Jeugd begint later aan seks, sexting neemt toe

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: dinsdag 20 juni 2017, 00:33 uur

PROVINCIE UTRECHT - Jongeren beleven hun ontmaagding gemiddeld anderhalf jaar later dan in 2012. Daarentegen is het versturen van naaktfoto's en seksfilmpjes (sexting) fors toegenomen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Seks onder je 25e' onder ruim 20.000 jongeren. Dit is uitgevoerd door Rutgers in Utrecht en Soa Aids Nederland, in samenwerking met de GGD'en.

Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar. "Mogelijk hanteren jongeren nu een andere norm ten aanzien van de leeftijd waarop jongeren seks horen te hebben", aldus de onderzoekers, die geen eenduidige verklaring kunnen geven voor de verschuiving. Het zou ook kunnen dat de jeugd tegenwoordig te veel zijn afgeleid zijn door internet en social media, maar dat is niet vastgesteld.

De opvattingen over seks zonder relatie of liefde zijn wel toleranter geworden, blijkt uit de peiling. aan andere vormen van seks begint de jeugd later dan vijf jaar geleden. Anno 2017 heeft de helft van de jongeren met 15,8 jaar getongzoend. Bijna een jaar later (met 16,5 jaar) heeft de helft wel eens gevoeld en gestreeld. Weer ruim een jaar later (met 17,6 jaar) heeft de helft van de jongeren ervaring met vingeren of aftrekken en met 18,2 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met orale seks.

De groep jongeren die al heel jong, tussen de 12 en 14 jaar, de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden. Dit is volgens de onderzoekers gunstig, want jongeren die heel vroeg beginnen met seks worden vaker gedwongen of overgehaald en doen het vaker onbeschermd.

MEER SEXTING
Het aantal jongeren dat wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, is flink gestegen. In het afgelopen halfjaar heeft 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens dit gedaan. Dat is veel meer dan in 2012, met respectievelijk 4 procent van de meisjes en 6 procent van de jongens. Verder blijkt dat 24 procent van de jongens en 19 procent van de meisjes een persoonlijke naaktfoto of seksfilmpje heeft ontvangen.

Van de jongeren van wie een naaktfoto of seksfilmpje werd doorgestuurd naar anderen (2 procent van de jongens en 1 procent van de meisjes), geeft ruim de helft van de jongens en driekwart van de meisjes aan dat ze dit vervelend vonden.

GENIETEN
De onderzoekers zien een heel positief punt, want zowel jongens als meisjes blijken te genieten van de seks: 94 procent van de jongens en 90 procent van de meisjes vindt het fijn.

GRENSOVERSCHRIJDING
Ondanks dat het aantal jongeren dat te maken krijgt met seksuele grensoverschrijding iets is afgenomen, blijft seksuele grensoverschrijding een punt van zorg, vinden de onderzoekers. Drie procent van de jongens en 14 procent van de meisjes heeft ermee te maken gehad. In veel gevallen werd er geweld gebruikt.

CONDOOMGEBRUIK
Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Daarna neemt het gebruik sterk af. Bij een onenightstand doet ruim 40 procent van de jongeren het zonder. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 75 procent van de jongens en 66 procent van de meisjes zich niet te hebben laten testen op soa's.

ANTICONCEPTIE
In vergelijking met 2012 gebruiken meer jongeren bij de eerste keer seks een vorm van anticonceptie. Hoewel de pil nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode is, neemt het gebruik ervan sterk af: van 61 procent naar 50 procent onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap. In plaats van de pil kiezen meisjes vaker voor andere anticonceptiemiddelen, met name voor het spiraaltje (11 procent). "Omdat je de pil elke dag moet slikken en dit makkelijk kunt vergeten, kan een spiraaltje voor meiden een goed alternatief zijn", schrijven de onderzoekers.

