"Overvallers sloegen en schopten, wij moesten toekijken"

LOPIKERKAPEL - "Het voelt alsof ik op drijfzand loop. Niets is veilig, we zijn in een bad vol ellende gestort door deze mannen", sprak de moeder van het gezin dat september 2015 werd overvallen in hun chalet aan het Kapelsepad in Lopikerkapel. De vrouw vertelde vandaag haar huiveringwekkende verhaal voor de rechtbank in Utrecht, waar de verdachten terecht stonden. RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel volgde de zaak op Twitter.
Het was vanmorgen flink inschikken in een van de zalen van de rechtbank in Utrecht. Een bende van acht verdachten, met ieder een eigen advocaat, zat in het beklaagdenbankje. De mannen zijn lid van motorclub Catervarius.
Twee van hen zouden verantwoordelijk zijn voor de geruchtmakende overval op het chalet in Lopikerkapel. Maar een deel van de groep wordt ook verdacht van een zeer gewelddadige afpersing. Dit gebeurde in een loods in Benschop, die dienst deed als clubhuis en later werd gesloten door de burgemeester.

VASTGEBONDEN

Terwijl de verdachten zich beriepen op hun zwijgrecht vertelde de moeder van het beroofde gezin hoe de overval in zijn werk ging en wat de effecten zijn. Zo werd de man des huizes gekneveld met tiewraps en mishandeld in het bijzijn van zijn vriendin en 12-jarige zoon. "10,9,8,7... ik dacht dat ik zou sterven toen de loop op mijn hoofd stond", liet de man verklaren via zijn vriendin.

TOEKIJKEN

"Ze sloegen en schopten, wij moesten toekijken. Onze monden werden dichtgeplakt. Mijn zoon zat op slot. Hij was verstijfd van angst. Hij was bang dat daders terug zouden komen", aldus de moeder. De jongen heeft nog altijd veel last van de gebeurtenissen en presteert ook minder op school. Ook kan het gezin niet meer genieten van het landelijk wonen.

VUURWAPEN

De drie overvallers wilden de kluis en wekten de bewoners met een vuurwapen. Er was echter geen kluis. Uiteindelijk vertrokken de overvallers wel met een aantal juwelen. Verdachte Roy van S. speelde volgens justitie een hoofdrol. Zijn partner Camilla B. heelde de sieraden.

BUREAU HENGEVELD

Later kwam de zaak met
aan bod in Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht. Roy van S. zou volgens de moeder van Camilla hebben moeten huilen toen de oorbellen goed herkenbaar getoond werden op tv. Ze lagen inmiddels in het juwelenkistje van Camilla. Zij zou de beelden ook hebben opgezocht op internet. Via een tip van de moeder van Camilla na de uitzending kon de politie een
.
"Ik hoop dat de daders gestraft worden zodat niemand dit hoeft te overkomen", sprak de moeder van het overvallen gezin. De eis volgt later vandaag.

AFPERSING

Eerder op de dag kwam de afpersing in Benschop al aan bod. De politie kwam deze zaak op het spoor via de overval in Lopikerkapel. De verdachten werden getapt. "Ik zweer het, ik ga hem martelen", hoorden rechercheurs een van de mannen zeggen.
Het slachtoffer zou zijn ontvoerd en daarna voor 1.000 euro in elkaar zijn geslagen. Dit bedrag moest hij betalen voor een beveiligingsklus. Verdachte Roy van S. sloeg volgens het slachtoffer zo hard dat hij keer op keer van zijn stoel viel. Verdachte Jan van de B. zette een pistool op de knie van de man.

URINE DRINKEN

"Ook werd er een bijl bij mijn voeten gehouden", heeft de man, die vandaag zelf niet in de rechtszaal is, verklaard. "Ik kreeg water, later plaste een van de mannen in een flesje. Ik moest het opdrinken. Ik dronk het niet op, kreeg weer een keiharde klap, ik bad en raakte na een volgende beuk bewusteloos."

BIJNAMEN

Een van de verdachten had als bijnaam 'Cleaner'. Hij moest het slachtoffer 'oppoetsen' na de mishandeling. Dat gebeurde met een fles waar urine in zat. Verdachte Van S. heeft als bijnaam 'OG Vieira'. OG staat in bendetaal voor Original Gangsta, een soort senior bendelid die zijn 'sporen heeft verdiend'.

SCHADEVERGOEDING

Het slachtoffer eist een schadevergoeding van 30.000 euro. Via zijn advocaat liet hij weten hoe groot de impact van de gebeurtenissen is geweest.
"Ik werd wakker in het ziekenhuis met enorme pijn. Ik durfde nergens heen. Ik was hard op weg succesvol DJ te worden. Ik had nachtmerries. Deze dag zal ik nooit vergeten. Het had een mooie avond moeten worden. Wat ik meemaakte is zo heftig. Ik nam in mijn hoofd afscheid."
"Ik ben vernederd. Ik moest urine drinken. Vertrouwen in mensheid is weg. Ben bang omdat ik aangifte durfde doen. Heb therapie, wilde dood", aldus de man.

ZWIJGRECHT

De verdachten werken allen niet mee tot ergernis van de rechter. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht. Ook wilden ze niet reageren op de slachtofferverklaring.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.