Utrecht Centraal dicht voor mensen zonder OV-chipkaart

Door de nieuwsredactie · geplaatst: donderdag 20 april 2017, 05:30 uur | update: 16:02 uur

UTRECHT - Bij de meeste grote stations is het al langer zo: zonder OV-chipkaart kom je er niet in. Vanaf vandaag is dit ook ook zo op Utrecht Centraal, hét station van Nederland. Het gaat om een proefperiode van drie dagen.

Wie vaak met het OV reist vanuit Utrecht, weet dat 75 procent van de incheckpoortjes al dichtzit. Sommige reizigers die haast hebben, glippen via de openstaande poortjes naar binnen. Andere gebruiken de OV-terminal toch nog als loopgebied om van Hoog Catharijne naar de Jaarbeurs te komen.

Vraag is wat er gebeurt als alle poortjes dichtgaan en je dus alleen nog met een OV-chipkaart in het treinengebied kan komen. Dat gaat de NS dus tot en met zaterdag testen. De poortjes helpen volgens de NS goed tegen zwartrijden en bevorderen de veiligheid op stations en in treinen.

Het stationsbalkon gaat nu mogelijk wat meer gebruikt worden door mensen die geen OV-chipkaart hebben. Dit is een route buiten de poortjes om, waar ook enkele winkels zitten.

Utrecht Centraal is met meer dan 177.000 in- en uitstappers per dag het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. De verwachting is dat het station in 2030 rond de 100 miljoen reizigers per jaar te verwerken krijgt. Ook in oppervlakte is Utrecht CS het grootste station van het land.


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 21 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

Als je een OV kaart bij je hebt (zoals ik afhankelijk ben van de bus/trein) is het makkelijk.....maar vraag mij af...betaal ik dat ook..inchecken en dan weer uitchecken ????
K. uit Utrecht | 21-04-2017 16:14 uur  

Is het dan nog wel mogelijk om vanuit HC bij de Jaarbeurs te komen zonder OV kaart ?
Ineke de Graaf uit Utrecht | 21-04-2017 00:21 uur  

Je kan gewoon buiten om, over de interwijk verbinding, aan de kant van het stadskantoor. Ook daar zijn een kiosk, ah2go ect ect gevestigd, dus dat moet geen probleem zijn
p uit Nieuwegein | 20-04-2017 16:45 uur  

Echt, ik weet soms niet wat nu voor de reiziger het voordeel is van al dat gedigitaliseer! Vroeger: men kocht bij het loket een papierenkaartje, stapte in en reisde. Onderweg kwam men dan een conducteur tegen die het kaartje knipte. Thuisgekomen kon het kaartje bij het oud papier. Tegenwoordig: Men koop bij het loket, met een toeslag van 1 euro, een plastic kaartje met een chip. Men moet inchecken en weer uitchecken op het station van aankomst (niet vergeten!). Onderweg komt men af en toe een conducteur of iemand van een onderzoeksbureau tegen die het kaartje scant. Op de terugreis opnieuw inchecken en thuisgekomen weer uitchecken. Als het tenminste allemaal goed werkt! En thuisgekomen kan het kaartje niet bij het oud papier.... Leve de vooruitgang! :-)
anoniem uit | 20-04-2017 16:23 uur  

Privatiseren zou toch zo goed zijn? Niet voor de burger dus. Het is zeer veel duurder geworden het openbaar vervoer en stap voor stap voor stap steeds publieksonvriendelijker. Met uitgeprinte dagkaarten wel eens door de poortjes proberen te komen? Mensen trappen ze uiteindelijk open of wringen zich er door. En zo iemand met slechte bedoelingen zou dat niet doen? Wat belachelijk naief.
Floortje uit Utrecht | 20-04-2017 14:50 uur  

Het werd tijd! Als je een trein probeert te halen en tig mensen gaan voor je door een poortje, terwijl ze helemaal geen OV-chip in/uitchecken, baal je als een stekker. Mensen die niets op het station hebben te zoeken, hoeven er ook niet naar binnen. Loop lekker over de Moreelsebrug, langs het station of door de Sijpesteintunnel....
T. uit Utrecht | 20-04-2017 13:20 uur  

