Niet alle ideeën van Titulaer kwamen van de grond

UTRECHT - De Houtense wetenschapper en sterrenkundige Chriet Titulaer had ideeën te over en een visie op de toekomst. Maar lang niet al die ideeën kwamen goed van de grond.
Titulaer overleed dit weekend op 73-jarige leeftijd. Hij was al lange tijd ziek en stierf in een privé-verzorgingshuis in Driebergen. En dat zorgt vandaag voor een golf aan reacties en herinneringen.

HOUTENS HOTEL

Zo weten inwoners van Houten nog wel iets van de plannen voor het Hotel van de Toekomst. Midden jaren '90 zou die verrijzen langs de A27. De architect, Geert van Veersen, was enthousiast. "Ik was heel erg onder de indruk. Alle noviteiten toepassen in het ontwerp, daar had ik hoge verwachtingen van."
Maar het project faalt. Volgens krantenartikelen uit die tijd werd het project tientallen miljoenen euro's duurder dan begroot. "Het ontwerp lag er globaal, maar er moest nog heel veel gebeuren. Vooral de financiën had Titulaer te gunstig berekend. Hij had een naam, maar die heeft hij niet waargemaakt."

RAKET TEGEN DOMTOREN

Ook Space '86 pakte niet geweldig uit. De beurs, met als publiekstrekker een raket tegen de Domtoren, trok niet zoveel bezoekers als gehoopt. Maar toch heeft het
, denkt astronaut André Kuipers: "Hij heeft een enorme stempel gedrukt op het ruimtevaartgebeuren."
En ook sterrenkundigen van de SRON in Utrecht hebben wat aan Titulaer gehad. Cor de Vries keek met veel belangstelling naar de maanlanding in 1969: "Nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit. Dat kreeg ik erdoor. Het is een spannende business die sterrenkunde."
De erfenis van Titulaer zit er volgens de Vries in dat hij veel mensen enthousiast heeft gemaakt voor de techniek en wetenschap. "De collegebanken voor natuurkunde en sterrenkunde puilden in die tijd uit. Chriet heeft het populair gemaakt."

Niet alle ideeën van Titulaer kwamen van de grond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.