Eerste onderzoek: geen graven beschadigd bij Marekerk

DE MEERN - Bij opgravingen rond de Marekerk zijn geen graven beschadigd. Dat zegt de gemeente na eerste onderzoek. Er werd gegraven in de grond, omdat het plein rond de kerk vernieuwd wordt.
In eerste instantie leek er niets aan de hand, zegt aannemer Van Wijk: "We graven niet dieper dan 30 centimeter. Donderdag kwamen we ineens een grafzerk tegen op 25 centimeter en toen zijn we gestopt", aldus directeur Ben van Miltenburg. Later blijkt dat er al eerder menselijke resten zijn opgegraven.
Voorbijgangers zien de botten en de schedel zondag in de berg met grond. Een grote schrik voor de Historische Vereniging Vleuten-De Meern: "Het is een kleine gemeenschap hier, waar al generaties lang mensen wonen. Het zou dus best kunnen dat hier voorouders liggen van mensen die hier wonen."

ONDERZOEK

De aannemer zet de kerk meteen af met bedekte hekken. Daarachter zijn archeologen de hele dag bezig om te kijken of er meer botten liggen. Maar dat blijkt, uit een eerste conclusie, niet zo te zijn. De gemeente Utrecht meldt dat er geen compleet skelet naar boven is gekomen en dat het er dus niet op lijkt dat er graven vernield zijn.
De Marekerk krijgt een nieuw plein. Daarvoor zijn meer graafwerkzaamheden niet uitgesloten. De wethouder heeft daarom besloten dat archeologen een oogje in het zeil houden rond de Marekerk in de Meern.

GRAVEN

De Historische Vereniging vindt dat er vooraf meer onderzoek gedaan had moeten worden. Maar volgens de gemeente Utrecht is dat gebeurd. Steekproefsgewijs is er rond de kerk geboord om te kijken of er archeologische vondsten lagen. Daaruit werd de conclusie getrokken dat er veilig tot 30 centimeter gegraven kon worden.
Voor de graafmachinist zit de schrik er goed in, zegt de aannemer. "Hij is ontdaan van alles wat er gebeurd is." Maar hij had het tijdens het graven ook niet kunnen weten. "Alles komt in de bak van de graafmachine terecht en wordt op de hoop neergelegd. Als er geen zaken naar boven komen die wat aan het licht zouden kunnen brengen. Dan blijft die gewoon doorgraven. Want dat bot kan wel midden in de hoop zitten."

REGENBUI

Volgens de aannemer heeft een flinke regenbui ervoor gezorgd dat de botten zichtbaar werden. Ook de archeologen ter plaatse sluiten uit dat er hele skeletten rond de kerk liggen, zo dicht op het grondoppervlak. Uit verder onderzoek van de gemeente moet blijken waar de menselijke resten vandaan komen.

Eerste onderzoek: geen graven beschadigd bij Marekerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.