Een paar maanden geleden liep ik dus 's avonds rond 22.30 uur over het buiten balkon omdat ik behoefte had aan frisse lucht na een lange treinreis. Het was er naargeestig, donker en verlaten. Je keek aan tegen de achterzijde van gesloten winkels (voorzijde en ingang aan de stationstraverse) en ik vond de verlichting bijzonder schaars. Dit is echt een aandachtspunt mbt de veiligheid! Daarnaast blijf ik het totaal publieksonvriendelijk vinden dat een OV chipkaart aanschaffen en met 10 euries opladen je in totaal 17, 50 kost en dan heb je nog in geen geen bus gezeten! 'De poortjes dicht' betekent dus als je niet in het bezit bent van en OV-pas je de toegang tot het Centraal Station ontzegt wordt.
de vries uit Utrecht | 20-04-2017 12:24 uur  

Wat een zuurpruimen reacties hier zeg. Je kunt gewoon buiten om lopen. En dat is niet "ver om": dan ben je gewoon zielig aan het doen. Overigens iedereen die bij de restaurants boven op de vide wil komen, kan dat volgens mij nog steeds doen: zodra je namelijk via de trap het station alsnog in wil moet je via poortjes. En dat gel*l dat iemand naar een speciale winkel op het station wil zoekt echt argumenten die er niet zijn. Er zijn compleet geen winkels daar die bijzonder zijn. Mensen het is een station, geen winkelcentrum.
Atilla Vigh uit Utrecht | 20-04-2017 12:11 uur  

@Simone en @Piet: Iedereen (en dus ook toeristen) kan aan de automaat een ouderwets kaartje kopen. Hiermee kunnen ook de poortjes geopend worden. @Ronald: Er is een WC buiten de incheckzone. En aan de noordkant van de stationshal is een lange passage waarvoor je niet hoeft in te checken.
Pat uit Utrecht | 20-04-2017 12:09 uur  

Sluiting van de poortjes is op zich geen probleem. Wanneer je met de bus bent aangekomen met je OV-chipkaart kun je gewoon door de poortjes heen. Wanneer je binnen het uur bij de volgende rij poortjes uitcheckt, wordt het saldo gelijk weer teruggeboekt en heeft het je niets gekost. Je kunt er ook voor kiezen om tussen het Stadhuis en CS te lopen, dan omzeil je de poortjes ook (kost denk ik maximaal 30 seconden extra looptijd). Mensen kunnen ook klagen om het klagen, zeg!
B. ter Weten uit Vianen | 20-04-2017 11:27 uur  

Moet het minimum saldo dan 20€ zijn voor de trein of die 4€ als ik met de bus wil, die ik alleen kan bereiken via een grote omweg buiten het station om. Ofwel NS wat moet mijn saldo zijn. Of komen er speciale low- budget "bus" poortjes? Kan ik ter plekke mijn anonieme chipkaart bijladen buiten het stationsgebied waar een geïrriteerde rij mensen staan te chippen en hun bus missen? Waar is de informatie te vinden, is dat nu RTV Utrecht? en wat vinden de onwetende toeristen hiervan? Komt er een bewegwijzering voor chiploze burgers? Wordt dit de ultieme segregatie van oost en west Utrecht dankzij het spoor terwijl dit gewoon allemaal onder de grond had moeten liggen zoals in New York met die metro of Mexico City?
Nico uit Loenen | 20-04-2017 11:21 uur  

Het is jammer dat er weer een maatregel komt die 99.9999 % van de mensen treft die niets slechts in de zin hebben. De leuke gezellige doorgang is gesloten. Het was een heerlijke plaats om een koffie te drinken of een broodje te pakken als we in Utrecht waren. Wel even de vraag hoe dat nu zit met de doorgang als ik een gewoon treinkaartje koop als buitenlander. Wat willen ze trouwens voorkomen? Een terroristische aanslag? Laat me aub niet lachen.
P van Eijk uit Neerpelt (B) | 20-04-2017 11:12 uur  

Vanmorgen werd er wel omgeroepen dat de poortjes dicht waren, maar stonden de brede poortjes voor minder validen gewoon nog open...
Paul uit Amersfoort | 20-04-2017 10:37 uur  

Hoe moet dat dan met toeristen of nederlanders die buiten nederland wonen? Alleen in nederland heb je zo'n chipkaart. Kunnen ze met de trein naar Utrecht komen en dan vervolgens niet meer met de trein terug omdat ze het station niet meer inkomen omdat ze geen chipkaart hebben? Of moeten ze voor een weekje nederland perse een chipkaart met 10 euro erop aanschaffen die ze daarna niet meer zullen gebruiken??
Simone uit Frankrijk | 20-04-2017 10:36 uur  

