Jeugd begint later aan seks, sexting neemt toe

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: dinsdag 20 juni 2017, 00:33 uur

PROVINCIE UTRECHT - Jongeren beleven hun ontmaagding gemiddeld anderhalf jaar later dan in 2012. Daarentegen is het versturen van naaktfoto's en seksfilmpjes (sexting) fors toegenomen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Seks onder je 25e' onder ruim 20.000 jongeren. Dit is uitgevoerd door Rutgers in Utrecht en Soa Aids Nederland, in samenwerking met de GGD'en.

Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar. "Mogelijk hanteren jongeren nu een andere norm ten aanzien van de leeftijd waarop jongeren seks horen te hebben", aldus de onderzoekers, die geen eenduidige verklaring kunnen geven voor de verschuiving. Het zou ook kunnen dat de jeugd tegenwoordig te veel zijn afgeleid zijn door internet en social media, maar dat is niet vastgesteld.

De opvattingen over seks zonder relatie of liefde zijn wel toleranter geworden, blijkt uit de peiling. aan andere vormen van seks begint de jeugd later dan vijf jaar geleden. Anno 2017 heeft de helft van de jongeren met 15,8 jaar getongzoend. Bijna een jaar later (met 16,5 jaar) heeft de helft wel eens gevoeld en gestreeld. Weer ruim een jaar later (met 17,6 jaar) heeft de helft van de jongeren ervaring met vingeren of aftrekken en met 18,2 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met orale seks.

De groep jongeren die al heel jong, tussen de 12 en 14 jaar, de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden. Dit is volgens de onderzoekers gunstig, want jongeren die heel vroeg beginnen met seks worden vaker gedwongen of overgehaald en doen het vaker onbeschermd.

MEER SEXTING
Het aantal jongeren dat wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, is flink gestegen. In het afgelopen halfjaar heeft 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens dit gedaan. Dat is veel meer dan in 2012, met respectievelijk 4 procent van de meisjes en 6 procent van de jongens. Verder blijkt dat 24 procent van de jongens en 19 procent van de meisjes een persoonlijke naaktfoto of seksfilmpje heeft ontvangen.

Van de jongeren van wie een naaktfoto of seksfilmpje werd doorgestuurd naar anderen (2 procent van de jongens en 1 procent van de meisjes), geeft ruim de helft van de jongens en driekwart van de meisjes aan dat ze dit vervelend vonden.

GENIETEN
De onderzoekers zien een heel positief punt, want zowel jongens als meisjes blijken te genieten van de seks: 94 procent van de jongens en 90 procent van de meisjes vindt het fijn.

GRENSOVERSCHRIJDING
Ondanks dat het aantal jongeren dat te maken krijgt met seksuele grensoverschrijding iets is afgenomen, blijft seksuele grensoverschrijding een punt van zorg, vinden de onderzoekers. Drie procent van de jongens en 14 procent van de meisjes heeft ermee te maken gehad. In veel gevallen werd er geweld gebruikt.

CONDOOMGEBRUIK
Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Daarna neemt het gebruik sterk af. Bij een onenightstand doet ruim 40 procent van de jongeren het zonder. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 75 procent van de jongens en 66 procent van de meisjes zich niet te hebben laten testen op soa's.

ANTICONCEPTIE
In vergelijking met 2012 gebruiken meer jongeren bij de eerste keer seks een vorm van anticonceptie. Hoewel de pil nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode is, neemt het gebruik ervan sterk af: van 61 procent naar 50 procent onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap. In plaats van de pil kiezen meisjes vaker voor andere anticonceptiemiddelen, met name voor het spiraaltje (11 procent). "Omdat je de pil elke dag moet slikken en dit makkelijk kunt vergeten, kan een spiraaltje voor meiden een goed alternatief zijn", schrijven de onderzoekers.