ABORTUS
Zestien van de duizend jongens en 24 van de duizend meisjes in dit onderzoek kregen ooit in hun leven te maken met een ongeplande zwangerschap. Bij negen op de duizend jongens onderging een meisje dat zwanger van hen was een abortus en elf op de duizend meisjes ondergingen ooit zelf een abortus. Dit is laag in vergelijking met andere landen. Toch verdient dit thema volgens de onderzoekers extra aandacht, omdat er een taboe lijkt te rusten op het ondergaan van een abortus.

HOMONEGATIVITEIT
Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt is sterk gedaald. In 2012 keurde de helft van jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

AFKOMST
Jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn conservatiever in hun opvattingen over seks en dit vertaalt zich in hun gedrag, zien de onderzoekers. Binnen de groep 12- tot en met 17-jarigen hebben jongens ťn meisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst minder ervaring met relaties en vrijwel alle vormen van seks. Mede hierdoor lijkt het risico op soa/hiv onder Turkse en Marokkaanse jongeren iets lager dan bij andere jongeren.

Deze groepen praten weinig over seks met hun omgeving. Ook bij vragen over seksualiteit gaan ze minder vaak naar familie, vrienden of zoeken op internet. De kennis over seks, soa's en anticonceptie is in deze groepen dan ook relatief laag, stellen de onderzoekers. Jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben ook minder positieve gevoelens over seks, hoewel ze wel iets meer seksueel zelfvertrouwen hebben en een positiever lichaamsbeeld dan andere jongeren. Turkse en Marokkaanse meisjes geven vaker aan dat ze de eerste keer werden overgehaald.

Voor zeer christelijke en islamitische jongeren geldt volgens de onderzoekers vrijwel hetzelfde als voor jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst. Deze jongeren zijn vergeleken met andere jongeren conservatiever in hun opvattingen over seks voor het huwelijk of seks zonder verliefdheid.

ANTILLIANEN
Binnen de groep Antillianen en Surinamers zien de onderzoekers een minder eenduidig beeld over opvattingen en gedrag. Jongens van Surinaamse afkomst denken bijvoorbeeld relatief positief over seks zonder verliefdheid, terwijl meisjes van Surinaamse en Antilliaanse afkomst juist relatief conservatief zijn in hun opvattingen. Onder jongens van Surinaamse of Antilliaanse afkomst komt het hanteren van een dubbele moraal (het sterker afkeuren van veel sekspartners voor meisjes dan voor jongens) opvallend veel voor.

SAMENVATTEND
De onderzoekers zien, naast de vele positieve ontwikkelingen, nog behoorlijk wat punten van zorg. Genoemd worden onder meer: seksuele grensoverschrijding, seksueel zelfbeeld, voorlichting aan jongeren tussen 12-14 jaar en laagopgeleiden en het niet laten testen op soa's.


-advertentie-Heeft u tips voor onze redactie?
Bel dan de tiplijn van RTV Utrecht: 030 - 8 500 500.
Nieuwsoverzicht

Zelf afval wegbrengen "belachelijk" en "te vies voor woorden"

Nederlanders die zelf hun restafval weg moeten brengen zijn minder tevreden over...

 • video

lees verder »


-advertentie-

Ouders vangen kinderen op tijdens onderwijsactie

Ouders en leerlingen van de Apollo 11-school in De Meern steken actievoerende on...

lees verder »


Veens moet 1,6 ton voor vrijwilligerswerk uitkeren

Welzijnsorganisatie Veens in Veenendaal moet alsnog 160.000 euro voor vrijwillig...

lees verder »


Vrouwen met scootmobiel te water in Spakenburg

In de Spakenburgse Havenstraat hebben twee vrouwen een nat pak opgelopen. Op de ...

lees verder »


Tony Neef krijgt boek over Utrechtse jeugd Wim Sonneveld

Het boek 'Wat leefden wij eenvoudig toen' over de jeugd van caberetier Wim Sonne...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


Margreet: Nieuwe liefde tijdens Kersentocht

Margreet gaat mee met de Kersentocht van de Utrechtse 'Zuidbus' en komt daar nie...