Moet je je eens voorstellen dat je in het buitenland op zulke obstakels botst. Toch totaal niet vriendelijk, makkelijk, open en vrij zoals "we" ons altijd willen voordoen. Nee eerst er achter komen dat je een pas moet hebben en dat die opgeladen moet zijn, dan pas kopen en pas opladen, en dan moet nog met de trein! Het is gewoon een rotsysteem dat alleen voordeel heeft voor de uitbaters van het OV.
Piet uit Utrecht | 20-04-2017 10:35 uur  

alles onder het mom van "de veiligheid".
twee uit | 20-04-2017 10:26 uur  

Daar zullen de uitbaters van restaurantjes en winkels op CS blij mee zijn. Wij vonden het leuk om met de kinderen naar de Harry Potter pop-up shop te gaan toen die er was, maar nu zou dat niet meer kunnen omdat we niet allemaal een OV-kaart hebben. Niet iedereen reist met het OV? En dan moet iedereen die van de bussen naar de binnenstad wil maar via het balkon lopen? Wat een slecht beleid!
Esther uit Zeist | 20-04-2017 10:06 uur  

Eindelijk, veilig, geen zwervers, geen bedelaars...enz...
Rob uit Utrecht | 20-04-2017 08:56 uur  

Ja hartstikke leuk, maar nu zijn sommige mensen verplicht om geld op zijn of haar OV chipkaart te zetten om überhaupt door de poortjes te kunnen. Zelf ga ik nooit met het OV, woon in de stad en werk op het Stadskantoor. Nu ben ik verplicht om het stationsbalkon te gebruiken, ook al zou ik misschien wel graag even naar de Starbucks willen lopen voor een kop koffie.. Voor mij persoonlijk is het een slecht iets. Daarnaast, zwartrijders kunnen nog steeds hun gram halen door in te checken en gelijk weer uit te checken. Geen waterdicht systeem en totaal niet vriendelijk voor de inwoners.
Hans de Veght uit Utrecht | 20-04-2017 08:20 uur  

Hoe moet ik nou naar de W.C. gaan? Dit is toch iets wat ik regelmatig doe aldaar. De goede mensen moeten dus weer duidelijk slachtoffer zijn van de kwade mensen die zwartrijden, lopen te kloten. Het wordt er allemaal niet beter op. Nu moet je dus buitenom lopen, bij koud en slecht weer is dat niet echt lekker. Je loopt wel droog maar de wind van je wel
Ronald uit Nieuwegein | 20-04-2017 08:12 uur  

Heel erg krom weer! "Wqat zal er gebeuren als"? Men bouwt een verbindding tussen het Jaarbeursplein en de binnenstad. Toevallig ligt daar een CS tussen. Men bouwt een brug tussen de Croeselaan en de binnenstad, maar je kunt hier van niet bij het OV komen want de exploitant van HC wil dat iedereen door het winkelgebied loopt. Tja wat willen ze nu?
Frank uit Nieuwegein | 20-04-2017 07:43 uur  

Nieuwsoverzicht

Drugsdealer vlucht door Benschopse boomgaarden

Een spectaculaire achtervolging vannacht in Benschop: de politie wilde twee drug...

lees verder »


-advertentie-

Auto's gaan in vlammen op in Soest

In Soest zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vier auto's ernstig beschadig...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Terug naar Zeist: Ennie (87) groeide op met zeven Joodse onderduikers

De 87-jarige Ennie de Bie valt van de ene verbazing in de andere als ze voor het...

 • video

lees verder »


Ook in Utrecht golfkarretjes voor eenzame ouderen

Net zoals in Houten worden ook in Utrecht golfkarretjes ingezet voor eenzame oud...

lees verder »


Woerdense dierenambulance: problemen door ruimtegebrek vogelopvang

De Dierenhulpverlening Woerden zit met de handen in het haar. De vogels die de W...

 • audio

lees verder »


Dieven slaan toe bij cafetaria in Harmelen

In Harmelen is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken bij een cafetaria...

lees verder »


Fietsster gewond door harde val in Nieuwegein

Hulpdiensten zijn donderdagavond opgeroepen voor een fietsster die hard ten val ...

 • slideshow

lees verder »


De Kwestie: Horen 'Oost-Duitse hekken' Soesterberg er gewoon bij?

