen" moest het Nederlandse volk, en met name de communisten in ons land, ervan overtuigen dat wij beter de zijde van nazi-Duitsland konden kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme. De opzet mislukte direct, omdat Nederlandse getuigen vooral medeleven toonden. Reiding noemt het een "bizar verhaal". "Met de herdenking willen we ook laten zien dat we verschillen kunnen overbruggen".

DRUK

Ondanks het vroege tijdstip, zou het wel eens druk kunnen worden, zei Reiding eerder. Hij rekende met zeker 150 belangstellenden op bijna het dubbele van vorig jaar. "Voor het eerst komen zo'n vijftig schoolkinderen, met hun ouders. Het is ook een nieuwe traditie. Toen we begonnen waren we met zijn drieën, vorig jaar met zo'n tachtig man en nu hebben we al bijna het dubbele aantal aanmeldingen."
Bij de bijeenkomst zijn opnamen gemaakt door het televisieprogramma Andere Tijden, dat op 22 april een documentaire over de vermoorde Sovjetsoldaten uitzendt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.