Paleis Soestdijk: duurzame proeftuin, buitenplaats of innovatieplatform?

SOESTDIJK - Wordt Paleis Soestdijk de plek waar we in de toekomst alles te weten kunnen komen over duurzaamheid? Kunnen mensen er picknicken, wandelen en sporten? Of wordt het een platform voor innovatie? Vandaag wordt bekend wat er gaat gebeuren met het paleis.
Het historische landgoed is nu nog eigendom van de staat. Die zocht er een nieuwe bestemming voor na het overlijden van Prins Bernhard in 2004. Het paleis kwam daarom te koop te staan. 120 geïnteresseerden meldden zich.

DRIE KANSHEBBERS

Het Rijk koos uiteindelijk drie kanshebbers die met hun plannen voldeden aan alle eisen: een zakelijk rendabel plan dat toerisme en recreatie combineert met duurzaamheid.
De drie overgebleven partijen konden eind april een bod doen op het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen. Vandaag om 11.00 uur wordt bekend wie het hoogste bod deed en dus de nieuwe eigenaar wordt van Soestdijk. Ook wordt bekend hoeveel geld er wordt neergeteld voor Soestdijk.
Waarschijnlijk wordt eind dit jaar het koopcontract getekend. Het is de bedoeling dat het winnende plan volgend jaar uitgevoerd wordt.
Maar wat zijn de kanshebbers? Hieronder een beschrijving van het ministerie.

EDEN SOESTDIJK

Soestdijk wordt een paradijs van duurzaamheid, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit de ruimte. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve wonderkamers om de fantasie en het innovatieve denken te prikkelen.
In het park komt een biodome, een kas waarin het poolklimaat wordt nagebootst en het tropisch regenwoud. Hier krijgt de bezoeker een experience naar de planeet Mars.
Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein komt woningbouw (100-125 woningen). Lees hier een uitgebreidere samenvatting van Eden Soestdijk.

MADE BY HOLLAND

Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het paleis biedt ruimte aan tentoonstellingen. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren om hun nieuwste innovaties te presenteren.
Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er is horeca (ook hotels) op verschillende plekken op het landgoed.
Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen. Lees hier meer over Made by Holland.

NATIONAAL ENSEMBLE

Het idee is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. In het park komen ook horecapunten.
Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal.
In het paviljoen komt een 'Cathédrale d'Images', met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek.
Op het voormalige marechausseeterrein komt een villawijk met circa 40 (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komen 70 appartementen en herenhuizen. Lees hier meer over Soestdijk als buitenplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.