"Groei glasvezel stagneert, uitbreiding netwerk vlakt af"

HOUTEN - De groei van het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland vlakt verder af. Dat zegt marktonderzoeker Telecompaper in Houten.
De komende jaren wordt er geen sterke groei meer verwacht. Het aantal aansluitingen is inmiddels een kleine 2,7 miljoen en zal de komende jaren nog uitlopen tot ruim 3 miljoen. De verwachting is dat ongeveer de helft van de huishoudens de snelle verbinding ook echt gaat gebruiken.

REGGEFIBER

Vorig jaar werden 137.000 huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. In 2015 was dat nog 200.000 en in 2014 400.000. Reggefiber, dat onderdeel is van KPN, was vorig jaar opnieuw de grootste glasvezelnetlegger. Dat gebeurde echter voornamelijk in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft viel de uitrol vanuit Reggefiber min of meer stil.
Voorlopig verwacht Telecompaper bij deze speler, die in 2014 volledig in handen kwam van KPN, ook geen "significante aanwas" meer. Het telecombedrijf heeft volgens de onderzoekers aangegeven zich in plaats daarvan meer op verbeteringen van het oudere DSL-netwerk te gaan richten. Daarmee kunnen mensen internetten via hun koperen telefoonlijn.

ANDERE PARTIJEN

De komende jaren zal de groei bij glasvezel dus vooral van andere partijen moeten komen, zoals nummer twee CIF en E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.