Omgekeerd inzamelen in Zeist: hulp van afvalcoach en angst voor zwerfvuil

ZEIST - Het omgekeerd inzamelen van afval kan rekenen op weinig steun, zo bleek gisteren uit een onderzoek van RTV Utrecht in samenwerking met de NOS. Vooral inwoners van Bunschoten zijn niet blij dat ze hun restafval zelf moeten wegbrengen. Zeist zoekt momenteel uit of het systeem ook hier ingevoerd kan worden. Zijn de Zeistenaren daar blij mee óf komen ze in actie, zoals in Bunschoten?
Wethouder Roy Luca verwacht in ieder geval dat inwoners wel zullen wennen aan het omgekeerd inzamelen. In zijn gemeente wordt het systeem momenteel in een aantal wijken uitgeprobeerd. "Ik ben er een paar keer op aangesproken door inwoners en uiteindelijk vinden de meeste het wel meevallen. Zo erg vinden ze het eigenlijk niet."

INCONTINENTIEMATERIAAL

Toch is niet iedereen blij mee de proef, zegt Koos van Gemeren van oppositiepartij Nieuw Democratisch Zeist. "We zijn er vooral op tegen, omdat het serviceniveau drastisch omlaag gaat met het systeem. Met name ouderen en mensen die minder goed ter been zijn moeten te ver naar een ondergrondse container lopen om hun afval kwijt te raken. Ze kunnen toch ook niet aan de buren vragen om incontinentiemateriaal weg te brengen?"
Juist voor deze kwetsbare mensen heeft Zeist een heuse afvalcoach aangesteld, zegt de wethouder. "Die gaat gelijk over klachten en problemen in gesprek met de mensen en kijkt hoe er maatwerk geleverd kan worden. Het is een kwestie van afspraken met elkaar maken. Tot nu toe gaat ons dat goed af."

ZWERFAFVAL

Volgens Nieuw Democratisch Zeist leidt het omgekeerd inzamelen ook tot meer zwerfafval. "Als iets niet in een container past, dan zetten inwoners het er gewoon naast. Dat is een toenemend probleem, in sommige wijken."
Uit het afvalonderzoek bleek dat Zeistenaren het huidige beleid, met alleen een groene en een grijze container, een 7,1 geven. Luca denkt dat de invoering van het omgekeerd inzamelen een goede invloed heeft op dat cijfer. "Een 10 is te ambitieus. Maar ik zal heel blij zijn als het naar een 8,3 of 8,5 gaat. Ik blijf reëel, want dat lukt alleen als de pilot zal slagen."

EVALUATIE

Zeist wil de proef begin volgend jaar evalueren. Daarna wordt besloten of het omgekeerd inzamelen ook in andere wijken ingevoerd gaat worden.

"Ze kunnen toch niet aan buren vragen om incontinentiemateriaal weg te brengen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.