Vreugde en verdriet na beruchte examentelefoontjes

WOERDEN - "Al mijn leerlingen hebben het gehaald", zegt een juichende docent als ze de uitslagenvergadering verlaat. Het zijn vooral vrolijke gezichten op het Kalsbeek College in Woerden. RTV Utrecht-verslaggever Martin de Wit mocht vandaag meekijken achter de schermen van de school.
Dat begon allemaal om 8.00 uur vanmorgen. De normeringen zijn dan binnen waarmee de uitslagen van de eindexamens worden bepaald. De examencommissie heeft zich dan in de systeemruimte van de school verzameld. Op de vier computers die daar staan, worden de normeringen binnengehaald en direct verwerkt. Nog geen kwartier later heeft commissielid Coen van der Stelt een print met de namen van leerlingen in zijn handen. Zijn gezicht staat bedrukt en als zijn ogen bij één naam blijven steken, kijkt hij zelfs gepijnigd. "Ach gezakt! Van deze leerling had ik echt op succes gehoopt. Maar nee dus, gezakt als een baksteen."

NORMERING

Het aantal leerlingen dat gezakt is, valt Van der Stelt dit jaar wat tegen, ondanks dat de normering voor de meeste vakken positief uitvalt. Zo krijgen havoleerlingen voor verschillende vakken enige tienden gratis bovenop hun cijfer. "Achteraf is dan gebleken dat het examen te moeilijk was of dat er andere redenen zijn om het cijfer wat op te hogen."
Hoewel de uitslagen al bekend zijn, hoeven leerlingen van het Kalsbeek College vanochtend nog geen telefoontje te verwachten. "We gaan eerst alle uitslagen controleren zodat we het echt zeker weten." Ook worden de slechtnieuwsgesprekken nog voorbereid. "We gaan bekijken welk advies we een leerling kunnen geven. Bijvoorbeeld voor welk vak ze het beste een herexamen kunnen doen."

TELEFOONTJES

Negentig procent van de havo-leerlingen op het Kalsbeek heeft het gehaald. Een prima score vindt adjunct-directeur Van der Stelt. Maar eerst moet hij nog door een zure appel heen en worden de leerlingen gebeld die het niet gehaald hebben.
Vanaf 13.30 uur is het tijd voor die beruchte telefoontjes. "Ik heb wel een standaard zin waarmee ik het gesprek open, maar eigenlijk hoef ik niks te zeggen", zegt Van der Stelt. "Het tijdstip waarop ik bel zegt al genoeg. Gelukkig reageren de meeste leerlingen begripvol en vaak zien ze het zelf al aankomen."
En dan gaat het er af en toe emotioneel aan toe. Eén leerling had juist verwacht dat ze het wél gehaald zou hebben maar met vier vijven op haar lijst zit het er niet meer in. Zelfs een herexamen kan geen uitkomst meer bieden.
Als die telefoontjes erop zitten is het tijd voor de leuke gesprekken. En dat zijn er gelukkig een stuk meer.

Vandaag horen eindexamenleerlingen of ze zijn geslaagd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.