ABORTUS
Zestien van de duizend jongens en 24 van de duizend meisjes in dit onderzoek kregen ooit in hun leven te maken met een ongeplande zwangerschap. Bij negen op de duizend jongens onderging een meisje dat zwanger van hen was een abortus en elf op de duizend meisjes ondergingen ooit zelf een abortus. Dit is laag in vergelijking met andere landen. Toch verdient dit thema volgens de onderzoekers extra aandacht, omdat er een taboe lijkt te rusten op het ondergaan van een abortus.

HOMONEGATIVITEIT
Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt is sterk gedaald. In 2012 keurde de helft van jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

AFKOMST
Jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn conservatiever in hun opvattingen over seks en dit vertaalt zich in hun gedrag, zien de onderzoekers. Binnen de groep 12- tot en met 17-jarigen hebben jongens ťn meisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst minder ervaring met relaties en vrijwel alle vormen van seks. Mede hierdoor lijkt het risico op soa/hiv onder Turkse en Marokkaanse jongeren iets lager dan bij andere jongeren.

Deze groepen praten weinig over seks met hun omgeving. Ook bij vragen over seksualiteit gaan ze minder vaak naar familie, vrienden of zoeken op internet. De kennis over seks, soa's en anticonceptie is in deze groepen dan ook relatief laag, stellen de onderzoekers. Jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben ook minder positieve gevoelens over seks, hoewel ze wel iets meer seksueel zelfvertrouwen hebben en een positiever lichaamsbeeld dan andere jongeren. Turkse en Marokkaanse meisjes geven vaker aan dat ze de eerste keer werden overgehaald.

Voor zeer christelijke en islamitische jongeren geldt volgens de onderzoekers vrijwel hetzelfde als voor jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst. Deze jongeren zijn vergeleken met andere jongeren conservatiever in hun opvattingen over seks voor het huwelijk of seks zonder verliefdheid.

ANTILLIANEN
Binnen de groep Antillianen en Surinamers zien de onderzoekers een minder eenduidig beeld over opvattingen en gedrag. Jongens van Surinaamse afkomst denken bijvoorbeeld relatief positief over seks zonder verliefdheid, terwijl meisjes van Surinaamse en Antilliaanse afkomst juist relatief conservatief zijn in hun opvattingen. Onder jongens van Surinaamse of Antilliaanse afkomst komt het hanteren van een dubbele moraal (het sterker afkeuren van veel sekspartners voor meisjes dan voor jongens) opvallend veel voor.

SAMENVATTEND
De onderzoekers zien, naast de vele positieve ontwikkelingen, nog behoorlijk wat punten van zorg. Genoemd worden onder meer: seksuele grensoverschrijding, seksueel zelfbeeld, voorlichting aan jongeren tussen 12-14 jaar en laagopgeleiden en het niet laten testen op soa's.


-advertentie-Heeft u tips voor onze redactie?
Bel dan de tiplijn van RTV Utrecht: 030 - 8 500 500.
Nieuwsoverzicht

Incident bij kinderopvang in De Bilt, ouders krijgen vanavond uitleg

Bij buitenschoolse opvang Partou in De Bilt heeft vorige week een incident plaat...

lees verder »


-advertentie-

RTV Utrecht zendt huldiging Dafne Schippers live uit

De huldiging van sprintster Dafne Schippers is vanmiddag rechtstreeks te zien bi...

lees verder »


OM wil celstraf voor fraude oud-wethouder Rhenen en zijn zoon

Het OM eist twintig maanden gevangenis tegen vader en zoon Jan en Jarno Fukkink ...

lees verder »


Gezochte man uit Soest heeft wapenstok en dure schoenen in auto

In Haarlem zijn twee mannen uit Soest en Alkmaar aangehouden. De twee trokken me...

lees verder »


Hennepkwekerij gevonden in huis Vathorst

De politie heeft na een anonieme tip een hennepkwekerij gevonden in de Amersfoor...