De kilometers aan hekwerk rondom de oude Vliegbasis Soesterberg: het doet de een...

 • video

lees verder »


Van Zanen: hulpdiensten tevreden over verloop Koningsdag

Burgemeester Jan Van Zanen van Utrecht kijkt met een positief gevoel terug op Ko...

 • video

lees verder »


"Grote schade aan koraal Curaçao door bouwbedrijf BAM"

Bouwbedrijf BAM is mogelijk schuldig aan het vernielen van een groot stuk koraal...

lees verder »


"Man (79) rijdt opzettelijk fietser aan na pesterijen"

Een Leusdenaar heeft donderdagmiddag een jonge fietser (12) aangereden. Volgens ...

lees verder »


Auto ramt vangrail na botsing A12

Op de A12 zijn twee auto's op elkaar gebotst. Het ging donderdagmiddag mis tusse...

 • slideshow

lees verder »


Diabetes Vereniging wil eigen risico veranderen

Mensen met diabetes moeten niet meer gelijk het eigen risico voor hun kiezen kri...

lees verder »


Politie neemt weer Amersfoortse vechthonden mee

In verband met een onderzoek naar illegale hondengevechten zijn nog twee honden ...

lees verder »


Wielrenner gewond na crash Bunschoten

In Bunschoten is een wielrenner onderuit gegaan. Het ging donderdagochtend mis o...

lees verder »


Brandweer zoekt spartelend ree in water

De brandweer is uitgerukt om een ree te redden. Het beestje raakte donderdagocht...

 • slideshow

lees verder »


Klein brandje in stomerij Soest

De brandweer in Soest is druk geweest met een klein brandje in winkelcentrum Soe...

 • slideshow

lees verder »


Auto botst tegen tankwagen op A27

Op de A27 zijn een auto en een tankwagen op elkaar gebotst. Het ging mis tussen ...

 • slideshow

lees verder »


Koningsdag: de provincie Utrecht viert feest

Het is Koningsdag en de provincie Utrecht kleurt oranje. RTV Utrecht zal daarvan...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Koningsdag: koudste koninklijke feestdag sinds jaren

Voor het eerst in ruim twintig jaar heeft het in de nacht voor Koningsdag of Kon...

 • slideshow

lees verder »


Koningsnacht Utrecht rustig verlopen

Koningsnacht 2017 werd in Utrecht weer massaal gevierd tijdens de vrijmarkt. De ...

 • slideshow

lees verder »


Koning baalde als kind van 'provinciaals' Baarns accent

Koning Willem-Alexander baalde als kind flink van zijn Baarnse accent. Toen hij ...

lees verder »


Vermiste tiener (17) Amersfoort gevonden

De 17-jarige Veronica uit Amersfoort is terecht. De politie bedankt iedereen via...

lees verder »


Man bezeert been na scootercrash in Eemnes

De bestuurder van een scooter is woensdagavond lelijk ten val gekomen in Eemnes....

lees verder »


Vrijmarkt in volle gang: "druk, droog en gezellig"

De jaarlijkse vrijmarkt in Utrecht is in volle gang. De sfeer was rond het begin...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Bep (89) uit Utrecht is de oudste nieuwe lintjesdrager van de provincie

Beb van Zwol is met haar 89-jarige leeftijd de oudste kersverse lintjesdrager va...

 • video

lees verder »


Burgemeester Houten brengt lintjes langs per bakfiets: "Dit is heel emotioneel"

Burgemeester Wouter de Jong van Houten reed woensdag met een bakfiets door zijn ...

 • video

lees verder »


Geen gouden handdruk voor in opspraak geraakte directeur Spoorwegmuseum

Marten Foppen stapt zonder vergoeding op als directeur van het Spoorwegmuseum. D...

lees verder »


Besluit pandaparkeerplaats Ouwehands uitgesteld

Het is nog steeds niet duidelijk of de pandaparkeerplaats bij Ouwehands Dierenpa...

lees verder »


AZC Ravellaan sluit, andere locaties gaan inkrimpen

De totale landelijke capaciteit voor opvang van asielzoekers wordt dit jaar teru...

lees verder »


Volkstuinders Oudewater willen niet verkassen

Volkstuinvereniging Oudewater is een groene oase. Sommige leden beheren al tient...

