Den Hommel als familiezwembad: "Ze nemen hun verantwoordelijkheid"

UTRECHT - Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) begrijpt dat zwembad Den Hommel leeftijdseisen stelt aan bezoekers. De maatregel om zich deze zomer op families te richten zou namelijk bij kunnen dragen aan de veiligheid van de badgasten. "En daarmee neemt het bad z'n verantwoordelijkheid", zegt de zwembadkoepel tegen RTV Utrecht.
In het bad zijn tussen 10 juli en 20 augustus jongeren onder de 16 jaar overdag alleen welkom met een volwassene die minstens 25 jaar oud is. De maatregel moet voorkomen dat badgasten met grote leeftijdsverschillen elkaar in de weg zitten. Jongeren tussen de 16 en 25 jaar zijn sowieso niet welkom.

VEILIGHEID

Volgens de NPZ hebben zwembaden de ruimte om zelf te beslissen welke eisen er gesteld worden aan de toegang tot het pad. "Het is aan het individuele bad, want die kijkt zelf wat er nodig is om de veiligheid te kunnen garanderen", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
In veel zwembadreglementen wordt over leeftijdseisen gesproken. "Het gebeurt veel vaker dat een zwembad aangeeft dat mensen onder een bepaalde leeftijd niet alleen in het zwembad mogen komen. Wat die leeftijd dan precies is hangt natuurlijk af van wat voor mensen het bad gebruiken en ook van hoe het zwembad eruit ziet, dus of het bijvoorbeeld een glijbaan heeft", zegt de NPZ.

TERRORISEREN

Een aantal omwonenden is kritisch. Zij denken dat problemen met vervelende jongeren in het verleden ten grondslag liggen aan het besluit. "De fucking wereld op zijn kop!", schrijft een Twitteraarster. "Omdat er tuig is dat het zwembad terroriseert is er geen enkel kind meer welkom."
De gemeente, die eigenaar is van Den Hommel, benadrukt dat er al maatregelen zijn om vervelende jongeren te weren. "Er zijn mogelijkheden om mensen een zwembadverbod te geven. De bekende probleemgevallen zijn bij ons bekend en de badmeesters zijn ook opgeleid om in te grijpen en zullen eventueel de politie waarschuwen", zegt een woordvoerder tegen RTv Utrecht.

TOEGANGSEISEN

De gemeente hoopt lastige jongeren met de maatregel buiten de deur te houden, maar dat is volgens de woordvoerder zeker niet de enige reden om de toegangseisen aan te passen. "Jongeren en kleine kinderen in een bad gaan echt niet samen. Voor jongeren is het niet altijd leuk en voor gezinnen ook niet. Het zijn twee doelgroepen met andere wensen."
De maatregel geldt alleen voor Den Hommel, zegt de gemeente. "Jongeren zien we liever naar zwembad De Krommerijn komen, want daar is meer ruimte en een betere accommodatie voor jongeren."
Na de zomer wordt de maatregel geëvalueerd en bekeken of deze een vervolg krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.