 • slideshow

lees verder »


Straatrovers mishandelen en bestelen vrouw (22) in Rivierenwijk

Een 22-jarige vrouw is vannacht op straat belaagd door twee mannen die haar wild...

lees verder »


Nieuwegeiner (60) gooit molotovcocktail van flat

Een 60-jarige man uit Nieuwegein is gisteravond aangehouden nadat hij een moloto...

lees verder »


Weer drugsafval gedumpt langs Amsterdam-Rijnkanaal

Opnieuw is langs het Amsterdam-Rijnkanaal een lading volle afvalzakken gedumpt. ...

 • slideshow

lees verder »


Poolse opsporingsposters in Bunschoten voor Savannah

De politie heeft in de omgeving van Bunschoten posters opgehangen waarop in het ...

lees verder »


Ongeluk in Woudenberg: moeder en kind gewond

In de polder tussen Woudenberg, Leusden en Scherpenzeel is vanochtend een zwaar ...

lees verder »


Agent schiet verwarde man neer in Loosdrecht

De politie heeft vannacht een verwarde man voor zijn woning neergeschoten in Loo...

lees verder »


Fanplein FC Utrecht open om 14.30

DrieŽnhalf uur voor de Europa League-wedstrijd tussen FC Utrecht en Zenit Sint-P...

lees verder »


Oud-wethouder Rhenen voor rechter om belastingfraude en witwassen

Hebben de voormalige VVD-wethouder Jan Fukkink uit Rhenen en zijn zoon zes ton v...

lees verder »


Extra toezicht in Kanaleneiland voor rellende jongeren

De gemeente Utrecht gaat extra handhavers inzetten die toezicht moeten houden op...

lees verder »


Nieuw waarschuwingsbord: haal uw hond uit de auto

De Dierenbescherming gaat waarschuwingsborden plaatsen om hondenbezitters te waa...

 • audio

lees verder »


"Weg met herenfiets met hoge stang"

De herenfiets, met zijn hoge stang, is gevaarlijk in het verkeer. De fiets is on...

lees verder »


Hongaarse eetpiraten krijgen boete van 350 euro

Drie 'eetpiraten' moeten elk een boete van 350 euro betalen. De Hongaarse mannen...

lees verder »


Pas op in het verkeer: zeer dichte mist

In bijna heel Nederland komt zeer dichte mist voor. Het KNMI heeft als waarschuw...

lees verder »


Onkruid hindernis voor hulpdiensten Stichtse Vecht

Woekerend onkruid in Stichtse Vecht levert zoveel klachten op, dat zelfs de bran...

 • audio

lees verder »


Auto vliegt in brand op A1

Op de A1 bij Baarn is gisteravond een auto van de weg geraakt en in brand gevlog...

lees verder »


Zenit-trainer Mancini kent de Galgenwaard nog wel

Zenit Sint Petersburg is de grote favoriet woendagavond in de eerste play-off we...

 • audio
 • video

lees verder »


Politie De Bilt neemt auto en drugs in beslag

De politie heeft op de Universiteitsweg in De Bilt twee personen aangehouden. Oo...

 • slideshow

lees verder »


Motorbestuurder onderuit in Baarn

Bij een motorongeluk aan de Plataanlaan in Baarn is een man gewond geraakt. Hij ...

 • slideshow

lees verder »


Flinke schade na kop-staartbotsing Amersfoort

Een personenauto heeft flinke schade opgelopen na een kop-staartbotsing in Amers...

 • slideshow

lees verder »


PVV stelt Kamervragen over voorlopige vrijlating "terreurvader" Henk K.

De PVV heeft vandaag Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris en de Minister ...

lees verder »


IJsselsteinse vakantieweek afgelast vanwege slecht weer: 1800 kinderen naar huis

Vanwege de verwachte regen- en onweersbuien stopt de IJVO vandaag eerder dan gep...

