Koninklijk paard Bontfire overleden: "De verslagenheid is groot"

IJSSELSTEIN - Het koninklijk paard Bontfire van het IJsselsteinse woonzorgcentrum Ewoud is overleden. Dat meldt de gemeente IJsselstein. Koning Willem Alexander en koningin Máxima schonken het dier vier jaar geleden tijdens hun kennismakingstour door de provincie Utrecht.
Volgens de gemeente en het woonzorgcentrum was Bontfire al geruime tijd ziek. "Uit respect naar Bontfire is besloten hem een verder lijden te besparen en te laten inslapen. Dit is inmiddels gebeurd." De beslissing was niet gemakkelijk, erkennen ze. "De verslagenheid bij Ewoud en het team van de vrijwilligers rondom Bontfire is groot. Niemand had dit aan zien komen."

DIERENWEIDE

In
bracht het koningspaar een bezoek aan IJsselstein. De koning kreeg toen in zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein symbolisch een paard overhandigd dat direct werd doorgegeven aan woonzorgcentrum Ewoud. De traditie stamt nog uit de tijd dat mensen per paard reisden. Bij het vertrek van de baron moest dan een vers paard klaarstaan voor de terugreis.
Na een tijdelijke maar lange logeerpartij kwam het paard vorig jaar pas echt naar IJsselstein. "Na een verblijf bij Hengstenhouderij Van Vliet had Bontfire sinds september 2016 zijn eigen plekje in de dierenweide van Ewoud. Hier bleken de omstandigheden, ondanks de aangepaste dierenweide, voor Bontfire niet ideaal", schrijft de gemeente.

CHRONISCHE PIJN

Het paard ergens anders onderbrengen leek een goede oplossing, zodat Bontfire zich gemakkelijker kon bewegen en gezelschap van andere paarden of pony's kreeg. "Hiervoor was het noodzakelijk dat Bontfire een medische keuring onderging. Uit deze keuring is helaas gebleken dat Bontfire diverse, chronische orthopedische problemen heeft, met als gevolg chronische pijn."
De universiteitskliniek voor paarden heeft daarom het advies moeten geven om Bontfire in te laten slapen. Het woonzorgcentrum overweegt nog om een herdenkingsplek voor het paard in te richten. "Het bestuur van Ewoud denkt nog na over een blijvende, tastbare herinnering aan Bontfire", schrijft de gemeente in een persbericht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.