Deze week in het nieuws: Koningsdag en lintjes voor Utrechters

Muziek in park Lepelenburg tijdens Koningsdag.
Muziek in park Lepelenburg tijdens Koningsdag. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Een overzicht van alle activiteiten op Koningsdag was het best gelezen nieuwsbericht deze week bij RTV Utrecht. Ook een overzicht van de 224 koninklijke onderscheidingen en de vermissing van een 17-jarige tiener werden veel aangeklikt.
1. KONINGSDAG
RTV Utrecht zette op een rij wat er in elke gemeente van de provincie op Koningsdag te doen was. Zo was er in bijvoorbeeld Bunschoten meer te doen dan ooit. Kinderen konden in de draaimolen of een treinrondrit maken en de avond werd afgesloten met een vuurwerkshow.
In Vinkeveen, in de gemeente De Ronde Venen, werd de traditionele vrijkmarkt vanwege het matige weer verplaatst naar sporthal De Boei. In Mijdrecht was er kermis en in Wilnis was de vrijmarkt voor kinderen ondanks het weer wel gewoon buiten op de Dorpsstraat.
Wie zin had in muziek kon misschien wel het best naar de stad Utrecht toe. Op het Domplein stond radiostation Q-Music en op het Janskerkhof waren twee podia te vinden. Studentendisco Woolloomooloo pakte uit met Beat-Rix Open Air.
2. LINTJES
Maar liefst 224 koninklijke onderscheidingen werden er woensdag uitgereikt in de provincie Utrecht. Het zijn er 28 meer dan vorig jaar.
Vooral in de gemeente Utrecht werden dit jaar flink meer mensen in het zonnetje gezet: 37 tegen 23 vorig jaar. Burgemeester Jan van Zanen spelde de versierselen ook nog op bij twee niet-Utrechters. Zoals ieder jaar waren het vooral vrijwilligers die een onderscheiding ontvangen voor hun inzet voor bijvoorbeeld de kerk of sportclub.
De meeste lintjes daalden neer in Utrecht (37), Utrechtse Heuvelrug (22), Veenendaal (15) en Woerden (15). In de hele provincie kregen 137 mannen, 87 vrouwen en elf echtparen een lintje.
Een van de gelukkigen was de 89-jarige Bep uit Utrecht. "Ik werd hiernaartoe gestuurd omdat ik dacht dat we naar de Ashton Brothers zouden gaan", vertelde ze. "Maar het was heel leuk en de burgemeester deed het fantastisch."
3. VERMISSING
De politie sloeg woensdagavond alarm toen een 17-jarig meisje uit Amersfoort verdwenen leek. Via Burgernet werden inwoners van Amersfoort en omgeving op de hoogte gesteld.
Het opsporingsbericht werd honderden keren gedeeld. Later op de avond was de tiener weer terecht. De politie bedankte iedereen via Twitter voor de hulp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.