Van Zanen: hulpdiensten tevreden over verloop Koningsdag

UTRECHT - Burgemeester Jan Van Zanen van Utrecht kijkt met een positief gevoel terug op Koningsnacht en -dag. "Mensen van de hulpdiensten en veiligheidsdiensten zijn heel tevreden over het verloop", zei de burgemeester aan het begin van de avond tegen RTV Utrecht.
"Er zijn natuurlijk kleine incidenten gebeurd, maar over het algemeen is het goed en rustig verlopen. Er was veel volk op de been en er was een feestelijke sfeer", aldus de burgemeester.

BETONBLOKKEN

Dit jaar plaatste de gemeente voor het eerst
op strategische plaatsen in de stad om te voorkomen dat er op massamenigten wordt ingereden. Utrecht besloot tot deze maatregel na meerdere aanslagen in Eurpese steden, zoals eerder deze maand nog in Stockholm.
"Er gebeurt veel in de wereld en in Europa, dus bij een evenement als Koningsdag moet je je afzettingen zó vormgeven dat ze ook enige stevigheid bieden. Maar dat betekent ook dat hulpdiensten er niet makkelijk in en uit kunnen. Volgens mij heeft dit niet geleid tot problemen, maar dit gaan we nog wél evalueren."
Volgens Van Zanen waren de betonblokken er preventief. "We hebben steeds gezegd: er zijn geen concrete aanwijzingen geweest voor aanslagen, maar je moet wel voorkomen dat er met materieel op mensen ingereden kan worden."

INCIDENTEN

Ook in de rest van de provincie zijn de feestelijkheden goed verlopen. De politie zegt dat Koningsnacht en -dag relatief rustig zijn verlopen, op een paar kleine incidenten na. "Het gaat dan in de meeste gevallen om openbare dronkenschap of iets dergelijks", aldus een woordvoerder van de politie.
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) meldt dat het bijzonder rustig was tijdens Koningsnacht- en dag. "We hebben het ontzettend rustig gehad, we kunnen wel concluderen dat het vanuit de brandweer gezien allemaal goed is verlopen", aldus een woordvoerder.

VOEDSELVEILIGHEID

Koningsdag was trouwens niet alleen een drukke aangelegenheid voor veiligheidsdiensten en hulpverleners. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging er op uit om de veiligheid van voedsel te controleren op de Vrijmarkt in Utrecht. De controleurs checkten of het eten dat verkocht werd wel aan de juiste voorwaarden voldeed. In Utrecht werden tientallen standjes gecontroleerd.
Koningsdag gaat vooral de boeken in als een zonnige, maar koude dag. Er werd gevreesd voor regen, maar met een enkel buitje hadden Utrechters weinig te klagen. De stad Utrecht kleurde oranje en de nodige producten werden uit de kast gehaald en op de Vrijmarkt aan een nieuwe eigenaar doorverkocht. Op het Lepelenburg vond de kindervrijmarkt plaats, waar alleen kinderen spullen mochten verkopen.

DOCUMENTAIRE

RTV Utrecht zendt komende zondag een documentaire uit over de organisatie achter Koningsdag in de stad Utrecht. Onze programmamakers kregen een uniek kijkje achter de schermen. De DocU 'Koningsdag, Veilig feesten?' wordt vanaf 7.30 uur uitgezonden en daarna ieder uur herhaald.
Gemist wat er zoal te doen was tijdens Koningsdag? Hier vindt u een overzicht van alle activiteiten per gemeente.

Utrechtse binnenstad kleurde oranje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.