Giphart en Van Zanen blind voor een dag: "Erg beangstigend"

UTRECHT - In Utrecht was woensdagochtend de kick-off van het project Blind voor 1 dag. Het Oogfonds wil met de actie geld ophalen voor onderzoek naar oogziektes.
Deelnemers konden met speciale brillen een dag lang ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Volgens het fonds is het oog het belangrijkste zintuig dat we hebben en moet er snel meer onderzoek komen.
"Wij vinden het heel erg belangrijk, omdat in Nederland steeds meer mensen getroffen worden door een oogziekte", zegt Laura Raimondo van het Oogfonds. "En als dat een oogziekte is waarvoor geen goede behandeling bestaat, dan betekent dat dat het zicht langzaam of soms snel steeds verder achteruit gaat. De impact die dat heeft op iemands leven is enorm."

VAN ZANEN

Burgemeester Van Zanen en schrijver Ronald Giphart trapten de campagne om 09.00 uur af. Met een speciale bril op liepen ze rond bij het Stadskantoor om te ervaren hoe het is om niet of nauwelijks te kunnen zien. De burgemeester hield een toespraak met hulp van brailleschrift.

GIPHART

Giphart is ambassadeur van het Oogfonds. In zijn familie komt een erfelijke oogziekte voor, weet hij sinds een paar jaar. ''Het is nog niet begonnnen, ik heb nog steeds een heel helder blikveld. Maar bij mijn vader nam het vanaf zijn 60ste heel snel af. Mijn angst is dat het bij mij ook gaat gebeuren."
Giphart vond het beangstigend om te ervaren hoe het is om blind te zijn. "Dit is het blikveld dat ik over een jaar of tien zal hebben. Het is heel vervelend om nu te zien wat mijn voorland is. Ik zie wazige vlekken, donkere gedeeltes en kan niks meer lezen. Ik zie er vooral tegenop dat ik straks misschien niet meer kan lezen."

De reportage over het project Blind voor 1 dag.
Giphart en Van Zanen in actie voor onderzoek naar oogziektes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.