Brandwonden Stichting: "Boegemzalf werkt niet"

Een tube met Boegemzalf.
Een tube met Boegemzalf. © RTV Utrecht
BUNSCHOTEN - Boegemzalf is geen wondermiddel dat brandwonden geneest. Volgens de Brandwonden Stichting bevat de zalf geen werkzame ingrediënten. "Ik schrijf het dan ook niet voor", aldus een specialist tegen RTV Utrecht.
Al jaren is er in de medische wereld een felle discussie over de werking van Boegemzalf bij brandwonden. Er zijn tal van voorbeelden waarbij brandwonden genezen na gebruik van de zalf, maar toch is het geen geregistreerd geneesmiddel.

ZIEKENHUIS

Werner Zinnemars uit Bunschoten kreeg twee weken geleden de schrik van zijn leven. Zijn elf maanden oude zoon Djaiden heeft kokend heet water over zich heen gekregen. "Ik ben gebeld en mijn vrouw was al onderweg naar het ziekenhuis", aldus de vader.
Werner en z'n vrouw hebben Djaiden ingesmeerd met Boegemzalf, maar artsen in het ziekenhuis wilden niet van deze behandeling weten. "Ik heb gezegd, dit is wat ik doe en jullie mogen best advies geven maar dit is wat we doen." Daarna hebben de ouders met Djaiden het ziekenhuis verlaten.

OPPERVLAKKIGE WONDEN

De afgelopen weken is Djaiden een paar keer per dag met de zalf ingesmeerd. "Onze huisarts zegt dat het goed gaat", aldus Werner. Maar volgens de Brandwonden Stichting geneest Boegemzalf niet. "Het gaat dan waarschijnlijk om oppervlakkige brandwonden", aldus specialst Annebeth de Vries. "Wij denken dat er nog veel betere middelen zijn."
De Brandwonden Stichting raadt ouders sterk af om adviezen van artsen af te slaan, zoals de ouders van Djaiden wel gedaan hebben. "Artsen kijken ook naar andere gevolgen van de brandwonden."

CORNELIUS KOELEWIJN

Het verhaal van Djaiden doet denken aan
, ook uit Bunschoten. Zijn ouders hebben hem ook behandeld met de zalf. Werner Zinnemars zegt mede door dit verhaal altijd Boegemzalf in huis te hebben. "Ik zou het iedereen aanraden."
Hoewel de Brandwonden Stichting overtuigd is dat Boegemzalf niet werkt, zou wetenschappelijk onderzoek niet misstaan. "Het is goed om dat te onderzoeken", aldus De Vries.

Werner Zinnemars gebruikte Boegemzalf voor de brandwonden van zijn zoon

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.