Zelf afval wegbrengen "belachelijk" en "te vies voor woorden"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders die zelf hun restafval weg moeten brengen zijn minder tevreden over de manier waarop hun gemeente het vuilnis inzamelt. Dat blijkt uit een peiling van de regionale omroepen en de NOS onder ruim 20.000 respondenten. Bunschoten krijgt daarin de laagste waardering van Nederland.
Over het geheel genomen scoort de inzameling van afval in de peiling een kleine voldoende. Over heel Nederland is het gemiddelde 6,7 en in de provincie Utrecht 6,5. RTV Utrecht heeft de cijfers die ongeveer 1800 inwoners van de provincie Utrecht aan hun eigen gemeente gaven verwerkt in een interactieve kaart.
RESTAFVAL
Bunschoten krijgt van de 50 inwoners die reageerden gemiddeld een 4,1. In die gemeente wordt het zelf wegbrengen van restafval gecombineerd met een betaalsysteem. In heel Nederland scoren gemeenten die deze combinatie maken gemiddeld een 5,9.
In de provincie Utrecht doet alleen Bunschoten mee aan het zogenoemde 'omgekeerd inzamelen'. Onder meer Utrecht, Amersfoort en Zeist zijn van plan dit beleid ook in te voeren. In Zeist wordt loopt een proef; de gemeenteraad moet daarover nog een besluit over nemen. Bij omgekeerd inzamelen wordt alleen het gescheiden afval thuis opgehaald. Restafval moeten mensen zelf wegbrengen naar afvalpunten in de buurt, soms dus tegen betaling. De bedoeling is dat inwoners daardoor hun vuilnis beter gaan scheiden.
BELACHELIJKE REGELING
Inwoners van Bunschoten hebben geen goed woord voor het systeem over. "Een belachelijke regeling", schrijft een inwoner. "Je bent veel duurder uit dan voorheen." Een andere Bunschotenaar zegt: "Er is totaal niet over nagedacht. Sommige mensen moeten 300 meter lopen naar een ondergrondse container. Dat is te ver, vooral voor oudere mensen."
Ook zou Bunschoten het plastic afval niet vaak genoeg laten ophalen. "Waardeloos", reageert een respondent. "Haal het plastic twee keer per maand op. Dit is te vies voor woorden. De stank is niet te harden met die warmte."
ACTIEGROEP
In Bunschoten voert overigens al enige tijd een groep inwoners actie tegen het omgekeerd inzamelen. Mogelijk heeft een oproep van deze actiegroep om aan de peiling mee te doen het oordeel negatief beïnvloed.
Toch is het sentiment een feit. Slecht 15 van de 50 respondenten uit Bunschoten geeft het afvalbeleid een voldoende (6 of hoger).
DIFTAR
Het betalen voor restafval, het zogenoemde 'diftar', scoort opvallend genoeg juist goed. In gemeenten die dit beleid voeren geven inwoners gemiddeld een 6,9. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde.
In de provincie Utrecht gaat het dan om Veenendaal en Woudenberg. Een inwoner van Veenendaal schrijft: "Wij vinden het een sport om zo min mogelijk restafval te produceren; vorig jaar drie kleine kliko's."
KLIKO'S
Wel klagen sommige respondenten over de diversiteit aan kliko's die het systeem vergt. "Ik heb nu vier afvalbakken in de voortuin staan", schrijft een Veenendaler. "Geen gezicht en jammerlijk voor de buurt."
Veenendaal scoort uit 44 reacties gemiddeld een 6,5. Opvallend is dat Woudenberg een onvoldoende (5,4) scoort. De klachten daar gaan vooral over de hoge kosten voor het restafval en dat de vuilniswagen minder vaak door de straat rijdt.
VERANTWOORDING
De uitkomsten van dit onderzoek zijn gebaseerd op een enquête onder 21.594 Nederlanders, onder wie 1799 inwoners van de provincie Utrecht. Gegevens over de beleidsvorm per gemeente zijn afkomstig van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Het aantal ingevulde enquêtes is in veel gevallen te laag voor statistisch zuivere conclusies, maar de gemiddelde cijfers geven wel een indicatie van de stemming onder de inwoners.
Bunschotenaren pakken de auto om afval 'milieuvriendelijk' te scheiden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.