"Krokodillentranen van wethouder over stoppen spoedzorg Hofpoort"

WOERDEN - De voormalig cliëntenraad van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden is woest op de gemeente. Volgens de belangenorganisatie is er veel te weinig gedaan om de spoedzorg en de huisartsenpost voor Woerden te behouden.
Vorige week werd bekend dat de spoedeisende hulp volgend jaar verdwijnt. Wethouder Yolan Koster-Dreese liet daarop weten 'ontzettend boos' te zijn. "Ik vind het onbehoorlijk bestuur dat dit soort organisaties dat zomaar beslissen, zonder daar in overleg mee te treden met een gemeente."

KROKODILLENTRANEN

De cliëntenraad is verbaasd over de reactie van de wethouder. Volgens de raad had de gemeente veel meer kunnen doen om de spoedeisende hulp open te houden. "De wethouder heeft echter geen enkele druk uitgeoefend om de spoedzorg open te houden. Dus naar mijn gevoel zijn het krokodillentranen."
Volgens wethouder Koster-Dreese kan de gemeente niet veel doen aan het verdwijnen van de spoedzorg in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. "Een ziekenhuis maakt dit soort beslissingen autonoom. Geld mag ik er niet aan uitgeven, dat is aan de zorgverzekeraars en niet aan de gemeente."
De wethouder vindt het vervelend dat de gemeente geen partij is geweest in de beslissing om te stoppen met de nachtelijke spoedeisende hulp. "We zijn niet in de gelegenheid gesteld om met elkaar het gesprek hierover te voeren. Er is nooit gezegd: zullen we eens om de tafel zitten om te kijken of we dit samen kunnen oplossen?"

ONDERZOEK

Koster-Dreese laat weten te gaan onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om de beslissing terug te draaien. Ook gaat ze kijken hoe gemeenten in de toekomst een rol kunnen spelen bij dit soort besluiten.
Vanaf januari moeten patiënten 's avonds, 's nachts en in het weekend naar het Antonius Ziekenhuis in Utrecht of Nieuwegein. Mensen die overdag spoedeisende ziekenhuishulp nodig hebben, kunnen tussen juni en januari 2018 nog wel terecht in Woerden.

Wethouder reageert op sluiten nachtelijke spoedeisende hulp

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.