 • video

lees verder »


Van Baarle zevende op NK wielrennen

Dylan van Baarle is zondag in Montferland als zevende geŽindigd op het NK wielre...

lees verder »


Twee auto's botsen op ring Utrecht

Bij een aanrijding met twee auto's op de Zuilense Ring in Utrecht is vanmiddag e...

 • slideshow

lees verder »


Amersfoorts reddingsteam redt opvarenden van gecrashte boot

Het speciale hoogtereddingsteam van de brandweer met uitvalsbasis Amersfoort is ...

lees verder »


Cats en Swier winnen in unieke Vrouwentriathlon Utrecht

Bijna tweehonderd vrouwen zwommen, fietsten en renden vandaag de Vrouwentriathlo...

 • slideshow

lees verder »


Klassieke Kever vliegt in brand in Amstelhoek

Een Volkswagen Kever is vanmiddag rond 14.20 uur in brand gevlogen bij het tanks...

 • slideshow

lees verder »


Recordopbrengst bij sponsortocht voor Ronald McDonald Kinderfonds

Deelnemers aan de sponsorwielertocht en sponsorloop van het Ronald McDonald Kind...

lees verder »


Genieten geblazen van dweilorkesten in Hoogland

Hoogland Dweilland zorgt in de wijde omgeving van de Hamseweg voor een kakafonie...

 • slideshow

lees verder »


Twee vechtersbazen opgepakt in Oudewater

De politie in Oudewater had gisteren een drukke avond. In de nacht van zaterdag ...

lees verder »


Eerste vrouwelijke hoogleraar geŽerd met herdenkingsboom

Hoogleraar Johanna Westerdijk is geŽerd met een iep in het Cantonspark in Baarn....

 • slideshow

lees verder »


Brandweer trekt stier uit sloot

Brandweermedewerkers hebben vanavond een stier uit de sloot gered in Baambrugge ...

 • slideshow

lees verder »


Protest in Utrechtse Moreelsepark tegen onrecht Rif-regio Marokko

Ongeveer honderd mensen hebben vanmiddag in het Utrechtse Moreelsepark gedemonst...

 • slideshow

lees verder »


Deze week in het nieuws: ongelukken, schietpartijen en brand in het centrum van Utrecht

Nieuwsberichten over verkeersongelukken, (criminele) afrekeningen en branden tre...

 • slideshow

lees verder »


Schuur volledig in de as gelegd in Abcoude

In Abcoude is afgelopen nacht een schuur compleet afgebrand. Niemand is gewond g...

lees verder »


Brons Mackaij op NK wielrennen

Floortje Mackaij is als derde geŽindigd op het NK wielrennen voor vrouwen. De Wo...

lees verder »


Benefiettoernooi voor Joey Snijders in IJsselstein

In het weekend dat Joey Snijders terugkeert na een revalidatieverblijf van acht ...

lees verder »


Bestelbus rijdt verkeerslicht uit de grond in Amersfoort

Een uitwijkmanoeuvre op de kruising van de Maatweg en de Ringweg Koppel in Amers...

 • slideshow

lees verder »


Twee dwergen van Sneeuwwitje gejat in Vinkeveen

Al bijna dertig jaar staan in de voortuin van Corrie uit Vinkeveen stenen beelde...

 • slideshow

lees verder »


Kersenfestival regenachtig van start

Dit weekend wordt in Cothen het jaarlijkse Kersenfestival gehouden. Hoewel het w...

 • video

lees verder »


Brand in verpleeghuis blijkt gesprongen waterleiding

De brandweer dacht vanmiddag naar een brand in verpleeghuis Kloosterlaan in Lage...

 • slideshow

lees verder »


Vrouw raakt gewond bij botsing in Breukelen

Een vrouw is vanochtend gewond geraakt bij een botsing. Het incident gebeurde op...

 • slideshow

lees verder »


Journalist Leo Fijen uit Maartensdijk krijgt pauselijke onderscheiding

Journalist Leo Fijen uit Maartensdijk is vandaag pauselijk onderscheiden. Fijen ...

