Universiteit helpt talentvolle vluchtelingen op weg

UTRECHT - Waarom zouden we vluchtelingen met een goed stel hersens jaren laten wachten voor ze kunnen beginnen met hun studie? Met die gedachte begint de Universiteit Utrecht met een speciaal studietraject voor talentvolle nieuwkomers.
In drie lesprogramma's leren de studenten in hoog tempo Nederlands en Engels en worden ze klaargestoomd voor het studieleven. Anne Hamburger van de Universiteit Utrecht organiseerde dinsdag een voorlichtingsbijeenkomst. De vluchtelingen kregen onder andere uitleg over het verschil tussen hbo en universiteit en de drie programma's die ze kunnen volgen in Utrecht.
Volgens Hamburger zijn de studenten uiterst gemotiveerd. "Het zijn talentvolle vluchtelingen die in hun eigen land hun opleiding niet af hebben kunnen maken. Na enkele chaotische jaren willen ze nu weer verder." Als begineis geldt dat de deelnemers voldoende basiskennis hebben van het Nederlands. Hoe snel ze vervolgens stappen maken, is verbluffend, vindt Hamburger. "Het Nederlands dat ze al na een paar maanden beheersen is echt heel knap."
Behalve taal ligt de nadruk in het speciale traject vooral op leervaardigheden, zegt Hamburger. "Ze moeten wennen aan een ander soort onderwijs. In Nederland is debat heel belangrijk, dat is voor sommige vluchtelingen in hun land van herkomst niet zo. Daar was het meer luisteren."

Anne Hamburger, docent aan de Universiteit Utrecht, over het lestraject voor vluchtelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.