"Uitdaging om paleis Soestdijk eigentijds te maken"

SOESTDIJK - Een evenementencentrum, werkruimten voor innovatieve projecten, een hotel en zelfs horeca en een bowlingbaan maken straks onderdeel uit van het nieuwe Paleis Soestdijk. Investeringsgroep Made by Holland is trots dat het binnenkort aan de slag mag gaan met het historische gebouw.
"Bijna alle Nederlanders kennen het paleis en om daar iets eigentijds van te maken met behoud van verleden, dat is een enorme uitdaging", zegt projectleider Maya Meijer-Bergmans. "Het belangrijkste is dat dit een platform wordt voor de innovatiekracht van Nederland die je hier kunt gaan beleven vanuit het verleden."

WEDSTRIJD

Het historische landgoed is nu nog eigendom van de staat. Die zocht er een nieuwe bestemming voor na het overlijden van Prins Bernhard in 2004. Het paleis kwam daarom te koop te staan. 120 geïnteresseerden meldden zich, drie daarvan bleven over. Vandaag werd de
: Made by Holland koopt het paleis voor 1,7 miljoen euro.
"Het is een hele spannende dag geweest en we zijn ontzettend blij dat we het gewonnen hebben. Het was toch een soort wedstrijd", vertelt ze. Baarnse wethouder Erwin Jansma kijkt uit naar de toekomst van het monumentale gebouw. "Reuring, beleving, toerisme, economie, werkgelegenheid; het zijn heel veel factoren waar Baarn van kan profiteren in de toekomst."

KRITIEK

Er is ook kritiek op de plannen van Made by Holland. Liever had historicus Stefan Louwers gezien dat het een museum was geworden. "Nu hebben ze gekozen voor drie mogelijkheden, daarvan werd het de hoogste bieder. Dat vind ik een verkeerde methode", aldus Louwers. "Ik vraag me af of de oorspronkelijke bestemming wel voldoende in stand blijft."
Louwers benadrukt de historische waarde van Paleis Soestdijk. "Het paleis is 350 jaar oud en staat onder meer bekend om de defilés. Maar het is ook het zomerpaleis van verschillende koningen en stadhouders geweest, onder wie koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna."
De historicus denkt dat koningin Juliana zich zou omdraaien in haar graf als ze wist wat er met haar voormalige woning gaat gebeuren. "Je zou het in theorie nog aan prinses Beatrix kunnen vragen. Ik vraag me wel af wat zij ervan vinden. Ik denk dat ze het maar zo zo vinden, maar dat is speculatie. Innovatie zou logischer passen in het Evoluon in Eindhoven."
Volgens Louwers gaat Nederland niet goed om met zijn nationaal erfgoed. "Zeker als je het vergelijkt met andere landen zoals Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Die hebben daar veel meer geld voor over. Dus vanuit het Rijk had het ook gesubsidieerd kunnen worden."

De toekomst van Paleis Soestdijk is bekend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.