"Nieuwe bestuurssituatie FC Utrecht is niet zonder risico"

UTRECHT - De bestuurssituatie bij FC Utrecht die ontstaat na het vertrek van directeur Wilco van Schaik is niet zonder risico's. Dat zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht.
Van Schaik gaat weg en de club krijgt er geen algemeen directeur voor terug. Een nieuwe driekoppige directie neemt alle bestuurstaken over.
FC Utrecht is bezig aan een succesvol seizoen, maar voor de toekomst werpen zich twee vragen op: blijft topscorer Haller en zo nee wie volgt hem op? En hoe pakt het bestuurlijk uit als Van Schaik vertrekt en vervangen wordt door een nieuwe driekoppige directie?

GESCHIEDENIS

In 2015 treedt Paul Verhoeff toe tot de raad van commissarissen. Hij zegt na zijn aanstelling enthousiast te zijn om te werken aan een strategie voor de toekomst. En nu, twee jaar later, wordt hij door de raad van commissarissen gevraagd als gedelegeerd commissaris.
In het AD zegt clubeigenaar Frans van Seumeren hierover: "Nu een nieuwe algemeen directeur benoemen zou niet slim zijn. Terwijl we de mensen in huis hebben die jarenlange ervaring hebben en alle knelpunten kennen."

RISICO

Verhoeff is een gedelegeerd commissaris: Marjan Olfers is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze doceert sport en recht en houdt zich bezig met bestuurlijke organisaties van onder andere voetbalclubs. Ze noemt deze constructie een risico voor FC Utrecht.

FC TWENTE

"Het is wenselijk dat je toezicht en uitvoering gescheiden van elkaar houdt." Als voorbeeld noemt ze FC Twente. "Wat we daar geleerd hebben is wat er gebeurt als rollen door elkaar gaan lopen. Wat gebeurt er als je toezicht op jezelf gaat houden?" In Enschede liep het hebben van een dubbele functie van voorzitter Munsterman uit op een financieel fiasco.
Maar bij andere clubs werkt het wel. Volgens Olfers ligt het eraan hoe professioneel de mensen zijn. "Het kan goed lopen omdat mensen goed snappen welke rol ze hebben, een professionele houding en er moet kritisch vermogen zijn."
Het grootste risico is volgens Olfers dat mensen zich niet aan de rol houden die ze hebben. "De scheiding tussen controlerende organen en uitvoerende organen is er niet voor niets. Ze moeten in evenwicht zijn."

ZO KORT MOGELIJK

FC Utrecht houdt Verhoeff een jaar aan als gedelegeerd commissaris. Als langer nodig is, is dat ook een optie. Olfers pleit voor een zo kort mogelijke periode voor een commissaris op de plek van directeur. "Je ziet dat deze constructie vaak wordt gekozen als overbrugging tot er een directeur is gevonden die aan het gezochte profiel voldoet."

REACTIE VERHOEFF

Ook bij FC Utrecht is dit het geval. Verhoeff: "Ik ben diegene die de nieuwe directie up en running gaat brengen." De club zit in een transitiefase. "Er waren altijd twee directeuren en er komen er nu drie van wie de taken strakker verdeeld worden." Verhoeff zegt dat hij geen bestuurder is maar gedelegeerd commissaris en als de directie op het zadel zit treedt Verhoeff terug als gedelegeerd commissaris. Hij is dan weer commissaris.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.