Vijf vragen over de lerarenstaking: "Het is vandaag echt menens"

PROVINCIE UTRECHT - Leraren in het hele land leggen vanochtend een uur lang hun werk neer. Ook veel Utrechtse scholen doen mee aan de prikactie. Vijf vragen met antwoorden voor iedereen die meer wil weten over de lerarenstaking.
WAAROM ZIJN LERAREN HET ZAT?
Allereerst is het loon in het basisonderwijs te laag, schrijft de actiegroep POinactie in een pamflet. "Het salaris voor een leerkracht in het basisonderwijs ligt ruim onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn." De leraren eisen dan ook geld voor "een eerlijk en rechtvaardig salaris", dat vergelijkbaar is met het collega's op de middelbare school.
Verder vindt de actiegroep de werkdruk te hoog. "Het aantal burn-outs is nergens zo hoog als in het basisonderwijs. Er wordt structureel overgewerkt." Volgens veel leraren komt dat onder meer doordat er steeds meer van ze gevraagd wordt. "Het gaat dan soms ook om dingen die bij ouders zouden moeten liggen, zoals luizencontroles", zei directeur Doreen Rambags van Montessorischool De Vleugel in Nieuwegein eerder al tegen RTV Utrecht.
WAT GAAN DE STAKENDE LERAREN PRECIES DOEN?
De leraren die meedoen houden uit protest het eerste uur de deur van hun leslokaal gesloten. Het verschilt nogal per school wat de stakers precies gaan doen. Zo vraagt basisschool De Vuurvogel in Driebergen op geheel eigen wijze aandacht voor de problemen in het onderwijs. "Als ludieke actie hebben we besloten om als team op station Driebergen-Zeist als een soort straatartiest onszelf te presenteren. We gaan verkleed, voor zover je dat wilt."
Verder zijn er scholen waar de leraren samen gaan ontbijten en 's middags is er een landelijke manifestatie in Den Haag. In Nieuwegein ziet directeur Rambags van de Montessorischool De Vleugel in ieder geval niets in een frivole of symbolische actie. "De prikactie is niet ludiek, maar bittere noodzaak. Bovendien zitten we er niet op te wachten om weer wat te organiseren. De werkdruk is hoog genoeg"
WAT GAAN OUDERS EN LEERLINGEN ERVAN MERKEN?
Een duidelijk antwoord: ouders gaan de staking zeker voelen. Ze kunnen hun kinderen namelijk pas een uur later naar school brengen. "Dat is natuurlijk een probleem, want we hebben kinderen die naar school gaan en wij werken allebei en moeten dan afspraken gaan verzetten. Het is geen vijf minuten, maar een uur", vertelde een ouder gisteravond in Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht.
Of de leerlingen het erg vinden dat ze een uurtje later mogen beginnen? Dat verschilt ongetwijfeld per kind. Maar hulp komt soms uit onverwachte hoek: ouders van de Apollo 11-school in De Meern vangen de kinderen op van ouders die moeten werken en geen opvang konden regelen.
DOEN ALLE SCHOLEN MEE AAN DE ACTIE?
Nee, niet alle scholen doen mee aan de actie. POinactie zei vorige week dat op 85 procent van de basisscholen wordt gestaakt. "Onder de scholen die niet staken krijgt een groot deel de logistiek niet rond." Het gaat dan bijvoorbeeld om basisscholen met leerlingen die bijzonder vervoer nodig hebben, dat niet zomaar een uur uitgesteld kan worden.
Maar er zijn natuurlijk ook scholen die niet meedoen en daar bewust voor hebben gekozen, zoals de Beatrixschool in Veenendaal. Directeur Van de Mheen vindt het aan de Tweede Kamer om te beslissen of er bijvoorbeeld geld bij moet. "We verwachten daar uiteindelijk ook de goede beslissingen van."
HEEFT ZO'N STAKING EIGENLIJK WEL ZIN?
Dat is natuurlijk de vraag. De stakers hopen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er toe te kunnen bewegen extra geld vrij te maken voor het basisonderwijs. Als dat niet lukt, sluiten ze verdere acties niet uit. "Wanneer de doelen en middelen niet afdoende in het regeerakkoord worden opgenomen, gaan we peilen wat de actiebereidheid is", schrijft POinactie, die gesteund wordt door onder meer de Algemene Onderwjsbond en CNV Onderwijs.
Sommige stakers twijfelen nu al aan het effect van de prikactie. "Persoonlijk had ik liever gehad dat wij drie dagen dicht waren gegaan, want dan geef je een serieus signaal af. Dan merken mensen ook van: oh, wacht even, dit is niet een ludieke actie van een uurtje, dit is echt menens", aldus directeur Rambags van Montessorischool De Vleugel in Nieuwegein.

Jonge ouders: "De prikactie heeft gevolgen voor ons"
Een compliment voor de docent: "Het omgaan met kinderen kan vermoeiend zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.