Jan van Nassau moet verhuizen

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein verplaatsen. Het plein is de afgelopen maanden opnieuw ingericht en volgens de gemeente staat het beeld nu niet meer op de juiste plek.
Jan van Nassau was de jongere broer van Willem van Oranje. Hij speelde een belangrijke rol bij het totstandkomen van de Unie van Utrecht in 1579. In dat document, dat wordt gezien als de eerste Nederlandse grondwet, spraken Nederlandse gewesten af samen te strijden tegen de Spanjaarden.

STOEP

Het standbeeld van Jan van Nassau dateert van 1883. Destijds zag het Domplein er anders uit. De plek waar het beeld staat heette toen het Munsterkerkhof en had een andere bebouwing. De afgelopen decennia stond het beeld op een stuk stoep van het Domplein, maar die is na de herinrichting niet teruggekomen. Daardoor staat het beeld nu wat verloren midden op het plein.
Bij de herinrichting van het Domplein is het principe van Shared Space toegepast. Er is dus geen aparte rijbaan meer. Gemotoriseerd verkeer wordt geweerd en fietsers en voetgangers mogen overal lopen en rijden.

SALVATORKERK

Met de kleur van de tegels is het verleden van het Domplein uitgebeeld. Zo zijn de contouren van het verdwenen middenschip te zien en is de vorm van de Kruiskapel in steentjes terug te vinden. Het beeld van Jan van Nassau staat in de contouren van de verdwenen Sint Salvatorkerk. Wethouder Kees Geldof geeft dat als reden dat het beeld verplaatst moet worden.
Waar het standbeeld van Jan van Nassau naartoe moet is nog niet duidelijk. De afgelopen weken zijn omwonenden en gebruikers van het plein gepolst over het idee. Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed uit Amersfoort is bij het proces betrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.