 • video

lees verder »


Utrechts omstreden bijstandsexperiment vertraagd door verschil van inzicht

Het Utrechtse experiment met een vorm van een basisinkomen loopt vertraging op. ...

lees verder »


Ex-raadslid Eemnes veroordeeld voor mishandeling

Ex-raadslid Ed van der Vaart uit Eemnes heeft tachtig uur voorwaardelijke werkst...

lees verder »


AlFitrah-moskee hoeft pand in Overvecht niet te verlaten

De AlFitrah-moskee hoeft haar pand niet te verlaten. Wel moet de huurachterstand...

lees verder »


Utrechtse Galgenwaard wordt spookhuis

Het stadion van FC Utrecht wordt eenmalig omgetoverd tot een spookhuis. Op 13 me...

lees verder »


Celstraffen voor leden IJsselsteinse witwasbende

De leider van de IJsselsteinse witwasbende moet de gevangenis in. Abdelhak El M....

lees verder »


Winkels Lopik mogen voortaan open op zondag

De gemeenteraad van Lopik vindt het goed als winkels voortaan ook op zondag geop...

lees verder »


Brand bij zorgboerderij Lopik onder controle

In Lopik heeft woensdagmiddag brand gewoed bij een zorgboerderij aan de Lopikerw...

 • slideshow

lees verder »


Mondriaanhuis in de lift na heropening

Het gaat goed met het vernieuwde Mondriaanhuis in Amersfoort. Amper twee maanden...

lees verder »


Lintjes provincie Utrecht: wie zijn de gelukkigen?

In de provincie Utrecht zijn vandaag 224 koninklijke onderscheidingen uitgereikt...

 • slideshow

lees verder »


Vooral zij kregen een lintje: mannen en 60-plussers

In de provincie Utrecht zijn dit jaar 224 mensen benoemd in de Orde van Oranje-N...

lees verder »


Vroege vrijmarktkriebels in Utrecht

De Utrechtse binnenstad is al in de ban van de vrijmarkt. Vanavond mag er pas ve...

 • video

lees verder »


Openingstijden politiepost Vianen ingeperkt

Het politieloket in Vianen is met ingang van 1 mei minder lang open. Op woensdag...

lees verder »


Cabine ontploft bij vrachtwagenbrand A2

Bij de vrachtwagenbrand vanochtend op de A2 is de cabine van de truck ontploft. ...

lees verder »


Stakend casinopersoneel weer voor de rechter

De rechter buigt zich woensdagmiddag opnieuw over de stakende medewerkers van Ho...

 • audio

lees verder »


RIVM-onderzoek naar toename meningokok-bacterie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven gaat onder...

lees verder »


Anouk Hoogendijk beëindigt voetballoopbaan

Oud-international Anouk Hoogendijk stopt met voetballen. De 31-jarige Utrechtse ...

lees verder »


Twijfels over jaartal op oude putdeksel: 1826 of 1926?

Een spectaculaire vondst dinsdag bij de Utrechtse Geertekerk: twee putdeksels ui...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Labyad verzekert Utrecht van vierde plek

FC Utrecht heeft zondag Roda JC in de eigen Galgenwaard met 1-0 verslagen. Door ...

 • audio

lees verder »


"Het was nog even wennen"

 

Poortjes waren dicht in de ochtendspits (live 1)

 

Poortjes waren dicht in de ochtendspits (live 2)


Gerelateerde berichten

Auto ramt boom in Zuilen, bestuurder naar het ziekenhuis

lees meer

Verdachte dodelijk auto-ongeluk Nieuwegein eindelijk gevonden

lees meer

Chaos op de A2, klappen na aanrijding

lees meer

600.000 kilo beton glijdt over schuifbaan in Nieuwegein

lees meer

Auto rijdt tegen boom in Lage Vuursche, bestuurder gewond

lees meer

Larense fietser zwaargewond in Eemnes

lees meer

Nog meer ruimte voor fietsers Maliesingel

lees meer

Bewoners Croeselaan willen sloop tegenhouden

lees meer

Fotoalbum Koningsdag 2017
Nog even nagenieten van Koningsdag 2017? Bekijk hier het Utrechtse fotoalbum.

lees verder »Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
Radio M Utrecht

Vrijdag in Aan Tafel!
Han van Bree komt praten over het leven van Koning Willem-Alexander.


RTV Utrecht

DocU: Koningsdag, veilig feesten?
Deze DocU geeft een kijkje achter de schermen bij de gemeente Utrecht en de hulpdiensten die elk jaar nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat Koningsdag zo veilig mogelijk verloopt.

-advertentie-