 • video

lees verder »


Dafne Schippers maakt ereronde voor FC Utrecht - Zenit

De kersverse wereldkampioene Dafne Schippers wordt morgen voor de Europa League-...

lees verder »


SP, VVD, D66 en GroenLinks stellen raadsvragen na chaos bij Careyn

De SP, VVD, D66 en GroenLinks hebben in de Utrechtse gemeente raadsvragen gestel...

lees verder »


Gemeente Baarn voert strengere verkeersregels voor evenementen in

Nieuwe evenementen in Baarn, Eembrugge en Lage Vuursche worden voortaan strenger...

 • audio

lees verder »


Picnic opent groot distributiecentrum in Utrecht

Online supermarkt Picnic heeft vandaag de eerste paal laten slaan van een nieuw ...

lees verder »


Bestuurder komt met schrik vrij na flink ongeval A12 De Meern

De bestuurder van een sportwagen heeft op de A12 richting Den Haag ter hoogte va...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Ayoub lijkt fit voor Zenit, Klaiber of Emanuelson op plek Kali

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag moet puzzelen met zijn opstelling voor de Europa...

 • audio
 • video

lees verder »


FC Utrecht maanden zonder Kali

Anouar Kali kan de komende maanden niet voetballen. De middenvelder heeft vrijda...

 • video

lees verder »


Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend blijven langer vastzitten. Hun v...

lees verder »


Opnieuw patiŽnt overleden na behandeling van natuurgenezeres Kockengen

Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen heeft opnieuw een omstreden behandeling...

 • audio

lees verder »


Jong FC Utrecht wijkt acht keer uit naar Bunschoten

Jong FC Utrecht speelt komend Jupiler League-seizoen acht thuisduels op het veld...

lees verder »


Vermiste 82-jarige e-biker Soest weer terecht

De politie was vanochtend in de omgeving van Soest en Soesterberg op zoek naar e...

lees verder »


"UU beste universiteit van Nederland"

De Universiteit Utrecht is voor de vijftiende keer op rij uitgeroepen tot beste ...

lees verder »


Onenigheid over ecoduct Soesterberg: springen reeŽn hoger dan 1.20 meter?

Het Boele Staal-ecoduct in Soesterberg blijft onderwerp van discussie. Op het ec...

lees verder »


"Provincie moet aandringen op noodfonds gedupeerde kippenboeren"

De SGP wil dat de provincie Utrecht bij het kabinet aandringt op compensatie voo...

lees verder »


Vergeten Kind staat centraal op Amersfoorts plein

Op de Hof in Amersfoort wordt vandaag en morgen een evenement georganiseerd voor...

 • audio
 • video

lees verder »


Billboards op Westdijk over 'het Spakenburgse leven'

In Spakenburg wordt vanmiddag de openluchtexpositie 'De Kracht van Spakenburg' g...

 • audio

lees verder »


"Pretpark en dierentuin hebben het tij mee"

Attractieparken en dierentuinen kunnen blijven profiteren van de groeiende econo...

lees verder »


Speed-pedelecs het populairst in de provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn relatief de meeste zogeheten speed-pedelecs van Ned...

lees verder »


Raadsleden kritisch over rol Bolsius in zaak-Howick en Lili

Politieke partijen in Amersfoort eisen uitleg van burgemeester Bolsius over zijn...

 • audio

lees verder »


Code geel: kans op onweer, regen en hagel

Vandaag krijgt vooral de oostelijke helft van het land te maken met stevige rege...

lees verder »


Zwembaden controleren zwemvaardigheid jonge bezoekers

Badmeesters laten jonge bezoekers vaker een zwemtest afleggen. Extra controle mo...

lees verder »


In beeld: Landing luchtballon in weilanden Eemnes blijkt uitdaging

Een ballonvaarder probeerde gisteravond met zijn luchtballon te landen in een we...

