Provinciale Staten stemt over provinciekeuze Vijfheerenlanden

PROVINCIE UTRECHT - Hoort de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden straks bij Utrecht, of wordt het toch de provincie Zuid-Holland? Over die vraag neemt Provinciale Staten in Utrecht vandaag een definitieve beslissing. Vorige maand kwam Gedeputeerde Staten al met een advies.
"Als alle argumenten worden afgewogen, is Utrecht de beste provincie voor de samenwerking", zei gedeputeerde Mariëtte Pennarts toen. De nieuwe gemeente bestaat uit Vianen en de Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam.
Helemaal definitief is de provinciekeuze na vandaag nog steeds niet: nadat de Provinciale Staten erover hebben gestemd, gaat het plan naar Den Haag: het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer stemmen er dan ook nog over.
Naar verwachting gaan Vianen, Zederik en Leerdam dan vanaf 1 januari 2019 verder als één gemeente. Wordt er voor Utrecht gekozen, dan krijgt onze provincie er bijna 35.000 inwoners bij. Vijfheerenlanden is dan ongeveer even groot als Woerden, Utrechtse Heuvelrug en Houten.
Voor het RTV Utrecht-programma De Kwestie ging presentator Jurg van Ginkel vorige week nog de stemming peilen in de gemeente Zederik. Daar bleek dat de meeste mensen op straat toch liever bij de provincie Zuid-Holland willen blijven. Van de drie gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik was dit gemeentebestuur de enige die tegen aansluiting met Utrecht stemde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.