Taser voor politie: een succes of niet?

AMERSFOORT - Het klinkt als een goed idee. Agenten die verdachten uitschakelen met een stroomstoot geven in plaats van met een wapenstok of erger nog: een vuurwapen. In Rotterdam, Zwolle en in Amersfoort wordt de zogenoemde taser getest. Hoe bevalt dit? Vanmiddag wordt daarover gepraat. Vaststaat dat in de proefperiode niet alles goed is gegaan.
Derk Krol uit Amersfoort werd maart dit jaar met een taser neergeschoten terwijl hij onschuldig was. Hij luisterde niet snel genoeg naar een aanwijzing van de politie. Bij de aanhouding die volgde, brak hij ook nog zijn arm.

BANG

Krol heeft nog steeds last van de politieactie. "Het gaat niet goed met hem", zegt zijn advocaat Richard Korver. "Hij is bang, slaapt slecht. Door de kwetsuur die hij opliep kan hij geen gitaarles meer geven."
Volgens de advocaat zijn de regels voor tasergebruik hier niet goed gevolgd. Korver vindt het daarom beter als de politie de wapens uiteindelijk niet gaat gebruiken. "Ik denk dat je er uitermate terughoudend in moet zijn. Als het in een pilot al niet goed gaat, want we kunnen stellen dat het hier in Amersfoort mis is gegaan, dan pleit dat niet voor invoering in het land."

WEL INVOEREN

Eerder deed
een oproep aan de de politie om te stoppen met de proef, maar advocaat Korver denkt dat de taser wel ingevoerd gaat voeren.
"De roep om meer bevoegdheden voor de politie wordt in dit tijdsbeeld steeds groter. Daarom denk ik dat de politie invoering gaat bepleiten, maar dan wil ik ze wijzen op het strafrechtelijk onderzoek dat nog loopt hier in Amersfoort. Dat moet eerst worden afgewikkeld alvorens er beslissingen worden genomen over invoering."
In februari 2018 wordt besloten over de definitieve inzet van stroomstootwapens bij de politie.

Slachtoffer politietaser slaapt slecht en kan geen gitaarles meer geven
Reportage over de taser

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.