 • slideshow

lees verder »


Regio herdenkt Japanse capitulatie Tweede Wereldoorlog

Honderdduizend Nederlanders zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen in Jap...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Zes rustende vrachtwagenchauffeurs van de vluchtstrook gehaald

Zes vrachtwagenchauffeurs zijn vannacht van de vluchtstrook geplukt langs de A27...

lees verder »


'Illegaal' Amersfoorts meisje (5) krijgt geen zorgverzekering

Het Amersfoortse meisje Mawa kan door een vreemde samenloop van omstandigheden e...

 • audio

lees verder »


Gewonde bij frituurpanbrand Zuilen

In de Utrechtse wijk Zuilen heeft maandagavond brand gewoed in een woning aan de...

lees verder »


Hardleerse scooterrijder provoceert politie met tatoeage

De politie heeft vanochtend een hardleerse scooterrijder zonder rijbewijs beboet...

lees verder »


Mega-ijshoorn verbannen uit straatbeeld Kop van Lombok

De opvallende ijshoorn op de hoek van de Kanaalstraat en de Damstraat in de Utre...

lees verder »


Gevallen motorrijder op A27 heeft engeltje op zijn stuur

Een motorrijder is vanavond rond 20.30 uur onderuit gegaan op de afrit van de A2...

 • slideshow

lees verder »


Sint Joriskerk blijft Armeense moeder Howick en Lili steunen

De Sint Joriskerk uit Amersfoort die de uitgeprocedeerde moeder uit ArmeniŽ en h...

lees verder »


Honderden fans juichen Shanice toe in IJsselstein

Onder grote belangstelling is Oranje-voetbalster Shanice van de Sanden vanavond ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Dijkhoff: moeder Howick en Lili hoorde 'keer op keer' vonnis uitzetting

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de moeder van Howick en Lili die v...

lees verder »


Stadsbaantunnel nog hele week dicht vanwege loskomend beton

Uit veiligheidsoverwegingen blijft de Stadsbaantunnel langs de A2 bij Leidsche R...

 • slideshow

lees verder »


Burgemeester Bolsius: "Machteloos in situatie Howick en Lili"

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort noemt de uitzetting van de moeder van ...

lees verder »


 

Straapraat: wanneer had u voor het eerst seks?

 

Straatpraat: hoe belangrijk is liefde bij seks?


Gerelateerde berichten

Seksshop Oudegracht verandert in fietsenwinkel

lees meer

UMC Utrecht heeft primeur met biologische hartklep

lees meer

Haringtest: "Beste haring van de regio koop je in Nieuwegein"

lees meer

UMC: Vooralsnog geen verkeerde bevruchting na spermablunder

lees meer

Munt, tijm en rozemarijn: Oudewater omgetoverd tot kruidentuin

lees meer

Toch compensatie voor Q-koorts-patiŽnten

lees meer

Tijn in besloten kring begraven op verjaardag

lees meer

Nagellakactie brengt miljoen euro op

lees meer

RTV Utrecht

LIVE: Huldiging Dafne Schippers op RTV Utrecht
De geboren Utrechtse wordt vanmiddag voor de wedstrijd van FC Utrecht gehuldigd in stadion Galgenwaard. RTV Utrecht zendt deze huldiging vanaf 17.50 uur live uit.

lees verder »Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
RTV Utrecht

Live: Veenendaal-Veenendaal
Vrijdag zendt RTV Utrecht live de wielerronde Veenendaal-Veenendaal Classic uit. Vanaf 16.00 uur ziet u hoe de renners over de Heuvelrug fietsen. Commentator Rick van Manen doet samen met Bart Voskamp verslag van de wedstrijd.


RTV Utrecht

Zondag: UIT! in Leersum
RTV Utrecht gaat erop UIT! deze zomer. Iedere zondag trekken Caroline Geijsman en Marco Geijtenbeek langs de leukste evenementen in onze regio. Hun verslag is te zien op televisie, online op de RTV Utrecht website en Facebook pagina.

-advertentie-