Leraren: geld naar onderwijs is kwestie van keuzes maken

PROVINCIE UTRECHT - Leraren in het basisonderwijs hebben vanochtend actiegevoerd om de werkdruk te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. Zij gaven het eerste uur geen les. Vanmiddag was er om 16.00 uur een manifestatie op het Malieveld in Den Haag.
Ook in de provincie Utrecht legden meesters en juffen het werk neer. Op basisschool de Vuurvogel in Driebergen organiseerden ze een ludieke stakingsactie. Staken deden ze verkleed, dansend en zingend. Ze gingen naar station Driebergen om aandacht te vragen voor meer salaris en een lagere werkdruk.

HOGE NOOD

"We hebben geprobeerd om er straks zo ludiek mogelijk uit te zien zodat we in een klap op te vallen, dus ik heb geprobeerd er zo juf-mogelijk uit te zien", vertelde Chris Cornelisse vanochtend op Radio M Utrecht. Volgens haar is de nood heel hoog in het onderwijs. "Ik heb dertig leerlingen in m'n klas alleen. Dat doe ik graag, maar de werkdruk is hoog. Daarnaast moet je nog allerlei administratie doen."
Cornelisse vindt het krom dat collega's in het voortgezet onderwijs veel meer verdienen. "Het gaat er bij mij niet in dat er geen geld is, het is een kwestie van keuzes maken", vult een collega haar aan. "Wil je investeren in de toekomst, investeer dan in onderwijs. Als je dan zegt dat er geen geld is, dan heb je echt niet begrepen waar wij mee bezig zijn."

LANDELIJK

Volgens de deelnemende onderwijsorganisaties deden meer dan 5500 basisscholen mee aan de protestactie. Dat is 85 procent van het totaal. Een petitie op internet is in enkele weken tijd al meer dan 280.000 ondertekend door ouders, leraren en andere sympathisanten. Deze worden vanmiddag aan premier Rutte aangeboden.

Leraren basisschool de Vuurvogel leggen het werk neer.
Ouders van leerlingen van de Apollo 11-school in De Meern steken medewerkers hart onder de riem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.