Films van jonge immigranten vertoond in Stadsschouwburg

UTRECHT - Filmmakers met een immigrantenachtergrond zagen hun filmprojecten vandaag voor een keer op het grote doek. In de Utrechtse Stadsschouwburg vond namelijk een filmfestival van de Ithaka Internationale Schakelklassen plaats.
"Het is heel spannend, en natuurlijk leuk", zegt de 14-jarige Laith Alrasho. Hij heeft het camerawerk verzorgd voor zijn film, maar had nog nooit eerder met een grote camera gefilmd. Dat zijn werk nu op een groot scherm te zien is vindt hij leuk. "Dat alle mensen zien hoe het gefilmd is, en dat ik dat zelf ook weer terug kan zien, dat is leuk."
Ook leerling Fadila Ouedraogo heeft veel plezier gehad tijdens het maken van de film. "Het leukste was het organiseren, plannen en mensen met elkaar te laten samenwerken."

SCHAKELKLASSEN

Ithaka heeft drie vestigingen in de provincie Utrecht. In totaal zitten er 700 leerlingen op de school. Het zijn immigranten tussen de 12 en 18 jaar oud. Ze komen uit landen vanuit de hele wereld, maar de meeste jongeren woonden vroeger in Syrie.
Ze zijn leerplichtig als ze naar Nederland komen en belanden dan een of twee jaar in de schakelklassen om voorbereid te worden op de middelbare school of het beroepsonderwijs. De school maakt films met de leerlingen om op een speelse wijze met de Nederlandse taal bezig te zijn.

CREATIEVE MANIER

Hemmo Bruinenberg begeleidt de leerlingen. "Je moet op verschillende manieren met de taal bezig zijn. Dit is een creatieve manier. Door een script te schrijven, door met een filmplan te werken en met elkaar te overleggen. Ook door te acteren in het Nederlands voor de camera."
De leerlingen hebben de scripts en onderwerpen voor de films zelf bedacht. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, zoals verboden liefde, pesten en vluchten naar het buitenland.

MOEILIJKE PERIODE

Filmmaker Aziz uit Syrie heeft zijn film gemaakt over macht. "Ik laat zien dat iemand mensen in zijn huis heeft die voor hem werken. Bijvoorbeeld iemand die hem wakker maakt en een spiegel voor hem houdt. Aan het einde van het filmpje zie je dat die man zelf ook voor iemand werkt die sterker is dan hij."
De leerlingen hebben een half jaar workshops gevolgd en daar zijn uiteindelijk bijna dertig films uit voortgekomen. Dertien daarvan zijn vandaag vertoond in de Stadsschouwburg.

Verslaggever Robert Jan Booij bij het Ithaka filmfestival. (1)
Verslaggever Robert Jan Booij bij het Ithaka filmfestival. (2)
Het Ithaka filmfestival in de Stadsschouwburg.
Filmmaker Aziz vertelt over zijn productie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.