ANBO wil af van "rollator"-imago" ouderen

PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders worden steeds ouder, maar in politiek Den Haag wordt de vergrijzing vooral als probleem gezien. De in Woerden gevestigde belangenorganisatie voor ouderen ANBO wil dat beeld veranderen.
Liane den Haan, bestuurder bij de ouderenbond praat maandagmiddag in Woerden met de staatssecretaris. Zij wil dat het beeld van ouderen in Nederland positiever wordt. "Als er over ouderen gesproken wordt gaat het over zorg, over hulpbehoevend en over een kostenpost. In de beeldvorming worden ouderen afgebeeld met een scootmobiel en een rollator."
Dat beeld klopt niet, zegt Den Haan. "Ouderen zijn juist heel vitaal en betekenen nog heel veel voor de smaneleving. Het zijn onze mantelzorgers en vrijwilligers.

ECONOMISCHE WAARDE

De ANBO heeft een tienpuntenprogramma opgesteld om wat zij noemt de economische waarde van ouderen te verzilveren. "Ze hebben veel levenservaring en wijsheid en daar moet je gebruik van maken, Op de werkvloer kunnen ouderen de rust bewaren."
Ouderen hebben vooral een imagoprobleem, zegt Den Haan. "Als je boven de vijftig bent en je leeftijd op je cv zet, wordt het al lastig. Werkgevers hebben het idee dat oudere werknemers te duur zijn en minder productief. Terwijl ouderen echt niet vaker ziek zijn dan jongeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.