 • slideshow

lees verder »


Quirine Lemoine wint toernooi in Zweden

Quirine Lemoine heeft het ITF tennistoernooi van het Zweedse Ystad op haar naam ...

lees verder »


39-jarige motorrijder uit IJsselstein overlijdt bij ongeluk A2 Nieuwegein

Op de A2 bij de afslag naar Nieuwegein is vanochtend een 39-jarige motorrijder u...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Amersfoortse teckel Kobe na uren bevrijd uit konijnenhol

Teckel Kobe is vannacht door de brandweer uit een benarde positie positie bevrij...

 • slideshow

lees verder »


"Hardleerse" bestuurder zonder rijbewijs aangehouden in Tienhoven

De politie Stichtse Vecht heeft gisteren een "hardleerse" bestuurder in de kraag...

lees verder »


Twee jongens op "rooftocht" bij meerdere autokraken in Kanaleneiland

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn vanochtend meerdere autokraken geweest. ...

lees verder »


Drie gewonden na steekpartij op de Mariaplaats

Op de Mariaplaats in de Utrechtse binnenstad zijn vannacht bij een steekpartij d...

lees verder »


Politie zoekt getuigen na mishandeling bij Oldtimer evenement Veenendaal

De politie in Veenendaal is op zoek naar getuigen van een mishandeling van een 5...

lees verder »


Gewonde bij steekvlam in bedrijfspand aan Groenewoudsedijk

Bij een steekvlam in een bedrijfspand aan de Groenewoudsedijk is een medewerker ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Minidocu: Tonny van der Linden, misschien wel Utrechts beste voetballer ooit

Vandaag is bekend geworden dat DOS-icoon Tonny van der Linden op 84-jarige leeft...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Spakenburg en DOVO ondertekenen statement tegen beloftenteams

Spakenburg en DOVO protesteren tegen de indeling van vijf beloftenteams in de de...

lees verder »


DOS-legende Tonny van der Linden overleden

Tonny van der Linden is op 84-jarige leeftijd overleden. De oud-voetballer maakt...

 • slideshow
 • audio

lees verder »


'Kruys eerste keuze bij FC Eindhoven'

De kans bestaat dat DOVO voor komend seizoen op zoek moet naar een nieuwe traine...

lees verder »


 

Straapraat: wanneer had u voor het eerst seks?

 

Straatpraat: hoe belangrijk is liefde bij seks?


Gerelateerde berichten

OM: Dood vrouw in UMC niet door strafbaar feit

lees meer

"Minister moet zich bemoeien met sterfgeval in UMC"

lees meer

Hoge zonkracht verwacht in Midden-Nederland

lees meer

UMC: aanpak darmontsteking fors goedkoper

lees meer

Groenekanse arts Nossbaum moet stoppen

lees meer

Westbroek over asperges in Utrecht

lees meer

RIVM verwacht geen mazelenuitbraak

lees meer

"Bezoek een huisarts voordat je zwanger wilt worden"

lees meer

Radio M Utrecht

Lekker weer Van Leeuwen
Presentator Bart van Leeuwen is deze zomer te horen bij Radio M Utrecht FM 93.1. Tot begin augustus presenteert hij elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur het gezellige middagprogramma Lekker weer Van Leeuwen.Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
In de regio

Dossier: Woningmarkt
De gekte op de Utrechtse woningmarkt lijkt alleen maar erger en erger te worden. Prijzen schieten de pan uit en mensen vinden geen huis. RTV Utrecht volgt de ontwikkelingen in een apart dossier.

lees verder »


Binnenkort

NooN
NooN is terug! Het televisieprogramma voor de Utrechtse jeugd wordt vanaf 17 mei weer op UStad en vanaf 19 mei op RTV Utrecht uitgezonden. Studenten van de School voor Journalistiek maken gloednieuwe afleveringen vol informatieve en leuke onderwerpen.

-advertentie-