AlFitrah-moskee opnieuw voor de rechter om achterstallige huur

UTRECHT - De eigenaar van het pand aan de Pahud de Mortangesdreef in Overvecht sleept de AlFitrah-moskee opnieuw voor de rechter. Volgens de advocaat van de eigenaar gaat het kort geding dinsdag om achterstallige huur. Bovendien zou de huur regelmatig te laat worden overgemaakt.
Het is niet de eerste keer dat beide partijen tegenover elkaar staan in de rechtbank. Steeds is de inzet dat de moskee de huur niet op tijd betaalt en dat er onenigheid is over de afspraken over het betalen van de huur. De rechter bepaalde eerder dat de moskee de achterstallige betaling alsnog moest voldoen. Ondanks de toezegging van AlFitrah dat de moskee genoeg geld in kas heeft, moest een benefiet worden georganiseerd om de kosten te kunnen betalen.

ONDERHOUD

Het pand in Overvecht is in slechte staat. Daardoor wil geen enkele verzekeraar de verzekering op zich nemen. De eigenaar van het gebouw eist van de moskee dat zij het onderhoud uitvoert, maar AlFitrah wil het pand uiteindelijk kopen en ziet geen reden om het nu, als huurder, te onderhouden.
Als de huur niet op tijd wordt betaald en het pand niet goed wordt onderhouden, dan eist de eigenaar dat het pand wordt ontruimd.
In een eerder kort geding liet de eigenaar van het gebouw, Projectontwikkelaar We Do Projects, weten dat zij het pand graag leeg willen hebben om het "verder te ontwikkelen".

FIOD

Het is niet de enige rechtszaak waarbij de moskee betrokken is. In september deed de FIOD een inval in het pand in Overvecht. Onder leiding van het OM is een groot onderzoek gestart naar witwaspraktijken. Die zaak loopt nog.
De Utrechtse gemeenteraad maakt zich zorgen over het pedagogische klimaat in de moskee. Uit onderzoek van het Verweij-Jonker Instituut blijkt dat de moskee erg gericht is op de eigen islamitische identiteit. Er zou weinig ruimte zijn om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen. Naar aanleiding van dit rapport pleitte de raad voor een aanvullend onderzoek.
Imam Suhayb Salam overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de gemeente Utrecht. Het onderzoek gaat in tegen alle rechtsprincipes, zei Salam. "Je hebt in dit land vrijheid van meningsuiting, van privacy en godsdienst. Dit zijn zaken die de gemeente moet waarborgen." Hij benadrukte dat hij zelf wel met de gemeente in gesprek wil blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.