Zorgen om oververhitte woningmarkt in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Utrechters maken zich grote zorgen over de woningmarkt. Zowel in de koop- als huursector hebben mensen grote moeite hun droomhuis te vinden.
51 procent van de Utrechters dat wil kopen, vindt geen geschikt huis dat binnen de mogelijkheden past. Op de huurmarkt is dat aantal zelfs 77 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht, waarvoor ruim negenhonderd mensen werden ondervraagd.

GEKTE

"Een koper moet snel met een bod komen", reageert één van de respondenten. "Doordat kopers elkaar moeten aftroeven ontstaat er weer een huizenbubbel." Een ander zegt: "Ik moet hoger bieden dan de vraagprijs. Zonder aankoopmakelaar wordt er niet gereageerd. Huizen op Funda zijn vaak al weg voordat je kan reageren."

DUURDER

In het eerste kwartaal van 2016 was de verkoopprijs van een huis in de gemeente Utrecht gemiddeld 239.000 euro. Een jaar later is dat al 276.000 euro. In Amersfoort ging dat gemiddelde in diezelfde periode van 253.000 naar 286.000.
Verder blijkt uit het onderzoek dat een ruime meerderheid van de Utrechters denkt dat de huizenprijzen de komende tijd blijven stijgen. Als oplossing zien veel mensen vooral: meer huizen bouwen.

SLAAPKAMER

Sarah is alleenstaande moeder van een tienerdochter. Ze woont in een veel te kleine huurwoning in IJsselstein, met slechts één slaapkamer. "We vonden het belangrijk dat zij haar eigen kamer heeft. Dus het is haar kamer. Mijn bed staat op de overloop."
Ze zou niets liever willen dan een betaalbaar huis met een tuin, maar zo'n woning is niet te vinden. "Voor koopwoningen kan ik een hypotheek van maximaal 125.000 lenen en in bijna heel Nederland vind je daar geen huis met een tuin voor."

HUUR OF KOOP

"De sociale huurwoningen heb ik wel een beetje opgegeven omdat ik die prijzen gewoon niet kan betalen in m'n eentje. Dus ik gooi m'n hoop toch op koopwoningen op de markt."

KOPERS ZELF SCHULDIG

Volgens Bas de Vogel van ERA Makelaardij Utrecht zijn het kopers die de markt voor zichzelf en andere woningzoekenden om zeep helpen. "Je mag best een stukje boven de vraagprijs zitten, 5 of 10 procent. Maar je ziet nu huizen die voor 4,5 ton op de markt staan en voor 5,5 eruit gaan."
Met de beschuldigende vinger naar makelaars wijzen, is volgens De Vogel in zulke gevallen niet terecht. "Het heeft niets te maken met waardering die makelaars eraan geven. Kopers denken: 'ik krijg het toch wel gefinancierd door de bank'. En ze bieden dan er flink boven om niet weer met lege handen te staan."

OPLOSSING

Een oplossing zou volgens de makelaar kunnen zijn dat bij iedere verkoop een verplichte onafhankelijk deskundige, of bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, wordt aangesteld. "Daarmee voorkom je dat mensen 100.000 euro boven de reële marktwaarde betalen."

HEEL UTRECHT

Niet alleen de huisprijzen in de populaire wijken van de stad Utrecht rijzen de pan uit. "Een goede jaren '30-woning in Bunnik, Odijk, Houten of omgeving wordt ook overboden. Ook met percentages als 5 tot 10 procent boven de vraagprijs."
Ook in de huursector merkt De Vogel problemen. "De huur stijgt elk jaar. Bovendien is er weinig huuraanbod in Utrecht. Veel mensen willen daarom overstappen op een koophuis."
RTV Utrecht gaat de komende tijd meerdere verhalen maken over de woningmarkt in de regio. Alle artikelen over het onderwerp zijn hier gebundeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.